Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: G-7 lyderiai nesutarė dėl galimybės grąžinti Rusiją į klubą

Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo, vykusio Prancūzijos Bjarico mieste, dalyviai nesutarė dėl galimybės grąžinti Rusiją į galingųjų valstybių klubą, pirmadienį pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
D.Trumpas G-7 susitikime Prancūzijoje
D.Trumpas G-7 susitikime Prancūzijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Kalbėjomės dėl Rusijos. Mano nuomonė – pasakyti „taip“ [Rusijos sugrįžimui], kai kurie su manimi nesutiko, kiti – atvirkščiai“, – G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel sakė D.Trumpas.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu nemano, jog yra būtinas „100 proc. sutarimas“ šiuo klausimu, ir pasiūlė neskubinti įvykių.

Sekmadienį jis žurnalistams sakė, kad per susitikimą vyko diskusijos dėl galingųjų valstybių klubo Didžiojo aštuoneto (G-8) formato atkūrimo.

„Man atrodo, toks darbas vyksta. Yra virtinė žmonių, kurie norėtų, kad Rusija grįžtų. Manau, tai būtų daug kam pasaulyje naudinga. Man atrodo, tai būtų teigiamas dalykas.

Yra žmonių, kurie su manimi sutinka, ir mes tai aptarinėjame. Nežinau, kaip priimsime sprendimą, bet vakar aptarinėjome Rusiją – norime ją pakviesti atgal ar ne“, – kalbėjo JAV lyderis.

D.Trumpas taip pat sakė nustebęs, kad kai kurie lyderiai pritarė jo nuomonei. Nors jis neatskleidė konkrečių pavardžių, manoma, kad vienintelis toks lyderis buvo Italijos premjeras Giuseppe Conte.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Italijos premjeras Giuseppe Conte
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Italijos premjeras Giuseppe Conte

Išvakarėse D.Trumpas pareiškė, kad neatmeta galimybės, jog Rusijos lyderis Vladimiras Putinas bus pakviestas į kitąmet Jungtinėse Valstijose vyksiantį G-7 susitikimą.

Rusija prie galingųjų valstybių klubo prisijungė 1997-aisiais, tačiau po 2014 metais įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos buvo iš jo pašalinta.

Rusijos vadovas V.Putinas taip pat kaltinamas stovįs už virtinės Kremliaus kritikų nužudymų Didžiojoje Britanijoje bei kitur Europoje, taip pat dėl bandymo paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus, kuriuose D.Trumpas netikėtai iškovojo pergalę.

G-7 priklausančių Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir JAV lyderiai dalyvauja rugpjūčio 24–26 dienomis vykstančiame susitikime Prancūzijos kurorte Bjarice.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito