Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Kuleba nepraranda vilties: Ukraina gaus lėktuvų iš sąjungininkių

Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvaujantis Ukrainos užsienio reikalų ministras šeštadienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad sąjungininkai galiausiai suteiks naikintuvų, kurie padės Ukrainai atremti Rusijos invaziją, pranešė CNN.
Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba
Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba / „Zuma press“/„Scanpix“

„Rizikuoju sakydamas, kad Ukraina gaus lėktuvų. Tai laiko ir tvarkos klausimas“, – sakė D.Kuleba.

„Tam prireiks daugiau laiko nei tankams. Mes tai suprantame, bet pati logika, pagrindinis jausmas, kaip vystosi situacija, nuves mus visus prie sprendimo dėl lėktuvų“, – teigė užsienio reikalų ministras.

D.Kuleba kreipėsi į sąjungininkus, kurie potencialiai galėtų perduoti naikintuvų, ir paprašė teikti pirmenybę pilotų mokymams.

„Pirmiausia buvo priimtas sprendimas aprūpinti Ukrainą tam tikrais ginklais, o tada prasidėjo mokymai, kurie mus atvedė prie ko? Laiko švaistymo. Taigi siūlome tarsi apversti kortas ir pradėti nuo mokymų“, – pabrėžė diplomatas.

Baigiantis spaudos konferencijai, D.Kuleba paprašė salėje esančių žmonių parodyti daugiau tikėjimo Ukraina, kai kalbama apie jos išteklių trūkumą.

„Prieš metus žmonės čia, Miunchene, man sakė, kad mes neišsilaikysime ilgiau nei 24, 48 valandas. Niekas nėra neįmanoma. Per pastaruosius metus tai įrodėmė daug kartų“, – pareiškė Ukrainos diplomatijos vadovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, sulaukęs Vakarų sąjungininkių pažadų perduoti šimtus modernių kovinių tankų, atkreipė dėmesį ir į galimybę tiekti kovinius lėktuvus.

Prašymas suteikti kovinių orlaivių – buvo vienas svarbiausių leitmotyvų jo kalbose per vizitą Londone ir praėjusią savaitę vykusiame Europos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikime.

Jungtinė Karalystė įsipareigojo netrukus pradėti mokymus ukrainiečių pilotams valdyti NATO standartus atitinkančius naikintuvus, nors britų gynybos sekretorius įspėjo, kad bet koks žingsnis siųsti britų naikintuvus į Ukrainą greičiausiai bus žengtas tik po kelerių metų, o gal jau net ir pasibaigus karui.

Kitos Kyjivo sąjungininkės, nors ir parodė, kad yra pasirengusios aptarti šią galimybę, taip pat įspėjo, kad sprendimas tiekti karinius lėktuvus nebus priimtas greitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas