Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpas vėl giriasi: dėl R.Muellerio jį nuramino pats JAV generalinio prokuroro pavaduotojas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas interviu „The New York Times“ dar kartą pareiškė, kad nėra kuo nors įtariamas specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrėjų komandos. Tai jo teisininkams esą perdavė pats JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas. D.Trumpas taip pat sukritikavo derybas su demokratais dėl siūlomo barjero JAV ir Meksikos pasienyje.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas pareiškė, kad JAV generalinio prokuroro pavaduotojas R.Rosensteinas, dar neseniai prižiūrėjęs R.Muellerio dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus D.Trumpo naudai vykdomą tyrimą, patikino jo teisininkus, esą prezidentas nėra tyrimo taikinys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodas Rosensteinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodas Rosensteinas

„Jis pasakė mano teisininkams, kad aš nesu subjektas, aš nesu taikinys“, – „The New York Times“ teigė D.Trumpas.

JAV prezidentas R.Muellerio vykdomą tyrimą, taip pat – ir dėl galimo D.Trumpo kampanijos susimokymo su Rusija, vadina raganų medžiokle ir bet kokius kaltinimus neigia.

„Rodas man pasakė, kad aš nesu tyrėjų taikinys, – iš pradžių pasakė D.Trumpas, bet iškart pasitaisė, leisdamas suprasti, kad pats su R.Rosensteinu nekalbėjo. – Teisininkai jo paklausia. Jie sako: „Jis nėra tyrimo taikinys.“

Neaišku, kada R.Rosensteinas galėjo išsakyti jam priskiriamus komentarus. Jis iki praėjusių metų lapkričio prižiūrėjo R.Muellerio vykdomą tyrimą, bet tada D.Trumpas perdavė tyrimų kontrolę laikinajam generaliniam prokurorui Matthew Whitakeriui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Rodas Rosensteinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Rodas Rosensteinas

Be to, įmanoma, kad žodis „taikinys“ D.Trumpo atžvilgiu šiuo metu bet kokiu atveju nebūtų naudojamas, nes pareigas einantys JAV prezidentai turi teisinį imunitetą.

R.Muellerio tyrimas dar tęsiamas. Kol kas nėra žinoma, kad specialusis prokuroras perduos tyrimo išvadas generaliniam prokurorui.

D.Trumpas interviu taip pat pabrėžė niekada nekalbėjęs su ilgamečiu palydovu Rogeriu Stone'u apie elektroninius laiškus, kuriuos, programišių pavogtus iš Demokratų partijos serverių, 2016 metais prieš rinkimus paskelbė „WikiLeaks“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Stone'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Stone'as

Kas dėl garsiojo tvoros JAV ir Meksikos pasienyje projekto, D.Trumpas nedvejoja: „Aš ir toliau statysiu tvorą, ir mes užbaigsime tvorą.“

Iš tiesų planai dėl barjero stringa. D.Trumpas jau kuris laiko reikalauja, kad tvoros statyboms būtų skirta 5,7 mlrd. dolerių, bet Atstovų Rūmų kontrolę po praėjusių metų rinkimų prėmę demokratai šias lėšas išskirti atsisako – jų teigimu, barjeras būtų „ir amoralus, ir neefektyvus“.

Dėl tokių nesutarimų dalinis JAV federalinės vyriausybės uždarymas buvo ilgiausias šalies istorijoje. Šiuo metu įstaigos veikia, bet vyriausybė vėl bus uždaryta vasario 15-ąją, jei dėl pinigų tvorai nebus susitarta.

D.Trumpas dėl pasienio barjero gali paskelbti nepaprastąją padėtį ir tokiu būdu apeiti Kongresą.

Kritikai vis dėlto atkreipia dėmesį, kad tokį žingsnį būtų galima laikyti piktnaudžiavimu valdžia, nes situacija pasienyje neatitinka nepaprastosios situacijos apibrėžimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas