Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Čekija nestabdo: Prahoje surengti reidai prieš ginkluotus prorusiškus aktyvistus

Čekija toliau reaguoja į savaitgalį šalį sudrebinusias žinias, kad būtent Rusijos karinė žvalgyba organizavo vieno šaudmenų sandėlio šalyje sprogdinimą 2014 metais. Keliolika Rusijos ambasadoje Prahoje po diplomatine priedanga dirbusių agentų jau išvaryta į Maskvą, o dabar skelbiama, kad trečiadienio naktį sulaikytas visas būrys prorusiškų sukarintų grupių narių.
Čekijos policija prie Rusijos ambasados Prahoje
Čekijos policija prie Rusijos ambasados Prahoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo Aktualne.cz, Čekijos kovos su organizuotu nusikalstamumu skyrius NCOZ trečiadienio naktį surengė didelę operaciją, kurios metu sulaikė būrį Čekijos piliečių, priklausančių sukarintoms prorusiškoms grupuotėms.

Sulaikytieji įtariami Čekijos piliečių išvykų į Donbasą, kur jie kovoja prorusiškų separatistų gretose, organizavimu.

Pranešama, kad šioje intervencijoje dalyvavo šimtai policijos pareigūnų. Įtariama, kad prorusiškų grupių veiklą koordinavo Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU operatyvininkai, dirbę po diplomatine priedanga ambasadoje Prahoje.

Būtent šiuos agentus po savaitgalio pranešimų iš šalies išsiuntė Čekija. Premjeras Andrejus Babišas šeštadienį patvirtino, kad 2014 metais sprogimus kariuomenės šaudmenų sandėlyje surengė GRU agentai. Tada sprogo 60 tonų amunicijos.

Veikė tie patys Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga, vėliau Anglijoje apnuodiję buvusį dvigubą Rusijos agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga

Po tokios žinos Čekija iškart išsiuntė 18 Rusijos ambasados Prahoje darbuotojų. Be to, pranešta, kad šalis atskirai nepirks rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ dozių, o Rusijos kompanijai „Rosatom“ neleista dalyvauti konkurse dėl naujo vienos atominės elektrinės bloko statybų.

Ir nors A.Babišas po kelių dienų atsisakė pavadinti 2014-ųjų incidentą valstybinio terorizmo aktu, šalies tarnybos tęsia pastaruoju metu suaktyvėjusią kovą prieš Rusijos įtaką Čekijoje.

Čekijoje keli žmonės jau buvo teisiami dėl dalyvavimo kariniame konflikte Rytų Ukrainoje – jie kovojo Maskvos remiamų prorusiškų separatistų pusėje.

Pasak Aktualne.cz šaltinių, naktinėje operacijoje dalyvavo šimtai policijos pareigūnų. Tiesa, oficialiai NCOZ nuo detalesnių komentarų susilaiko – tik nurodo, kad vykdomi baudžiamieji veiksmai.

Skelbiama, kad policija baiminosi, jog įtariamieji gali priešintis – daug jų esą legaliai laiko šaunamuosius ginklus.

Čekijoje keli žmonės jau buvo teisiami dėl dalyvavimo kariniame konflikte Rytų Ukrainoje – jie kovojo Maskvos remiamų prorusiškų separatistų pusėje.

Šaltiniai saugumo tarnybose tvirtina, kad Čekijos slaptosios tarnybos anksčiau buvo sulaikiusios asmenų, kurie prisipažino, jog juos GRU užverbavo per renginius prie Raudonosios armijos pergalei prieš nacizmą skirtų paminklų ar karių kapinėse.

Panašu, kad tarp pirmadienį daiktus susikrovusių Rusijos ambasados darbuotojų – jos pirmasis sekretorius Aleksejus Kolmakovas ir sekretorius Jevgenijus Golikovas. Abu jie pernai aktyviai kurstė protestus dėl Prahos sprendimo nukelti sovietų maršalo Ivano Konevo paminklą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivano Konevo statula
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivano Konevo statula

Čekijos saugumo informacijos tarnyba BIS savo metinėse ataskaitose skelbia nevertinanti sukarintų prorusiškų grupuočių kaip didelės grėsmės – esą jos neturi bendro tikslo, o vadovybė susiskaldžiusi.

Tiesa, šių grupių veikla vis tiek laikoma pavojinga. BIS dar 2018 metais rašė „Kadangi jų orientacija antivakarietiška, šių sukarintų grupių nariai skleidžia prorusišką propagandą ir susijusias sąmokslo teorijas – kad neva artėja karinis konfliktas tarp Vakarų ir Rusijos.“

Pasiūlius Vidaus reikalų ministerijai, pernai Čekijos parlamentas uždraudė kurti tokias ginkluotas organizacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams