Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas sako, kad „Wagner“ maištas „šiek tiek susilpnino“ V.Putiną

Kadenciją baigęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ilgametis Rusijos prezidento Vladimiro Putino gerbėjas, ketvirtadienį pareiškė, kad dėl nutraukto maišto V.Putinas „šiek tiek susilpnėjo“ ir kad dabar yra laikas Jungtinėms Valstijoms pabandyti tarpininkauti derybose dėl taikos susitarimo tarp Rusijos ir Ukrainos, rašo „Reuters“.
Vladimiras Putinas, Donaldas Trumpas
Vladimiras Putinas, Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Noriu, kad žmonės nebežūtų dėl šio absurdiško karo“, – sakė D.Trumpas interviu telefonu agentūrai „Reuters“.

Plačiai kalbėdamas apie užsienio politiką, visuomenės nuomonės apklausose pirmaujantis kandidatas į respublikonų nominaciją 2024 m. prezidento rinkimuose, D.Trumpas neatmetė galimybės, kad Kyjivo vyriausybei gali tekti atiduoti Rusijai dalį teritorijos, kad būtų sustabdytas karas, prasidėjęs Rusijos pajėgoms prieš 16 mėnesių įsiveržus į Ukrainą. Jis sakė, kad jei jis būtų prezidentas, viskas būtų „derybų objektas“, bet kad ukrainiečiai, kurie energingai kovojo gindami savo žemę, „nusipelnė daug pagarbos“.

„Manau, kad jie turėtų teisę pasilikti didžiąją dalį to, ką užsitarnavo, ir manau, kad Rusija taip pat su tuo sutiktų. Reikia tinkamo tarpininko arba derybininko, o mes jo dabar neturime“, – sakė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir NATO sąjungininkai nori, kad Rusija pasitrauktų iš teritorijos, kurią ji užgrobė Rytų Ukrainoje. Ukraina pradėjo kontrpuolimą, kurio metu pasiekė nedidelių laimėjimų išstumdama Rusijos pajėgas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pernai pasiūlė 10 punktų taikos planą, kuriame Rusija raginama išvesti visus savo karius.

„Manau, kad didžiausias dalykas, kurį dabar turėtų daryti JAV, yra taikos sudarymas – suvienyti Rusiją ir Ukrainą ir sudaryti taiką. Jūs galite tai padaryti, – sakė D.Trumpas. – Dabar yra tinkamas laikas tai padaryti, suvienyti abi šalis ir priversti jas siekti taikos“.

Būdamas prezidentu D.Trumpas užmezgė draugiškus santykius su V.Putinu.

D.Trumpas sakė, kad V.Putinui pakenkė praėjusį savaitgalį įvykęs Rusijos samdinių pajėgų „Vagnerio grupės“ ir jos vado Jevgenijaus Prigožino sukilimas.

„Galima sakyti, kad jis (Putinas) vis dar yra, jis vis dar stiprus, bet jis tikrai buvo, sakyčiau, šiek tiek susilpnintas, bent jau daugelio žmonių sąmonėje“, – sakė jis.

Tačiau jei V.Putinas nebebūtų valdžioje, „nežinia, kokia būtų alternatyva. Gali būti geriau, bet gali būti ir daug blogiau“, – sakė D.Trumpas.

Dėl kaltinimų karo nusikaltimais, kuriuos Tarptautinis baudžiamasis teismas Putinui pateikė praėjusių metų kovą, D.Trumpas sakė, kad V.Putino likimas turėtų būti svarstomas, kai baigsis karas, „nes dabar, jei iškelsite šią temą, niekada nesudarysite taikos, niekada nesudarysite susitarimo“.

D. Trumpas nutylėjo, ar Jungtinės Valstijos paremtų Taivaną karinėmis priemonėmis, jei Kinija įsiveržtų į šią savivaldžią salą, kurią Pekinas laiko savo nuosavybe.

„Aš apie tai nekalbu. Nekalbu todėl, kad tai pakenktų mano derybinėms pozicijoms, – sakė jis. – Viskas, ką galiu jums pasakyti, yra tai, kad ketverius metus nebuvo jokios grėsmės. Ir tai neįvyktų, jei būčiau prezidentas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas