Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

CNN paviešino vaizdo įrašą: rusai be gailesčio sušaudė pasidavusius ukrainiečius

Pasirodę kariai suklumpa į dulkėto kelio viduryje, tada atsiklaupia ant kelių, rankas užsideda ant galvų. Po kelių sekundžių, kaip rodo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dronu užfiksuota medžiaga, jie jau guli veidais žemyn, nejudėdami, o netoliese slenka dulkių debesis.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / 15min koliažas

Vaizdo įraše, kurį gavo CNN redakcija, nufilmuotas brutalus Rusijos karių aktas per rugpjūčio pabaigoje vykusias kovas netoli Pokrovsko miesto rytų Ukrainoje, kurio užėmimui Maskva sutelkė visus pajėgumus.

Rusijos kariai akivaizdžiai įvykdė egzekuciją trims pasidavusiems ukrainiečiams po to, kai buvo užgrobta jų tranšėja.

Incidentas, kurį aprašė Ukrainos pareigūnas, prašęs neskelbti kai kurių detalių, kad būtų apsaugota padalinio tapatybė, yra tik vienas iš egzekucijų serijos, kurias šiais metais vykdo Rusijos kariškiai.

Ukrainos karinės žvalgybos šaltiniai CNN pateikė sąrašą, kuriame yra 15 nuo lapkričio mėn. įvykusių panašų atvejų. Jų daugumą patvirtina bepiločių orlaivių užfiksuoti vaizdo ar garso įrašai. Matyti tendencija, kad Rusijos kariai pasiduodančius ukrainiečius nužudydavo fronto linijoje, o ne paimdavo į nelaisvę.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas CNN žurnalistams teigė, kad jo biuras tiria 28 tokius incidentus nuo karo pradžios, per kuriuos iš viso žuvo 62 Ukrainos kariai.

Filmuota medžiaga iš Pokrovsko srities atspindi negailestingai žiaurią Rusijos kariuomenės taktiką, kai ji toliau žengia į Ukrainos rytus.

Ukrainos prokurorų nuomone, įtariamos žudynės yra karo nusikaltimai ir Kremliaus organizuotos politikos dalis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys

„Jei karo belaisviai pasiduoda, jei jie parodo, kad pasiduoda, jei jų rankose nėra ginklų, tuomet skubi egzekucija yra karo nusikaltimas“, – CNN pabrėžė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

Pasak jo, tokie nusikaltimai buvo įvykdyti įvairiose Ukrainos vietovėse, juos vykdė įvairūs daliniai, todėl Kyjivui „atsirado galimybė teigti, kad tokia politika gali būti klasifikuojama kaip nusikaltimai žmoniškumui“.

„Šią politiką organizuoja Kremlius. Tai konkrečių vadų įsakymas“, – pareiškė A.Kostinas.

Pasirodžius vaizdo įrašams, kuriuose matyti, šiemet ypač dažnai pasikartojanti Rusijos taktika, Ukrainos vadams iškilo dilema, nes jiems tenka nepavydėtina užduotis įspėti savo karius ir pasaulį apie Rusijos žiaurumą, rizikuojant susilpninti ir taip jau išsekusią ukrainiečių kovinę dvasią.

Ukrainos pareigūnas, pateikęs dronų prie Pokrovsko filmuotą medžiagą, sakė, kad jų dalinys žino apie daug panašių atvejų fronto linijose, kurie nebuvo paviešinti ar ištirti.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Neseniai paaiškėjo dar keli tokie atvejai. Antradienį vienas dalinys Torecko kryptimi susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė, kad turi dronu padarytą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti trys ukrainiečių kariai, išlindę iš rūsio, iškėlę rankas pasiduoti, o paskui nušauti Rusijos karių.

Donecko srities prokurorai pareiškė pradėję tyrimą dėl „karo įstatymų ir papročių pažeidimo kartu su tyčiniu nužudymu“.

Keletas Rusijos kariškių buvo teisiami dėl tokių nužudymų, įskaitant vieną Ukrainos pietinėje Zaporižios srityje. Ukrainos prokurorai teigia, kad rusas jau buvo teistas, lapkričio mėn. atleistas nuo bausmės už vagystę, kad galėtų tarnauti Rusijos kariuomenės 127-ojoje motorizuotųjų šaulių divizijoje.

Prokurorai paviešino dronu nufilmuotą medžiagą, patvirtinančią jų teiginį, kad rusas sausio mėn. nušovė ukrainiečių kareivį, kai šis iškėlęs rankas išėjo iš savo tranšėjos netoli Prijutnės ir atsiklaupė.

Anksčiau paskelbtas dar vienas dronu darytas vaizdo įrašas iš Zaporižios regiono, kuriame matyti, kaip šių metų gegužės mėn. netoli Robotynės kaimo rusų kariai liepė trims ukrainiečių kariams atsigulti veidais žemyn po to, kai buvo užpulta jų tranšėja.

Ukrainos karinė žvalgyba pateikė CNN perimtų garso įrašų, kuriuose, anot tarnybos, girdėti rusų vado, žinomo kaip „Turkas“, įsakymas savo pavaldiniui slapyvardžiu „Malojus“ nužudyti belaisvius.

Kol Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs arešto orderį dėl jo vaidmens įtariamoje prievartinio ukrainiečių vaikų deportavimo į Rusiją schemoje, Kyjivas agresyviai kelia Maskvai kaltinimus genocidu. Generalinis prokuroras A.Kostinas užsiminė, kad šių įtariamų egzekucijų mūšio lauke sistemingumas reiškia, kad jos gali tapti platesnės genocido bylos dalimi.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Kyjivo kvietimu gegužės mėn. Ukrainoje lankėsi JT specialusis pranešėjas neteisminių, skubių ar savavališkų egzekucijų klausimais Morisas Tidbalas-Binzas, iš dalies siekdamas išnagrinėti pranešimus apie neteismines egzekucijas mūšio metu.

JT tyrimo šaltinis CNN sakė, kad kai kurios akivaizdžios Ukrainos karių egzekucijos buvo ištirtos.

„Jų yra daug. Yra tam tikras modelis. Tai leidžia manyti, kad tai yra patiklumas, jei ne įsakymas nesuteikti jokio pasigailėjimo, – tvirtino šaltinis, turėdamas omenyje praktiką nerodyti pasigailėjimo. – Žudymai atskirai yra karo nusikaltimai“, – sakė šaltinis, – Kartu jie gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui“.

Sureagavo Kyjivas

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Georgijus Tychijus paskelbė pareiškimą šio vaizdo įrašo fone.

„Šis karo nusikaltimas yra dalis Rusijos nuolat vykdomų šiurkščių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų. Rusijos barbarizmas yra žmonijos gėda. Raginame visas valstybes ir tarptautines organizacijas griežtai pasmerkti sistemingą Rusijos vykdomą ukrainiečių karo belaisvių žudymą ir kankinimą“, – pabrėžė jis.

G.Tychijus paragino konsoliduoti visas pastangas ir įgyvendinti prezidento Volodymyro Zelenskio Taikos formulės nuostatas, pagal kurias reikalaujama grąžinti visus neteisėtai sulaikytus asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas