Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekiai gatvės merginoms

Olandijos miestai pamažu uždaro raudonųjų žibintų kvartalus, o ten besiverčiančioms moterims siūlo įvairias programas, kurios padėtų joms pakeisti savo amatą.
Gatvės mergina.
Gatvės mergina. / Photos.com nuotr.

Olandijos Eindhoveno mieste įgyvendinama speciali programa, skatinanti prostitutes atsisakyti šios profesijos. Miesto prostitutėms bus skiriami vadinamieji gatvės balai, už kuriuos jos galės įsigyti dizainerių drabužių ar baldų, bet tik su sąlyga, kad priims savivaldybės pasiūlymą keisti profesiją ir trauktis į saugesnį gyvenimo būdą. Projekto autoriai sako norėję sukurti tokią sistemą, kuri sudomintų ir paskatintų šias moteris.

Kursai, talonai, drabužiai...

Speciali seksualinių paslaugų zona Eindhovene turi būti uždaryta 2011 metais. Amsterdamas ir kiti Olandijos miestai pamažu uždaro savus raudonųjų žibintų kvartalus, bet Eindhovenas pirmas pateikė materialinio skatinimo sistemą, kad moterys susimąstytų apie alternatyvą. Daugelis prostitučių yra priklausomos ir nuo heroino. Miestas apmokės kursus, kuriuose gatvės moterys galės kelti savo vertės suvokimą, o tai joms padės nutraukti ryšius su sąvadautojais, joms bus teikiama informacija, kaip rasti naują darbą.

Amsterdamas ir kiti Olandijos miestai pamažu uždaro savus raudonųjų žibintų kvartalus, bet Eindhovenas pirmas pateikė materialinio skatinimo sistemą, kad moterys susimąstytų apie alternatyvą.

Už kiekvieną žingsnį, žengtą tolyn nuo dabartinio verslo, prostitutės gaus specialų čekį, kurį galės iškeisti į grynuosius pirkiniams. Jos gaus instruktorių, kuris padės joms pasisemti drąsos, apginti save ir išsiveržti iš savo veiklos.

Savivaldybei į pagalbą atėjo ir miesto Dizaino kolegijos studentai. Jie pasiūlė nemokamai aprūpinti prostitutes dizainerių drabužiais, kad jos pajustų savo vertę, o kai kurioms ketinama pasiūlyti pačioms sukurti savo drabužių liniją. Tai jau pasiteisino Amsterdame. Ten tokios moterys jau įkūrė savo prekės ženklą ir iš to gali užsidirbti.

Ar joms to reikia?

Ši Eindhoveno iniciatyva patinka ne visiems. Olandijos spauda išjuokė projektą, apžvalgininkai jį net pavadino prostitučių skatinimo planu. Kita vertus, ir kai kurios prostitutės reagavo visiškai abejingai.

Prostitučių profesinės sąjungos atstovės sako, kad ne visos tokios moterys gali panorėti keisti savo gyvenimą. Juk galiausiai ir pati iniciatyva skirta tam, kad pamažėle būtų uždrausta prostitucija gatvėse. Ir kas tada nutiks šioms moterims? Prostitutėms nėra lengva imtis įprasto darbo visu etatu. Jos iš dalies ima ilgėtis senojo savo amato rizikos. Tokioms moterims reikia darbo, kuriame jos jaustųsi ką nors pasiekiančios.

Eindhovenas – vienas iš daugelio Olandijos miestų, kurie pakilo į kovą su liberalumu garsėjančia šalies sekso pramone. Pernai Amsterdamas uždarė dalį savo raudonųjų žibintų kvartalo, kuriame prostitutės viliodavo klientus ryškiai apšviestose vitrinose. Miestas superka skolas pastatų, kuriuose dabar vyksta prekyba prostitutėmis. Daugelis viešnamių susiję su reketu, prekyba žmonėmis ir organizuotu nusikalstamumu.

Nuodėmingos Olandijos mergaitės

* Olandijoje yra apie 25 tūkst. prostitučių, pusė jų dirba nelegaliai arba yra kilusios ne iš Europos.

* Amsterdamo raudonųjų žibintų kvartale yra 140 viešnamių ir 500 vitrinų su prostitutėmis. Jos atneša apie 100 mln. eurų per metus.

* Olandijos įstatymai leidžia savo noru teikti seksualines paslaugas, bet negalima organizuoti prostitucijos kitam asmeniui net jam sutinkant, tai – nusikaltimas.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?