Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ch.Grozevas: J.Prigožiną galėjo nužudyti Rusijos karinė žvalgyba dėl konflikto Afrikoje

„Bellingcat“ žurnalistas Christo Grozevas kelia versiją, kad privačios karinės kompanijos „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas ir jo artimiausi bendražygiai buvo susprogdinti lėktuve dėl to, jog kėlė problemų Afrikoje Rusijos karinei žvalgybai (GRU).
Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijus Prigožinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Prigožinas, kurio lėktuvas rugpjūčio 23 d. vakarą sudužo skrydžio iš Maskvos į Sankt Peterburgą metu, į Rusijos sostinę buvo ką tik sugrįžęs iš Afrikos, kur bandė užkirsti kelią Rusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausiajai valdybai (dar žinomai kaip GRU) perimti operacijų žemyne kontrolę.

Tokią prielaidą kelia dienraščiai „Financial Times“ ir „The Wall Street Journal“. Tiriamosios žurnalistikos organizacijos „Bellingcat“ žurnalistas Christo Grozevas mano, kad būtent GRU įvykdė pasikėsinimą į „Wagner“ įkūrėją.

J.Prigožinas prieš grįždamas į Rusiją lankėsi Afrikoje. Rugpjūčio 22 d. jis paskelbė savo vaizdo įrašą iš Afrikos.

VIDEO: J.Prigožinas teigia esantis Afrikoje: „Teisingumas ir laimė Afrikos tautoms“

Vizitą šiame žemyne galėjo lemti verslininko bandymas neleisti GRU perimti „Wagner“ operacijų regione kontrolės, rašo „Financial Times“, remdamasis šaltiniais. „The Wall Street Journal“ taip pat pranešė, kad po prieš du mėnesius surengto maišto prieš Kremlių J.Prigožinas atsisakė „tyliai pasitraukti“ ir stengėsi išsaugoti verslo ryšius.

Praėjusį penktadienį vienas Centrinės Afrikos Respublikos verslininkas bandė įtikinti šalies prezidentą Faustiną-Archange'ą Touadera tęsti bendradarbiavimą su J.Prigožinu, WSJ sakė trys šaltiniai. Tuo pat metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasak laikraščio, anksčiau asmeniškai nurodė šalies prezidentui atsiriboti nuo J.Prigožino.

Tai, kad būtent GRU bando perimti J.Prigožino operacijų Afrikoje kontrolę, gali liudyti Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Junuso-Beko Jevkurovo vadovaujamos delegacijos vizitas į Libiją. Jis taip pat įvyko šią savaitę.

VIDEO: Rusai užfiksavo krentantį lėktuvą – manoma, kad jame buvo J.Prigožinas

J.-B.Jevkurovas susitiko su Khalifu Hawtaru, kuris kontroliuoja didelę Libijos teritorijos dalį, ir esą pareiškė, kad Libija Maskvai labai svarbi. WSJ rašo, kad Rusijos gynybos ministerijos delegacija atvežė „konkurencinį pasiūlymą“ „Wagner“ klientams Libijoje.
Prieš pat J.Prigožino lėktuvo katastrofą Gynybos ministerija per savo privačią karinę kompaniją pradėjo verbuoti kovotojus į Afriką, rašė Rusijos nepriklausomas leidinys „Svarbios istorijos“.

„Bellingcat“ žurnalistas Ch.Grozevas J.Prigožino lėktuvo katastrofą susiejo su varžybomis dėl Afrikos. Jis teigė, kad J.Prigožino „likvidavimas“ įvyko dabar, o ne vėliau, nes verslininkas „neatsisakė pretenzijų į svarbiausias Afrikos rinkas“. Jo nuomone, už šią operaciją buvo atsakinga GRU.

VIDEO: Tverės srityje dega sudužęs „Embraer“ lėktuvas, manomai gabenęs J.Prigožiną

J.Prigožino verslo lėktuvas „Embraer Legacy 600“ nukrito ir sudužo trečiadienio vakarą Tverės srityje, 50 km nuo Vladimiro Putino rezidencijos. Žuvo visi dešimt lėktuvu skridusių žmonių. Drauge su J.Prigožinu skrido jo artimiausi bendražygiai Dmitrijus Utkinas ir Valerijus Čekalovas. Smarkiai sudarkyti palaikai dar neatpažinti, atliekama ekspertizė, tad oficialaus patvirtinimo dar nėra.

VIDEO: „FlightRadar24“: sudužusio J.Prigožino lėktuvo kritimo trajektorija

Kol kas neaiškios ir aviakatastrofos priežastys. Vakarų šalių pareigūnai ir žvalgybos tarnybos svarsto, kad lėktuvas galėjo būti numuštas raketa arba jame buvo padėtas sprogmuo.

VIDEO: Aviakatastrofos vietoje, kur galimai žuvo J.Prigožinas, matyti uždengti kūnai ir lėktuvo nuolaužos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas