Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos vyriausybė įsigijo buvusios nacių koncentracijos stovyklos vietoje veikusią kiaulių fermą

Čekijos vyriausybė ketvirtadienį paskelbė įsigijusi prieštaringai vertinamą kiaulių fermą, veikusią buvusios nacių koncentracijos stovyklos teritorijoje, kur Antrojo pasaulinio karo metais buvo nužudyta šimtai romų tautybės žmonių.
Kiaulių ferma Letų koncentracijos stovyklos vietoje
Kiaulių ferma Letų koncentracijos stovyklos vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už keliolika milijonų eurų įsigytą fermą žadama uždaryti.

„Praėjus 20 ar daugiau metų, pagaliau sugebėjome atsikratyti šio kenksmingo praeities palikimo“, – žurnalistams sakė kultūros ministras Danielis Hermanas.

1942–1943 metais toje vietoje veikusioje nacių koncentracijos stovykloje buvo nužudyta daugybė romų tautybės žmonių.

Čekoslovakijos laikais, aštuntajame dešimtmetyje, į pietus nuo Prahos esančioje Letų gyvenvietėje pastatyta ferma po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais buvo nuolat kritikuojama šalyje ir už jos ribų. Centro kairiųjų pažiūrų vyriausybė, vadovaujama premjero Bohuslavo Sobotkos, buvo pažadėjusi rasti šios problemos sprendimą iki savo kadencijos pabaigos šį mėnesį.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai sunaikino daugiau nei pusę iš maždaug 1 mln. Europoje gyvenusių romų.

Valstybė įsigijo tą fermą iš kompanijos AGPI už 450 mln. kronų (18 mln. eurų). Dar 120 mln. kronų (4,7 mln. eurų) kainuos tos vietovės sutvarkymas.

Šį sandorį dar turės patvirtinti AGPI visuotinis susirinkimas gruodžio 4-ąją.

Sutartį dėl fermos įsigijimo pasirašė rytinio Brno miesto romų kultūros muziejaus vadovė Jana Horvathova. Šis muziejus bus atsakingas už buvusios koncentracijos stovyklos atnaujinimą, kai iš tos vietovės bus iškeldinta ferma.

Žmogaus teisių grupė „European Grassroots Antiracist Movement“ (EGAM) pasveikino tokį Čekijos vyriausybės sprendimą ir sakė, kad tai buvo „istorinė diena romams“.

„Dabar išbandymas bus transformuoti tą vietovę iš gėdingos vietos į orią“, – naujienų agentūrai AFP sakė EGAM vadovas Benjaminas Abtanas.

Nuo 1942 metų rugpjūčio iki 1943-ųjų gegužės nacistinė Vokietija ir su ja kolaboravę čekai minėtoje stovykloje buvo įkalinę beveik 1 300 romų. Kilus šiltinės protrūkiui mirė apie 330 romų, tarp jų – mažiausiai 241 vaikas.

Daugybė romų vėliau buvo išsiųsti į liūdnai pagarsėjusią Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklų kompleksą okupuotoje pietinėje Lenkijoje.

Iš 9 500 vietos romų, kurie buvo užregistuoti Čekijos teritorijoje prieš Antrąjį pasaulinį karą, po Holokausto į namus sugrįžo mažiau nei 600.

10,5 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje gyvena maždaug 250–300 tūkst. romų bendruomenė.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai sunaikino daugiau nei pusę iš maždaug 1 mln. Europoje gyvenusių romų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas