Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 31 /16:28

D.Trumpas apsisprendė: JAV trauksis iš Paryžiaus klimato susitarimo

JAV prezidentas trečiadienį paskelbs, kad Amerika traukiasi iš pasaulinio Paryžiaus susitarimo dėl kovos su klimato kaita, „Politico“ patvirtino šaltiniai Baltuosiuose rūmuose. Toks sprendimas neabejotinai nuliūdins Vašingtono sąjungininkus pasaulyje, ypač – Europoje.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Oficialiai apie tokį sprendimą D.Trumpas turėtų paskelbti vėliau trečiadienį, o kol kas „Twitter“ informavo, kad tai padarys per kelias artimiausias dienas. Jis didžiosiomis raidėmis pridūrė: „Paverskime Ameriką vėl didžia!“

Tai laikoma nacionalistinio Baltųjų rūmų administracijos sparno triumfu. Antai vyresnysis D.Trumpo patarėjas Stephenas Bannonas nuosekliai aiškino, kad susitarimas pakirps sparnus JAV ekonomikai ir neleis prezidentui vykdyti žadėtų permainų energetikos politikoje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Steve'as Bannonas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Steve'as Bannonas

Pasitraukimas iš sutarties taip pat laikomas nuosaikiojo sparno, kuriam priklauso D.Trumpo duktė Ivanka Trump, nesėkme. Bijomasi, kad šis žingsnis stipriai pablogins JAV įvaizdį pasaulyje.

Neįvykdyti šio pažado D.Trumpą ragino kitų Didžiojo septyneto šalių lyderiai, taip pat – tokios naftos pramonės milžinės kaip „ExxonMobil“ ir „Shell“.

Antradienį D.Trumpas buvo susitikęs su pasitraukimą iš klimato susitarimo palaikančiu Aplinkos apsaugos agentūros vadovu Scottu Pruittu, o trečiadienį jis priims JAV valstybės sekretorių Rexą Tillersoną.

Pastarasis, kaip pranešama, norėtų, kad JAV nepasitrauktų iš Paryžiaus susitarimo, tačiau prezidento neperkalbės.

Kad išves JAV iš susitarimo, D.Trumpas žadėjo per rinkimų kampaniją. Regis, tai nebuvo tik rinkiminės kalbos.

Neįvykdyti šio pažado D.Trumpą ragino kitų Didžiojo septyneto šalių lyderiai, taip pat – tokios naftos pramonės milžinės kaip „ExxonMobil“ ir „Shell“.

Pasitraukusios iš sutarties, JAV prisijungs prie kitų dviejų jos nepasirašiusių valstybių – Nikaragvos ir Sirijos. Susitarimo dalyvės – 195 šalys, tarp jų ir Šiaurės Korėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito