Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„CNN“: Rusija negali pasigaminti naujos ginkluotės, bet turi apsčiai senosios

Dėl nuostolių mūšio lauke ir Vakarų sankcijų Rusijos kariuomenė patyrė nuosmukį, tačiau, kaip teigiama naujoje nepriklausomoje analizėje, kurią įvertino CNN, Maskvai nepritrūks parako karui Ukrainoje pratęsti.
Rusijos tankas Mariupolyje
Rusijos tankas Mariupolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) ataskaitoje pateikiami stulbinantys Rusijos nuostolių rodikliai – pagal vieną iš atliktų skaičiavimų, tai beveik 10 tūkst. vienetų pagrindinės karinės įrangos, tokios kaip tankai, sunkvežimiai, artilerijos daliniai ir bepiločiai orlaiviai.

Teigiama, kad Rusija gali pradėti panaudoti Šaltojo karo laikų ir senesnes savo atsargas fronto linijose, kad skaičiumi kompensuotų tai, ką galbūt prarado technologijų srityje.

„Rusijos kariuomenės pajėgumų kokybė, kalbant apie pažangią įrangą, greičiausiai mažės, bent jau artimiausiu metu“, – teigiama CSIS ataskaitoje.

Joje taip pat pažymima, kad Rusijos pagrindinių kovos tankų, ypač modernių, nuostoliai buvo itin dideli.

„Manoma, kad Maskva, praėjus vieneriems metams po karo, prarado nuo 1845 iki 3511 tankų“, – rašoma CSIS ataskaitoje, kaip labiausiai reikšmingi įvardinami naujesnių, modernizuotų pagrindinių kovos tankų T-72B3, pirmą kartą pristatytų 2013 m., nuostoliai.

Nyderlanduose įsikūrusi atviro šaltinio žvalgybos interneto svetainė „Oryx“ teigia turinti vaizdinių įrodymų, kad nuo šios savaitės sunaikinta, apgadinta, palikta ar užgrobta daugiau kaip 500 T-72B3 variantų.

Vakarų pareigūnai, kalbėję per antradienį surengtą spaudos konferenciją, taip pat atkreipė dėmesį į spaudimą Rusijos tankų parkui.

„Jie žengia atgal įrangos požiūriu“, – tvirtino jie apie Rusijos šarvuočius, pažymėdami, kad dabar mūšio lauke pasirodo 1948 m. pradėti naudoti tankai T-55.

Wikimedia/T-55 tankas
Wikimedia/T-55 tankas

CSIS ataskaitoje, cituojant Rusijos žiniasklaidos pranešimus, pabrėžiama ir problema, su kuria Rusija susiduria komplektuodama naujus tankus.

Viena tankų gamykla „UralVagonZavod“ gali pagaminti apie 20 tankų per mėnesį. Tačiau Rusija kiekvieną mėnesį Ukrainoje vidutiniškai praranda apie 150 visų tipų tankų, teigiama ataskaitoje.

Negana to, Rusijos pajėgos susiduria su modernios technikos trūkumu.

CSIS ataskaitoje nurodyta, kad Maskva turi atnaujinti ir vėl pradėti eksploatuoti savo dešimtmečių senumo tankus, nes tiesiog neturi išteklių naujiems tankams gaminti, o dėl taikomų Vakarų sankcijų negali įsigyti dalių, reikalingų moderniam tankui surinkti.

Mažiau patikimi tiekėjai

Dėl sankcijų Rusija taip pat neteko galimybės įsigyti optinių sistemų, kurios reikalingos tankų šauliams, kad galėtų atpažinti taikinius, rutulinių guolių ir staklių.

Ataskaitoje teigiama, kad prieš karą gamindama optines sistemas Rusija kliovėsi jų importu iš Prancūzijos.

Dėl sankcijų nutraukus šiai tiekimo grandinei nutrūkus, ji priversta net į moderniausius savo tankus montuoti senesnius, ne tokius sudėtingus taikiklius, todėl jie tampa silpnesni, jų nuotolis sumažėja iki dviejų kilometrų.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tankas prie Kreminos
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tankas prie Kreminos

Ataskaitoje teigiama, kad daugiau nei pusė aukštos kokybės rutulinių guolių, kurie yra „labai svarbūs gaminant bet kokio tipo judančią transporto priemonę“, iki karo buvo tiekiami Rusijai iš Europos ir Šiaurės Amerikos. Kadangi tokio pasirinkimo nebeliko, Rusija gali bandyti kompensuoti deficitą vidaus rinkoje pagamintomis prekėmis arba importuoti prastesnės kokybės prekes iš Kinijos ar Malaizijos.

Bet kokiu atveju Rusija negali gauti tokios pat kokybės detalių, kokių galėjo įsigyti prieš karą.

„Maskva patiria spaudimą prisitaikyti, todėl dažnai renkasi mažiau patikimus ir brangesnius tiekėjus, tiekimo kelius, prastesnės kokybės importą arba bando atkurti vakarietiškus komponentus savo viduje. Tikėtina, kad tai stabdo Rusijos gynybinės produkcijos tempą ir kokybę“, – tvirtinama paskelbtoje ataskaitoje.

Tačiau Rusija vakarietiškų komponentų deficitą jaučia ne tik tankų srityje.

Pilotuojamiems ir nepilotuojamiems orlaiviams, raketoms ir elektroninei kovos įrangai reikalingos modernios, aukštųjų technologijų dalys, įskaitant mikroschemas, kuriomis Rusija negali tinkamai apsirūpinti iš vidaus tiekėjų ir sunkiai sutaria dėl importo iš užsienio dėl Vakarų sankcijų.

Ne kokybė, bet kiekybė

Tačiau ataskaitoje įspėjama, kad Ukraina ir ją palaikančios Vakarų šalys neturėtų tikėtis, kad šios tiekimo problemos greitai sustabdys karo veiksmus.

„Sankcijos ir eksporto kontrolė nėra sidabrinė kulka, kuri priverstų Rusiją nutraukti karą“, – rašoma CSIS ataskaitoje.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Rusijos tankas

Anot ekspertų, Rusija vis dar išlaiko kiekybinį pranašumą prieš Ukrainą, nes turi didelius atsargų rezervus.

„Rusijos kariniai pajėgumai vis dar gerokai viršija Ukrainos pajėgumus pagal daugumą rodiklių, įskaitant gyvosios jėgos, oro, sausumos ir jūrų“, – sakoma ataskaitoje.

„Nors tiksli vieša Maskvos dabar turimų karinių atsargų ataskaita neegzistuoja, apytiksliai apskaičiuota, kad nuo 2023 m. vasario mėn. bendras Kremliaus turimų orlaivių skaičius 13–15 kartų viršijo Kyjivo. Rusija turi beveik 7–8 kartus daugiau tankų ir 4 kartus daugiau šarvuotų kovos mašinų, o jos karinis jūrų laivynas yra 12–16 kartų masyvesnis nei Ukrainos“, – ataskaitoje pateikiamos analitikų įžvalgos.

Šis kiekybinis pranašumas leis Maskvai per ateinančius metus pradėti išsekimo karą, atakuoti karinės įrangos gausa tol, kol Ukraina, net ir patirdama mažiau nuostolių, pritrūks technikos, rašoma CSIS vertinime.

Stop kadras iš video/Prie Vuhledaro sunaikintas rusų tankas
Stop kadras iš video/Prie Vuhledaro sunaikintas rusų tankas

Siekiant atsverti Rusijos kiekybinį pranašumą, net ir prastesnės ginkluotės, būtina, kad Vakarų šalys išlaikytų technologiškai pranašesnės ginkluotės tiekimą Ukrainai.

Pavyzdžiui, senesni tankai yra pažeidžiami rankinių raketų „Javelin“, priduriama ataskaitoje.

„Tai yra šio antrus metus vykstančio karo esmė: Rusijos kariuomenė gali pasikliauti savo mase ir toliau traukti į šviesą senesnę ar ne pačią moderniausią techniką tol, kol manys, kad gali paprasčiausiai pergudrauti Vakarų tiekiamą ginkluotę ir sistemas Ukrainai“, – sakoma CSIS ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas