Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D. Trumpas baudžiamąjį procesą Niujorke pavadino labai nesąžiningu

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį pažėrė piktų pastabų, užsipuolęs savo „nesveikus“ oponentus ir „fašistus“ po teismo proceso, kurį jis pavadino labai nesąžiningu ir kuris jį pavertė pirmuoju baudžiamąja tvarka nuteistu buvusiu JAV prezidentu.
SPENCER PLATT / Getty Images via AFP
SPENCER PLATT / Getty Images via AFP

77 metų respublikonas, kuris 2024 metų varžybose dėl Baltųjų rūmų šeimininko posto žengia koja kojon su prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), patvirtino, kad pateiks apeliaciją.

„Mes ketiname apskųsti šią apgavystę“, – pareiškė jis.

D. Trumpas kalbėjo per renginį, pristatytą kaip spaudos konferencija prabangiame jo dangoraižio „Trump Tower“ Manhatane vestibiulyje.

Tačiau išėjęs į tribūną jis pradėjo net 35 minutes trukusią kalbą, kurioje buvo apstu įžeidinėjimų, tikrovės neatitinkančių teiginių ir netiesos, ir kuri atspindėjo jo kunkuliuojantį pyktį. Po to jis išėjo, neatsakęs į klausimus.

Teisėjas Juanas Merchanas (Chuanas Merčanas), vadovavęs teismo procesui, yra „tironas“, sakė D. Trumpas, teigdamas, kad J. Merchanas „tiesiog nukryžiavo“ liudytojus.

„Šis žmogus, kuris atrodo kaip angelas, bet iš tikrųjų yra šėtonas“, – sakė jis savo kalboje, kurią tiesiogiai transliavo visi pagrindiniai JAV televizijos tinklai.

Skųsdamasis, kad prisiekusiųjų teismas buvo nesąžiningas, D. Trumpas dažnai nukrypdavo į išpuolius prieš J. Bideną ir nelegalius imigrantus, kurie, anot jo, kalba „nežinomomis kalbomis“ ir tarp kurių yra daug teroristų, taip pat „daugybė žmonių“, paleistų iš kalėjimų.

„Jie atvyksta iš viso pasaulio į mūsų šalį, o mes turime prezidentą ir grupę fašistų, kurie nenori nieko dėl to daryti, nes galėtų jau dabar, šiandien, galėtų tai sustabdyti. Bet jis to nedaro. Jie naikina mūsų šalį“, – sakė D. Trumpas.

Niujorko prisiekusieji ketvirtadienį pripažino D. Trumpo kaltę dėl visų jam pateiktų kaltinimų byloje dėl mokėjimų už tylą.

Pirmasis JAV eksprezidento baudžiamosios bylos procesas baigėsi tuo, kad 77-erių D. Trumpas buvo pripažintas kaltu dėl kiekvieno iš 34 kaltinimų klastojus verslo dokumentus, kad nusipirktų suaugusiųjų filmų žvaigždės Stormy Daniels (Stormi Daniels) tylą dėl jųdviejų 2006 metais galimai turėto romano. Jei būtų iškilusi į viešumą, ši istorija galėjo pakenkti jo 2016-ųjų prezidento rinkimų kampanijai.

Prokurorai sėkmingai iškėlė bylą, teigdami, kad mokėjimas ir neteisėtas jo nuslėpimas buvo platesnio masto nusikaltimo dalis, siekiant neleisti rinkėjams sužinoti kompromituojančios medžiagos kaip tik tuo metu, kai D. Trumpas ruošėsi susigrumti su Hillary Clinton (Hilari Klinton) dėl JAV vadovo posto.

Teoriškai jis gali būti nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už kiekvieną iš kaltinimų, tačiau labiau tikėtina, kad jis bus nuteistas lygtinai.

Teisėjas J. Merchanas sakė, kad nuosprendis oficialiai bus paskelbtas liepos 11-ąją – likus keturioms dienoms iki respublikonų nacionalinio suvažiavimo Milvokyje, Viskonsino valstijoje, kur D. Trumpas turėtų gauti oficialią partijos nominaciją.

Be bylos Niujorke D. Trumpui Vašingtone ir Džordžijoje yra pareikšti kur kas rimtesni kaltinimai dėl sąmokslo siekiant panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas J. Bidenas, rezultatus.

Jam taip pat pateikti kaltinimai Floridoje dėl įtariamo netinkamo įslaptintų dokumentų tvarkymo po to, kai jis paliko Baltuosius rūmus.

Tačiau nemanoma, kad kuris nors iš šių procesų įvyks prieš rinkimus lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas