Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

COVID-19, b raupai ir ŽIV: įmanomi vienu metu, bet ar tikrai vienas sukelia kitą?

Koronavirusas, žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV) ir b raupai vienu metu – tokia diagnozė neįprasta, bet įmanoma. Socialiniuose tinkluose pasirodė istorija apie žmogų, kurį vienu metu užpuolė šie trys užkratai, bet tai įvyko ne dabar, per naują pastarosios ligos bangą, o 2022-aisiais. Kartu bandoma įteigti, neva pastarieji du esantys pirmosios ligos šalutinis poveikis, bet tai nėra tiesa.
PGR testas
PGR testas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ligos – viena kitos pasekmė?

„Italijoje užregistruotas pirmas ligonis, kuris užsikrėtė iš karto ir COVID-19, ir AIDS (imunodeficitu), ir beždžionių virusu (beje, šis pavadinimas jau porą metų nevartojamas – red. past.)“, – rugpjūčio pabaigoje paskelbė viena „Facebook“ vartotoja.

Po to dar pridėjo: „Žinant, kad du paskutiniai yra pirmojo šalutiniai poveikiai, loginį ryšį patys atraskite…“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienam vyrui po kelionės į Ispaniją, kur turėjo nesaugių lytinių santykių, tikrai buvo diagnozuoti COVID-10, b raupai ir ŽIV, bet tai įvyko 2022 m., ne dabar
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienam vyrui po kelionės į Ispaniją, kur turėjo nesaugių lytinių santykių, tikrai buvo diagnozuoti COVID-10, b raupai ir ŽIV, bet tai įvyko 2022 m., ne dabar

Moteris kartu paskelbė pusės minutės ištrauką iš TV naujienų laidos. Ja dalijamasi ir kitur internete.

Reportaže pasakojama apie italą, kuriam buvo diagnozuoti trys minėti susirgimai. Laidos vedėja primena, jog anksčiau manyta, kad žmogus negali vienu metu užsikrėsti ir koronavirusu, ir b raupais. Bet po kelionės į Ispaniją vyrui buvo nustatyta COVID-19. Jis nuvyko į ligoninę pagalbos dėl bėrimo, kuris pasirodė esąs b raupų simptomas. Be to, paaiškėjo, kad ligonis užsikrėtęs ir ŽIV.

Nežinojo, kad galima sirgti ir COVID-19, ir b raupais

Įraše, kuriuo dalijamasi, matyti Los Andželo televizijos ABC7 logotipas. Paieška internete patvirtina, kad amerikiečiai tikrai rodė reportažą apie šį atvejį.

Informacijos apie jį nesunku rasti internete. Bet žmogus tokioje nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė ne dabar, kai nuo metų pradžios pasaulyje pranešta apie daugiau nei 20 tūkst. b raupų atvejų (3 tūkst. jų buvo patvirtinti) ir daugiau nei 500 mirčių.

ABC7 reportažą rodė ne pastaruoju metu, o 2022 m. rugpjūčio 29 d. Dabar juo besidalijantys internautai šio fakto nenurodo, tad tikrai galima suprasti, kad b raupais ir ŽIV žmogus užsikrėtė COVID-19 jau atsitraukus.

Pasaulio sveikatos organizacija rugpjūčio viduryje – antrą kartą nuo 2022-ųjų – paskelbė, kad b raupų protrūkis yra pasaulinė ekstremalioji sveikatos problema.

36 metų italas b raupais užsikrėtė kaip tik tąmet, kai tokia problema buvo paskelbtas dėl sunkesnės viruso atmainos kilęs protrūkis. Jo atvejis buvo aprašytas „Journal of Infection“.

Vyras 2022 m. birželį penkias dienas praleido Ispanijoje. Po geros savaitės jis ėmė karščiuoti (iki 39 °C), aukštą temperatūrą lydėjo gerklės skausmas, nuovargis, galvos skausmas ir dešinės kirkšnies limfadenomegalija.

COVID-19 greitasis testavimas / Irmantas Gelūnas / Fotobankas nuotr.
COVID-19 greitasis testavimas / Irmantas Gelūnas / Fotobankas nuotr.

Keliais mėnesiais anksčiau italas buvo persirgęs COVID-19, taip pat gavęs dvi vakcinos nuo šios ligos dozes. Bet po kelių dienų pacientui buvo nustatytas SARS-CoV-2.

Tos pačios dienos popietę išbėrė vieną ranką, kitą dieną mažų skausmingų pūslelių atsirado ant veido, liemens, kojų, sėdmenų. Netrukus italas dėl pūslelių plitimo kreipėsi į polikliniką Katanijoje (Sicilija) ir iškart buvo perkeltas į infekcinių ligų skyrių.

Čia vyrui buvo nustatyti b raupai, kuriais gali būti užsikrečiama nuo žmonių per artimą fizinį kontaktą. Pasirodė, kad Ispanijoje keliautojas turėjo lytinių santykių su vyrais ir nesinaudojo prezervatyvais.

Galiausiai buvo gautas ir teigiamas ŽIV testo atsakymas, kuris parodė, kad buvo užsikrėsta neseniai (tokio testo rezultatas 2021 m. rugsėjį buvo neigiamas).

Shutterstock nuotr./ŽIV
Shutterstock nuotr./ŽIV

„Newsweek“ teigimu, tuo metu pasaulyje buvo daugiau nei 632 mln. žmonių, užsikrėtusių kuriuo nors iš šių virusų, bet individualiai. Atvejis, kai vienam žmogui buvo diagnozuotos visos trys ligos vienu metu, buvo bene pirmas žinomas.

Specialistams taip pat buvo naujiena, kad kartu galima sirgti COVID-19 ir b raupais. „Į gripą panašūs simptomai ir užsikrėtimas SARS-CoV-2 nepaneigia galimybės didelės rizikos grupėse esantiems asmenims užsikrėsti b raupais“, – pažymėjo mokslininkai.

ŽIV priežastimi laiko net skiepus

Internautai ne tik sudaro klaidingą įspūdį apie užsikrėtimo SARS-CoV-2, b raupais bei ŽIV laiką, bet ir neteisingai susieja šias ligas.

Persirgę COVID-19 daugelis išties patiria įvairių liekamųjų reiškinių. Tam net sugalvoti specialūs terminai – pokovidinis sindromas ir ilgoji COVID. Tačiau nėra duomenų, kad ŽIV užkrėstų koronavirusas (ar skiepai nuo jo).

ŽIV į žmogaus organizmą patenka ne per vakcinas. Didžiausia ŽIV koncentracija randama kraujyje, makšties išskyrose, spermoje, motinos piene. Juo užsikrečiama tiesiogiai į kraują, per gleivines ar pažeistą odą patekus užkrėstų organizmo skysčių.

Taip pat skaitykite: 1987 m. buvo skelbiama apie vakcinų sukeltą AIDS protrūkį: kaip buvo iš tiesų?

Beje, procesas gali būti tam tikra prasme atvirkštinis – esama duomenų, kad užsikrėtusieji ŽIV gali dažniau patirti ilgąją COVID.

Taip pat skaitykite: Dar vienas mitas apie COVID-19 skiepus: ŽIV neužkrečia nei šios, nei kitos vakcinos

B raupais užsikrečiama nuo sergančių gyvūnų, taip pat – nuo žmonių artimo fizinio kontakto metu. Jų nesukelia kita liga. Pirmą kartą ši infekcija, anksčiau vadinta beždžionių raupais, žmonėms buvo nustatyta Kongo Demokratinėje Respublikoje dar 1970 m., taigi likus pusei amžiaus iki pirmų COVID-19 atvejų ir vakcinų nuo šios ligos.

15min verdiktas: iš dalies melas. Vienam italui tikrai vienu metu buvo diagnozuoti koronavirusas, b raupai ir ŽIV, bet tai įvyko ne pastaruoju metu, o 2022 m. rugpjūtį. Pastaraisiais dviem virusais užsikrečiama per artimą fizinį kontaktą su kitais asmenimis ar jų kūnų skysčiais, jie nėra COVID-19 pasekmė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas