Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 Baltarusijoje – klastojami skaičiai, pervargę medikai ir pasenusi sistema

Dar prieš koronaviruso omikron atmainos atsiradimą Baltarusijoje buvo fiksuojami dideli užsikrėtimų ir mirčių skaičiai. Šiuo metu šalyje nuo koronaviruso gydomi daugiau nei 23 tūkst. žmonių. Tačiau Baltarusijoje kova su pandemija vyksta chaotiškai – nėra vieningos gydymo schemos, neretai karščiuojantys žmonės patys vyksta į polikliniką, kai būna nustatytas virusas, nereikalaujama ir izoliuotis, rašo „Radio Svoboda“.
A.Lukašenka ligoninėje
A.Lukašenka ligoninėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kariniai ir pramonės gigantai dalyvauja medicininio deguonies gamyboje. Karinių oro pajėgų bazėse, kur yra atitinkama technika, buvo pradėtas gaminti medicininis deguonis. Jis tiekiamas sveikatos priežiūros įstaigoms.

„Per vieną darbo dieną pagaminame apie 25 tūkst. litrų skysto deguonies“, – sakė Karinių oro pajėgų bazės techninio dujų tiekimo vadovas Vladimiras Lozovskis.

Aprūpinti medicinos įstaigas deguonimi padeda ir didelės valstybinės kompanijos.

Tačiau medicinos įstaigose netrūksta ir kitų problemų. Aliaksandro Lukašenkos režimui nepritariantys gydytojai yra atleidžiami iš savo pareigų. Kaip teigiama „Telegram“ kanale „Baltieji chalatai“, gruodžio 3 dieną Minsko miesto klinikinei infekcinei ligoninei buvo išsiųsti atleidimo iš darbo sąrašai.

Šioje klinikoje gydomi sunkiausi pacientai, rengiami gydymo protokolai ir atliekami su COVID-19 epidemija susiję tyrimai.

„Telegram“ kanale teigiama esą bus atleisti 47 žmonės, dalis jų dirbs iki sutarties pabaigos, dalis bus spaudžiama pasitraukti savo noru.

Oficialaus šios informacijos patvirtinimo nėra. Nepaisant to, Sveikatos apsaugos ministerija maksimalius viršvalandžius medikams padidino dvigubai. Anksčiau pagal įstatymą medicinos darbuotojų darbo trukmė neturėjo viršyti normos – 900 valandų per metus. Dabar šis skaičius padidintas.

Nepaisant didėjančio sergamumo ir abejonių dėl oficialios statistikos, Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintos vakarietiškos vakcinos baltarusiams nėra prieinamos.

Baltarusiai, norintys pasiskiepyti kitomis vakcinomis, perka turistines keliones į Rumuniją ar Ukrainą.

Toks valdžios sprendimas galioja nuo spalio 26 d. Aliaksandras Lukašenka paaiškino šį sprendimą taip: „Jie mums siūlo atsivežti „Pfizer“, „Johnson&Johnson“, „Moderna“. Kam? Kad žmonės galėtų pasiskiepyti, gauti vakcinacijos pasą ir vykti ten, pas savuosius!

Siūlo vykti į Vakarus, gauti veiksmų instrukcijas! Štai kodėl jie siūlo savo vakcinas. Mes perkame užsienines vakcinas, kurios įrodė, kad yra daug geresnės nei vakarietiškos.“

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Kitaip tariant, baltarusiams yra prieinamos tik dvi vakcinos: rusiška „Sputnik V“ ir kiniška „Vero Cell“. Baltarusiai, norintys pasiskiepyti kitomis vakcinomis, perka turistines keliones į Rumuniją ar Ukrainą.

Rumunijoje baltarusiai gali pasiskiepyti „Johnson&Johnson“ vienkomponente vakcina. Norint gauti dvi „Pfizer“ vakcinos dozes, baltarusiams tenka du kartus apsilankyti Lvove.

Didėjant mirtingumo nuo koronaviruso Baltarusijoje statistikai, privalomas kaukių režimas buvo atšauktas. Spalio 25 d. paskelbti reikalavimai iš viešojo transporto, kino teatrų, kavinių, restoranų, parduotuvių ir kitų viešųjų vietų pašalinti visas užuominas apie kaukių dėvėjimą.

Kalbėdamas su „Radio Svoboda“ gydytojas iš Baltarusijos, prisistatęs Viktoro vardu, teigė, kad šalyje užfiksuoti ir kūdikių mirčių nuo koronaviruso atvejai. Pasak greitosios medicinos pagalbos gydytojo, virusas pasiglemžė neišnešiotų kūdikių, kurie buvo prižiūrimi ligoninėse, gyvybes.

„Būtent ketvirtosios pandemijos bangos metu padaugėjo koronavirusu užsikrečiančių vaikų. Laimei, jie ligą įveikia greičiau ir paprasčiau. Tuo metu suaugusiems nustatomos sudėtingos pneumonijos. Sunkių ligos atvejų pasitaiko dažniau nei ankstesniais laikotarpiais“, – sakė gydytojas.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Vakcinacija
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Vakcinacija

Baltarusijos gyventojai nežino, kokia iš tiesų grėsminga padėtis yra šalyje, nes niekas jiems paprasčiausiai to neaiškina. Be to, A.Lukašenka ne kartą neigė, kad koronavirusas kelia grėsmę šalies gyventojams.

„Radio Svoboda“ žurnalistai pasikalbėjo su gydytoja farmakologe Olga Sadovskaja apie tai, kokia tikroji situacija su koronavirusu Baltarusijoje.

– Kokia oficiali ir tikroji COVID-19 statistika Baltarusijoje?

– Remiantis oficialia statistika, susirgimų atvejų skaičius per dieną siekia kiek mažiau nei du tūkstančius. Mirusiųjų – 12–15 kasdien.

Jei pažiūrėtume susirgimų statistiką kitose šalyse, ten fiksuojami užsikrėtimų pikai, vėliau kritimai, o Baltarusijoje susirgimų statistikos grafikas tiesus, esą viskas stabilu.

O.Sadovskaja: jei norite, kad gyventojai būtų paskiepyti, duokite jiems pasirinkimą, aprūpinkite juos vakcinomis, kuriomis jie pasitiki.

Tačiau tikrai žinau, kad Minske per dieną vienoje klinikoje miršta mažiausiai 15 žmonių. Per vieną savaitgalį ketvirtoje ligoninėje mirė 48 žmonės. Galime ekstrapoliuoti šiuos duomenis į šalį ir suprasti, kad oficialūs skaičiai yra sumažinti.

Tikri duomenys apie bet kokias ligas visada buvo sumažinami – tokia politika. Ryškiausias pavyzdys yra mirtingumas nuo miokardo infarkto. Šalyje tiesiog negalima mirti nuo miokardo infarkto.

Tas pats yra su COVID-19: pripažinti tikrąjį mirtingumą dabar reiškia pripažinti pralaimėjimą. Kalbos apie baltarusišką vakciną tiesiog kelia juoką. Iki 2023 metų daug baltarusių mirs ir nesulauks šios vakcinos.

– Sklinda informacija, kad dabar atliekama mažiau PGR tyrimų.

– Taip, pradėjo daryti mažiau. Didžioji dalis tikrinama naudojant greituosius antigenų tyrimus. Tačiau šis testas yra mažiau jautrus nei PGR. Atitinkamai kartais net užsikrėtusių žmonių tyrimai nerodo ligos ir realių ligos atvejų registruojama mažiau.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė Baltarusijoje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė Baltarusijoje

– Papasakokite, kaip šiuo metu dirba gydytojai Baltarusijoje.

– Situacija kritinė ir sunkiai valdoma. Pavyzdžiui, ligoninėse, kurios pertvarkomos į „kovidines“, skyriuje, skirtame 50 pacientų, guli 70–80 žmonių. Tuo pačiu metu medikų komanda skyriuje nėra didinama. Krūvis gydytojams padvigubėjo. Be to, dalis medikų išvyksta iš Baltarusijos.

Vos per kelis mėnesius pamatėme, kad laisvų darbo vietų skaičius ir gydytojų bei specialistų poreikis Baltarusijoje išaugo tūkstančiu.

Tai leidžia manyti, kad tūkstantis gydytojų išėjo ar tiesiog pakeitė specialybę tuo metu, kai Baltarusijai labai trūksta kvalifikuotų medikų. Tačiau valstybė nesistengia nieko daryti, kad sudarytų sąlygas jiems dirbti.

Dabar matome naują Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymą, kuriame sakoma, kad gydytojai gali oficialiai dirbti viršvalandžius. Anksčiau jie irgi dirbo daugiau, nei nustatyta, tačiau tai buvo daroma neoficialiai. Pasitaikė atvejų, kai žmogus dirba dvigubai daugiau, o atlyginimą gauna pusantro karto didesnį.

Dabar toks „vergų darbas“ jau įteisintas, taip bandant padengti specialistų poreikį. Gydytojai pervargę, nespėja pailsėti ir atsigauti. Žinau, kad daugelis mano kolegų perdegė per pusantrų metų. Ypač anesteziologai ir reanimatologai.

Tai didelė problema. Medikai jaučiasi beviltiškai. Problemos su deguonimi vis dar tęsiasi, yra jo tiekimo trikdžių. Kai kuriems pacientams tai labai svarbu. Pasaulinė deguonies tiekimo problema neišspręsta.

Šių metų pavasarį ir vasarą, kai pacientų buvo mažiau, atsirado galimybė pasimokyti iš anksčiau padarytų klaidų, ištaisyti jas, atlikti techninius darbus, kad būtų sureguliuota deguonies tiekimo sistema. Deja, nieko nepadaryta, o šalyje veikia dar prieš du dešimtmečius sukurta sveikatos sistema, kuri neatitinka šių dienų poreikio ir apkrovų.

– A.Lukašenka teigė, kad vakarietiškų vakcinų Baltarusijoje nebus, nes jomis paskiepyti žmonės gali netrukdomi išvykti. Kaip tai vertinate?

– Šiuos žodžius man sunku komentuoti. Niekas negali suprasti šių loginių grandinių. Akivaizdu, kad bet kurios idėjos tuoj pat klijuojamos „Vakarų kuratorių“ ir „opozicijos intrigų“ etiketėmis. Jei norite, kad gyventojai būtų paskiepyti, duokite jiems pasirinkimą, aprūpinkite juos vakcinomis, kuriomis jie pasitiki.

– Kodėl baltarusiai nepasitiki rusiška vakcina?

– Deja, vakcina „Sputnik V“ prarado patikimumą, nors, tiesą sakant, ji yra gera. Tai rodo gamintojų tyrimų rezultatai, kurie buvo atlikti Argentinoje. Tuose tyrimuose dalyvavo trys milijonai žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakarietiškos ir „Sputnik V“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakarietiškos ir „Sputnik V“ vakcina

Ta pati vakcina padėjo susidoroti su epidemija San Marine („Sputnik V“ ES nepatvirtinta, tačiau šios nedidelės valstybės gyventojai ja buvo paskiepyti, nes vasarą trūko patvirtintų vakcinų. Tiesa, statistikos duomenys rodo, kad tai nepadėjo išvengti dar vieno protrūkio šį rudenį – red. pats.).

Meksikoje taip pat yra tyrimų, kurie įrodo šios vakcinos kokybę. Liūdna matyti, kaip baltarusiai važiuoja skiepytis į Kijevą, Lvovą.

– Ką manote apie kalbas, kad iki 2023 m. Baltarusijoje atsiras vakcina nuo koronaviruso?

– Teigiama, kad neva Mokslų akademija sukūrė kažkokią platformą naujai vakcinai. Nesakoma, kokio tipo ji bus.

Žinome, kad bus pastatyta gamykla šios vakcinos gamybai, o tai kelia labai didelių abejonių dėl realaus pagaminimo laiko. Jei dabar gamyklą pradėsime statyti nuo nulio, atsižvelgiant į bendrą tokių objektų statybos vėlavimą, mažai tikėtina, kad ji bus pastatyta per metus.

Juo labiau mažai tikėtina, kad masiniam naudojimui paruošta vakcina, praėjusi visus klinikinių tyrimų etapus, jau bus išleista iki 2023 m. (tai yra būtina vakcinos registravimo sąlyga). Net ir sutrumpinta forma klinikiniai tyrimai trunka šešis mėnesius. Ši idėja man atrodo visiškai nereali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas