Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN: Rusijos generolas Sergejus Surovikinas buvo slaptas „Wagner“ VIP narys

Dokumentai, kuriuos išskirtinėmis teisėmis skelbia CNN, rodo, kad jungtinės Rusijos karių grupės Ukrainoje vado pavaduotojas generolas Sergejus Surovikinas buvo slaptas privačios karinės bendrovės „Wagner“ VIP narys.
Sergejus Surovikinas, Jevgenijus Prigožinas
Sergejus Surovikinas, Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“ nuotr.

Dokumentai, kuriuos gavo Rusijos tyrimų centras „Dosjė“, rodo, kad S.Surovikinas turėjo asmeninį „Wagner“ registracijos numerį.

S.Surovikinas įtrauktas į sąrašą kartu su mažiausiai 30 kitų aukštų Rusijos kariuomenės ir žvalgybos pareigūnų, kurie, „Dosjė“ teigimu, taip pat yra „Wagner“ VIP nariai.

S.Surovikinas viešumoje nesirodė nuo praėjusio šeštadienio, kai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame prašė „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino sustabdyti jo sukilimą. Nuo to laiko jo buvimo vieta nežinoma.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

Trečiadienį „The Moscow Times“ pranešė, kad generolas Sergejus Surovikinas suimtas, leidinys rėmėsi dviem Gynybos ministerijai artimais šaltiniais.

Leidinio šaltinių teigimu, S.Surovikino suėmimas gali būti susijęs su ginkluotu „Wagner“ grupės sukilimu.

„Bus naujienų Prigožino kontekste. Matyt, jis [Surovikinas] per sukilimą pasirinko [Prigožino pusę]“, – sakė šaltinis. Žurnalistų paklaustas, kur dabar yra generolas, jis atsakė: „Mes nekomentuojame šios informacijos net vidiniais kanalais.“

S.Surovikinas yra apdovanotas Rusijos karinių oro pajėgų vadas ir dėl savo negailestingos taktikos bombarduojant Sirijos miestus pravardžiuojamas „generolu Armagedonu“.

„Wagner“ neatsakė į CNN prašymą pateikti komentarą. CNN nurodo, kad neaišku, ką reiškia „Wagner“ VIP narystė, kaip ir tai, ar iš jos gaunama finansinė nauda.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad S.Surovikinas palaikė ryšius su „Wagner“ samdinių grupuote, tačiau dokumentai kelia klausimų dėl aukštų Rusijos kariuomenės narių ir „Wagner“ artumo.

Per trumpalaikį šeštadienį įvykusį J.Prigožino sukilimą „Wagner“ kovotojai sugebėjo užimti pietinį Rusijos miestą Rostovą prie Dono, nesulaukdami beveik jokio Rusijos kariuomenės pasipriešinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas