Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas kritikavo V.Zelenskį, kad jis „leido prasidėti karui“

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas ketvirtadienį lankėsi tinklalaidėje pas konservatorių Patricką Bet-Davidą ir kritikavo Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad jis neva „leido prasidėti karui“. Apie tai savo analizėje pasakoja JAV politikos apžvalgininkas Mykolas Katkus.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / Vida Press nuotr.

„Manau, kad V.Zelenskis yra vienas geriausių pardavėjų, kuriuos kada nors esu matęs“, sakė D.Trumpas, pakartodamas dažną frazę. „Kiekvieną kartą, kai jis atvyksta, mes jam duodame 100 milijardų dolerių. Kas dar gavo tokius pinigus istorijoje? Niekas. Ir tai nereiškia, kad aš nenoriu jam padėti, nes man labai gaila tų žmonių. Bet jis niekada neturėjo leisti tam karui prasidėti. Tas karas yra „looser“, – sakė kandidatas į JAV prezidentus.

Pasak M.Katkaus, čia D.Trumpas nuosekliai tęsia V.Zelenskio kritikos dėl laiku nesudaryto sandorio su Vladimiru Putinu temą. Rugsėjį mitinge Šiaurės Karolinoje D.Trumpas kalbėjo panašiai: „Tie miestai yra sunaikinti, jų nebėra, o mes toliau duodame milijardus dolerių žmogui, kuris atsisakė sudaryti susitarimą“, kalbėjo D.Trumpas praėjusį mėnesį mitinge Mint Hile, Šiaurės Karolinoje.

„Na, gerai, bent jau žada padėti, tik įdomu kaip“, – klausia apžvalgininkas.

„The New York Times“ rašo, kad Kamalos Harris pagalbininkai kampanijos pabaigoje mano, jog geriausiai veikianti tema – D.Trumpo ekscentriškumo, keistumo (ir taip, senatvės) pabrėžimas – visai kaip respublikonai taršė Joe Bideną. Ir taip, D.Trumpas maždaug kas antrą viešą pasirodymą padaro ar prišneka ką nors maksimaliai keisto, o tada vėl susiima. Tarkim sekmadienį Arizonoje D.Trumpas turėjo ilgą pasažą, kuriame pradėjęs pasakoti „trumpą istoriją“ apie draugą Meksikoje, nusprūdo ir pakalbėjo, kokie geri jo kognityviniai įgūdžiai ir apkalbėjo krūvą kitų temų. Po 20 minučių pranešė, kad jau baigia pasisakymą („Taigi, baigdamas, – D.Trumpas tęsė, – noriu pasakyti, kad Kamala Harris yra radikali kairės marksistė, vertinama net blogiau nei Bernie Sandersas ar Pocahontas“). Tada dar kalbėjo 17 minučių.

Tačiau Donaldas Trumpas moka susikaupti ir jo talentai šiąnakt žibėjo didžiausiame nakties įvykyje – jo pasirodyme tradiciniame Niujorko katalikų labdaros renginyje – Alo Smitho (buvusio „nemiegančio miesto“ gubernatoriaus) vakarienėje. Kasmetinė Alo Smitho vakarienė rinkiminiais metais būna paskutinis kartas, kuriame prieš rinkimus paskutinį kartą susitinka abu kandidatai, o juos pašiepia komikai (prieš 8 metus D.Trumpas pasinaudojo vakariene agresyviai atakuoti Hillary Clinton). Kamala Harris katalikų mokykloms paramą renkančioje vakarienėje kažkodėl nepasirodė, vietoj to ji mitingavo Viskonsine ir atsiuntė iš anksto įrašytą žinutę (ir pažadėjo čia lankytis tapusi prezidente), su kuria gyvai diskutavo SNL komikė Molly Shannon. Tuo tarpu D.Trumpas vakarienėje jautėsi kaip žuvis vandenyje – šiuose rinkimuose katalikai jį remia, be to jis šio renginio veteranas. Pirmiausia jis pasmerkė Kamalos Harris nedalyvavimą:

„Ką tik sužinojau, kad melagė Kamala šį vakarą siunčia vaizdo žinutę vietoj dalyvavimo Alo Smitho vakarienėje. Jai neturėtų būti leidžiama siųsti vaizdo žinutės. Kamala turėtų būti čia, kaip beveik visi kiti prezidentiniai kandidatai jų istorijoje, išskyrus Walterį Mondale‘ą, kuris pralaimėjo 49-1. Man nedavė galimybės siųsti vaizdo žinutės, ir aš nebūčiau to daręs. Tai labai nepagarba visiems susirinkusiems. Ji turėtų būti čia arba prarasti katalikų balsus!“ Tarp dalyvių taip pat buvo Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeri ir valstijos generalinė prokurorė Letitia James, kuri iškėlė bylą prieš D.Trumpą ir jo įmones.

Kaip pastebi M.Katkus, D.Trumpas pasakė gerų pokštų, pasakė piktų pokštų, priminė K.Harris vyro Dougo Emhoffo neištikimybę, išjuokė translyčius sportininkus ir linkėjo sėkmės korupcija apkaltintam demokratui Niujorko merui Ericui Adamsui. Pasak apžvalgininko, verta pažiūrėti, nes tai buvo vienas normaliausių ir sėkmingiausių D.Trumpo pasirodymų šios kampanijos metu.

Gudrus demokratų ėjimas – panaudoti D.Trumpo priešininką

„O K.Harris į mitingą Viskonsine PAGALIAU atsivedė patį akivaizdžiausią pagalbininką – seną D.Trumpo priešininką, verslininką ir respublikonų kandidato karjerą sukūrusio realybės šou „The Apprentice“ konkurento „Shark Tank“ vedėją milijardierių Marką Cubaną. Tema ekonomika? Kas geriau nei milijardierius paaiškins, kaip D.Trumpas meluoja ar klysta? Tema vyrai? M.Cubanas yra aštraus proto „chuliganavotas“ TV profesionalas.

Kodėl M.Cubano (nuosaikiųjų demokratų matyto ir kaip viceprezidento) nevedė anksčiau – nežinau. Bet Viskonsine šis ponas greitai parodė, kodėl jis yra vienas didžiausių D.Trumpo priešų. Investuotojas kritikavo D.Trumpą dėl jo siūlomų muitų La Crosse mitinge, teigdamas, kad buvęs prezidentas nesuprato savo paties plano“, – atkreipė dėmesį M.Katkus.

„Jei Donaldas Trumpas bus išrinktas ir jis įves šiuos 60 procentų muitus Kinijos produktams, viskas pabrangs. Visi tie daiktai, kuriuos perkate, pabrangs. Ne 10 procentų ar 20 procentų, bet 50 ar 60 procentų ar daugiau. Jie bus tokie brangūs, kad negalėsite įpirkti dovanų, kurių norite savo šeimai ir draugams. Štai kokie blogi yra jo norimi muitai“, – sakė M.Cubanas, vadindamas D.Trumpą „Grinču“, kuris pavogs amerikiečių Kalėdas.

„Šis žmogus taip menkai supranta muitus, kad mano, jog juos moka Kinija. Tai tas pats žmogus, kuris manė, kad Meksika sumokės už sieną. Ar Meksika sumokėjo už sieną?“ – klausė milijardierius, primindamas garsų D.Trumpo 2016 metų kampanijos pažadą („Ne“ baubė minia).

Respublikonai griebėsi E.Musko

Tuo tarpu respublikonai Pensilvanijos mitingui pasitelkė turtingiausią pasaulio žmogų Eloną Muską, kuris ant scenos skambėjo beveik kaip politikas.

„Šie rinkimai, manau, nulems Amerikos likimą, o kartu su Amerikos likimu – ir Vakarų civilizacijos likimą“, – sakė E.Muskas ketvirtadienį susitikime su rinkėjais Pensilvanijoje.

Apibendrindamas JAV kandidatų į prezidentus kovas, M.Katkus teigia, kad kol kas niekas nesikeičia iš esmės.

„Taip, K.Harris „prarado“ (paklaidos ribose) šiek tiek podebatinio pakilimo – tai gali būti realu, arba metodologija, arba gausių respublikonų darytų tyrimų rezultatas. O gal tai tikrai rodo, kad viskas pralaimi. O gal visi tyrimai klysta ir D.Trumpas jau laimi didžiule persvara. O gal klysta į priešingą pusę (kaip 2022 metais) ir viską šluojasi demokratai. Tiesiog skaičiai to nerodo. Jie rodo lygias abiejų kandidatų galimybes laimėti“, – sakė M.Katkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito