Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čekijos prezidentas perspėjo: stebėkite į Vakarus išvykusius rusus

Už karą Ukrainoje atsakingas ne tik Vladimiras Putinas, bet ir visa Rusijos visuomenė. Žvalgybos tarnybos turėtų stebėti į Vakarus emigravusius rusus. Tokią nuomonę interviu ukrainietiškajai „Radio Svoboda“ redakcijai išsakė Čekijos prezidentas Petras Pavelas.
Petras Pavelas
Petras Pavelas / „Scanpix“ nuotr.

Čekijos vadovas sukritikavo Vakarų šalyse populiarų naratyvą, kad už Rusijos išpuolį prieš Ukrainą asmeniškai atsakingas V.Putinas, o ne Rusijos visuomenė.

„Šis argumentas neatlaiko kritikos. Jei pažvelgsime į tai, kokią paramą V.Putinas turi tarp Rusijos gyventojų, jei matysime, kiek daug žmonių palaiko karą, kiek daug žmonių ragina, kad karas persimestų į kitas šalis, turėtume šį karą vadinti Rusijos karu“, – sakė P.Pavelas.

Čekijos prezidentas taip pat ragina atsargiau vertinti į Vakarus persikėlusius Rusijos piliečius, net jei jie nepritaria Rusijos veiksmams Ukrainoje.

„Kol karas tęsiasi, saugumo priemonės Rusijos piliečių atžvilgiu turėtų būti griežtesnės nei įprastomis aplinkybėmis. Visi rusai, gyvenantys Vakarų šalyse, turėtų būti labiau stebimi, palyginti su praeitimi. Nes jie yra šalies, kuri vykdo agresyvų karą, piliečiai“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gegužės 9-oji Antakalnio kapinėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gegužės 9-oji Antakalnio kapinėse

Pasak Čekijos prezidento, Europoje gyvenančius rusus turėtų stebėti specialiosios tarnybos.

Pasisakė apie kontrpuolimą

Ukraina dar nepradėjo plataus masto kontrpuolimo, tačiau pirmosios gynybos pajėgų operacijos keliose srityse yra „nuosaiki pradžia“. Tokią nuomonę interviu „Radio Svoboda“ išsakė Čekijos prezidentas P.Pavelas.

Pasak jo, viską, ko Ukrainos pajėgoms nepavyks pasiekti šiais metais, teks atidėti bent iki kitų metų pavasario, „su visais su tuo susijusiais sunkumais“.

Visi rusai, gyvenantys Vakarų šalyse, turėtų būti labiau stebimi, palyginti su praeitimi.

Čekijos prezidentas pažymėjo, kad pasirengimas kontrpuolimui užtruko kelis mėnesius, „ir tai yra visiškai natūralu“, nes reikia daug laiko parengti dideles karines pajėgas, aprūpinti jas technika, apmokyti ir gauti pakankamai įvairiausių išteklių.

Ukrainos operatyvinės vadovybės „Pietūs“ nuotr./Raketų atakos Odesoje pasekmės
Ukrainos operatyvinės vadovybės „Pietūs“ nuotr./Raketų atakos Odesoje pasekmės

„Tai taip pat reikalauja daug pastangų iš visų dalyvaujančių žmonių. Taigi net jei kontrpuolimą vertinsime šiuo techniniu požiūriu, pasirengti naujam puolimui vėl prireiks daug laiko.

Jei dar atsižvelgsime į oro sąlygas, kurios žiemą yra labai nepalankios, padarysime išvadą, kad tai, ko nepavyks pasiekti šiais metais, teks atidėti bent iki kitų metų pavasario, su visais su tuo susijusiais sunkumais. Ypač bus sunku išlaikyti mūsų partnerių paramą“, – sakė jis.

P.Pavelas pridūrė, kad Vakarai šiais metais mato „galimybių langą“, o tai reiškia, kad „prireiks mažiausiai trijų ar keturių mėnesių, kol bus pradėta bet kokia kita veikla“.

„Manau, kad tikro kontrpuolimo dar nematėme. Viskas dar priešakyje. Remdamasis savo karine patirtimi, pavadinčiau tai formuojančiomis operacijomis“, – sakė P.Pavelas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas