Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 08 /10:00

D.Medvedevas siūlo imti jautį už ragų: reikalauja pradėti atsakomąjį puolimą prieš Kyjivą

Rusija turi pradėti puolimą prieš Kyjivą ir kitus didžiuosius Ukrainos miestus, atsakydama į jos pajėgų įsiveržimą į Kursko sritį, susirašinėjmo platformoje „Telegram“ pareiškė Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas.
Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas
Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas / „AP“/„Scanpix“

„Nuo šio momento „specialioji karinė operacija“ turėtų įgyti atvirai eksteritorinį pobūdį. <...> Galima ir būtina eiti į vis dar egzistuojančios Ukrainos žemes. Į Odesą, Charkivą, Dnipropetrovską, Nikolajevą. Į Kyjivą ir už jo ribų“, – pktinosi buvęs Rusijos prezidentas.

Jis ragino atmesti „kažkieno pripažintas Ukrainos reicho sienas“ ir kalbėti apie tai „atvirai, be drovumo ir diplomatinių kurpalių“.

„Teroristinė banderovcų operacija turėtų panaikinti bet kokius tabu šiai temai. Tegul visi supranta: mes sustosime tik tada, kai manysime, kad tai mums priimtina ir naudinga“, – pabrėžė jis.

„Astra“ nuotr./Sudža Kursko srityje
„Astra“ nuotr./Sudža Kursko srityje

Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas ir anksčiau yra užsiminęs apie Rusijos valdžios norą užimti didžiuosius Ukrainos miestus. Praėjusių metų pabaigoje jis pavadino Kyjivą, Odesą, Charkivą, Dniprą ir Nikolajevą „laikinai okupuotais Rusijos miestais“.

Vėliau D.Medvedevas pripažino, kad Rusija baigs karą su Ukraina, kai užims Kyjivą: „Jei ne dabar, tai po kurio laiko, galbūt kokiame nors kitame šio konflikto raidos etape“.

Savo ruožtu Rusijos Valstybės Dūmos saugumo komiteto narys Adalbis Šchagoševas pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė Kursko srityje veikė ne viena, bet kartu su Jungtinės Karalystės saugumo tarnybų pagalba.

„Didžioji Britanija dalyvavo visuose tokiuose išpuoliuose. Buvo girdėti angliška kalba“, – deputatas aiškino valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Parlamentaras skundėsi dėl „daugelyje šalių esančių „gudruolių“, kurie „nenori taikos“ ir aktyviai stengiasi „pakurstyti konfrontacijos ugnį“. Jis taip pat pagrasino „strateginiu atsaku“, kuris būtų „labai skausmingas tiek kariniu, tiek politiniu požiūriu“.

Pasak pranešimų, antradienio rytą Ukrainos ginkluotosios pajėgos įsiveržė į Kursko sritį ir per trumpą laiką užėmė mažiausiai 11 gyvenviečių, taip pat Sudžos dujų matavimo stotį, kuri tiekia apie pusę „Gazprom“ dujų į Europą. Operatyviai buvo apsuptas to paties pavadinimo miestas, o dešimtys Rusijos kariškių galėjo patekti į nelaisvę.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir šalies ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Gerasimovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir šalies ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Gerasimovas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiuos Ukrainos veiksmus pavadino „didelio masto provokacija“. Tuo tarpu Rusijos generalinio štabo vadovas Valerijus Gerasimovas per skubų susitikimą su prezidentu pažadėjo, kad Ukrainos kariuomenė bus išstumta už Rusijos ribų. Pasak V.Gerasimovo, į Kursko sritį įžengė ukrainiečių daliniai, „kurių skaičius siekia iki 1 000 žmonių“. Jis įvardijo, kad jų tikslas – užimti Sudžanos rajono dalį.

Rusijos pajėgų vadas taip pat nurodė, kad per mūšius Ukrainos kariuomenė neteko 315 karių, iš kurių 100 žuvo, taip pat 54 vienetų šarvuotosios technikos, įskaitant septynis tankus. Jo teigimu, Rusijos ginkluotųjų pajėgų grupės „Šiaurė“ daliniai kartu su Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pasieniečiais toliau stumia Ukrainos karius iš Kursko srities.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas