Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas kaltina imigrantus iš Haičio grobiant ir valgant amerikiečių augintinius: kiek tame tiesos?

Po kandidatų į JAV prezidentus debatų internete kilo tikra dezinformacijos audra. Nemažai dėmesio sulaukė buvusio šalies vadovo Donaldo Trumpo žodžiai apie imigrantus iš Haičio. Ar jie pagrįsti kokiais nors įrodymais?
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Sudomino ir lietuvius

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje dalijosi abejotinais teiginiais.

„Po to, kai Haičio migrantai, nufilmuoti valgantys žmonių naminius gyvunus, internete pradejo kampaniją „Kates ir antys už Trumpą“

Šie memai šiandien dega ir plinta visur socialineje žiniasklaidoje (kalba netaisyta – red. past.)“, – rašė vyras.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Jo pasidalintose nuotraukose pavaizduoti dirbtinio intelekto sukurti paveikslėliai, kuriuose matomi gyvūnai, dėvintys D.Trumpo rinkimų kampanijos atributiką arba laikantys palaikymo plakatus. Kai kuriuose iš jų skelbiama: „Gyvūnai už Trumpą“, „Trumpai, prašau išgelbėk mus“, „Balsuokit už Trumpą“.

Kai kuriose nuotraukose pavaizduoti vaizdai primena veiksmo filmo scenas – D.Trumpas vaizduojamas neva gelbstintis gyvūnėlius nuo migrantų (kaip galima suprasti iš konteksto). Keliose nuotraukose panaudotas net biblinis motyvas – D.Trumpas matomas lydintis kates į laivą, primenantį Nojaus arką.

Pasinaudojo ir D.Trumpas

Pastarąją savaitę socialinėje erdvėje pasirodė pasakojimų, neva imigrantai iš Haičio Springfilde (Ohajo valstija) vagia gyventojų augintinius arba grobia laukinius gyvūnus iš parkų ir juos valgo. Minimi tokie gyvūnai, kaip šunys, katės, antys ir žąsys.

Respublikonų kandidatas į viceprezidentus J.D.Vance‘as pirmadienį savo „X“ (buvęs „Twitter“) paskyroje pasidalijo tokiu pasakojimu.

„Prieš kelis mėnesius iškėliau klausimą dėl nelegalių haitiečių imigrantų, kurie išsekino socialinių paslaugų sistemą ir apskritai sukėlė chaosą visame Springfilde, Ohajuje.

Dabar pranešama, kad žmonės, kurie neturėtų būti šioje šalyje, pagrobė ir suvalgė žmonių augintinius“, – aiškino jis.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Antradienio vakarą per pirmuosius JAV prezidento rinkimų debatus D.Trumpas teigė, neva „Springfilde jie (imigrantai – red. past.) valgo šunis. Žmonės kurie atvyko. Jie ėda kates. Jie ėda ten gyvenančių žmonių augintinius“.

„ABC News“ – debatus surengusio kanalo – moderatorius Davidas Muiras greitai įsiterpė į pokalbį, teigdamas, kad Springfildo miesto vadovas patikino, jog nėra jokių patikimų pranešimų ar konkrečių pretenzijų, kad imigrantų bendruomenės nariai skriaudė, sužeidė ar žiauriai elgėsi su naminiais gyvūnais.

Tačiau D.Trumpas toliau primygtinai teigė, kad „žmonės per televiziją sako, jog mano šuo buvo paimtas ir panaudotas maistui“, tačiau nenurodė nei konkrečių asmenų, nei televizijos kanalų.

Tokių įvykių nefiksuota

Kai kurie internautai dalijosi policijos pareigūno kamera filmuota medžiaga, teigdami, kad matoma viena iš situacijų, kuomet haitietė nužudė katę. Tačiau šis vaizdo įrašas buvo užfiksuotas Kantone (Ohajo valstija).

Moteris buvo areštuota už katės nužudymą ir jos valgymą. Kantono policijos atstovas Dennisas Garrenas naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad moteris nėra imigrantė iš Haičio. Ji yra ilgametė Kantono gyventoja. Šį klipą galima rasti internete.

Taip pat pasirodė nuotrauka, kurioje matomas žąsį laikantis juodaodis vyras. Kai kurie žmonės teigė, jog tai įrodymas, kad haitiečiai valgo žąsis. „CBS News“ rado vyrą, užfiksavusį šią nuotrauką, kuris teigė sulaukęs grasinimų, kai nuotrauka paplito internete.

Jis teigė, kad nuotrauką padarė liepos 28 d. ir pasidalijo ja „Reddit“ platformoje. „CBS News“ patvirtino, kad nuotrauka buvo daryta ne Springfilde, o Kolambuse (Ohajo valstija). Vyras teigė, kad gailisi padaręs nuotrauką ir negali pakęsti, kad ja dalijasi dešiniųjų pažiūrų internautai.

Jonathan Torgovnik, EOS 5D Mk II; Port o Prensas, Haitis, 2011 m. sausio 10 d./Haitis po žemės drebėjimo
Jonathan Torgovnik, EOS 5D Mk II; Port o Prensas, Haitis, 2011 m. sausio 10 d./Haitis po žemės drebėjimo

Springfildo policija ir pareigūnai paneigė kaltinimus. Jų teigimu, patikimų pranešimų apie tai, kad imigrantai iš Haičio vagia naminius gyvūnus, kad panaudotų juos maistui, nebuvo.

„Reaguodami į pastaruoju metu pasirodžiusius gandus apie imigrantų nusikalstamą veiklą mūsų mieste, norime paaiškinti, kad nebuvo jokių patikimų pranešimų ar konkrečių pareiškimų apie tai, kad imigrantų bendruomenės nariai būtų skriaudę, žaloję ar išnaudoję naminius gyvūnus“, – pareiškime teigė Springfildo policijos atstovas spaudai.

Springfildo meras Robas Rue patvirtino, kad teiginiai, jog parkuose žąsys ar antys buvo nužudytos ir suvalgytos, yra nepagrįsti.

Praėjusį mėnesį miesto komisijos posėdžio metu pareigūnas sakė, kad negalėjo patvirtinti kaltinimų dėl žalojamų gyvūnų, paimtų iš vietinių parkų, ir pavadino juos melaginga ir klaidinga informacija, kurią išplatino socialinių tinklų naudotojai.

„BBC Verify“ žurnalistai taip pat peržiūrėjo visų pagrindinių JAV transliuotojų, įskaitant „Fox“, CNN ir „CBS News“, archyvuotus vaizdo įrašus. Be to, pagal raktinius žodžius ieškojo atitinkamų vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose. Tačiau jiems nepavyko rasti nė vieno įrašo, kuriame būtų užfiksuoti tokie kaltinimai ar tai patvirtinantys vaizdai.

Iš kur kilo kaltinimai?

Nors sunku tiksliai pasakyti, iš kur kilo šie kaltinimai, vietos laikraštis „Springfield News-Sun“ spėjo, kad jie gali būti susiję su išpopuliarėjusiu įrašu vienoje Springfildo „Facebook“ grupėje.

Įraše buvo teigiama, kad kaimyno dukters draugės katė dingo, o vėliau buvo rasta pakibusi ant šakos netoli kaimyno iš Haičio namų. Įrašas greitai sulaukė daug dėmesio. Tačiau oficialių institucijų pranešimų apie šią situacija rasti nepavyko.

Per pastaruosius kelerius metus į Springfildo miestą, kuriame gyvena kiek mažiau nei 58 tūkst. žmonių, atvyksta vis daugiau imigrantų.

Pasak vietos pareigūnų, Ohajo Klarko apygardoje yra apie 12-15 tūkst. migrantų, iš kurių daugiau nei 10 tūkst. yra haitiečiai. Springfilde įsikūręs Haičio bendruomenės pagalbos ir paramos centras buvo įkurtas 2023 m., kad padėtų į Klarko apygardą atvykstantiems migrantams, ypač haitiečiams.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pasmerkė D.Trumpo kartojamus, bet jau paneigtus teiginius, kad migrantai iš Haičio Ohajuje valgo gyventojų augintinius. Pasak Baltųjų rūmų, šis purvas kelia pavojų žmonių gyvybėms.

„Purvo pylimas kelia pavojų (...) šmeižiamų bendruomenių gyvybėms“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

15min verdiktas: melas. Springfildo miesto policija ir meras patvirtino, kad jokių patikimų pranešimų apie gyvūnus žudančius ir valgančius imigrantus iš Haičio jie nesulaukė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas