Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpo administracija Kongresą informavo apie planus Taivanui parduoti naikintuvų F-16

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija informavo Kongresą apie savo planus Taivanui parduoti 8 mlrd. dolerių (7,2 mlrd. eurų) vertės naikintuvų F-16, penktadienį pranešė pareigūnai. Šis žingsnis veikiausiai dar labiau pakurstys JAV įtampą su Kinija.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Du JAV pareigūnai ir vienas Kongreso patarėjas, norėję likti nežinomais, pranešė, kad administracija ketvirtadienį neoficialiai informavo įstatymų leidėjus apie siūlomą pardavimą.

Po šio neoficialaus pranešimo prasidės konsultacijos su Kongresu, o oficialiai apie naikintuvų pardavimą gali būti pranešta jau kitą mėnesį, nebent tokiems planams pasipriešintų įstatymų leidėjai.

Sandoris dėl F-16 būtų itin kontroversiškas, nes Pekinas priešinasi visiems ginklų pardavimams Taivanui. Kinija Taivaną tebelaiko savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Be to, JAV prekybos derybos su Kinija šiuo metu yra atsidūrusios aklavietėje, o Honkonge jau ilgiau kaip du mėnesius vykstantys mitingai, demonstracijos ir įvairių objektų užėmimai, per kuriuos į gatves išeidavo milijonai žmonių, tapo didžiausiu iššūkiu Kinijos valdymui šioje pusiau autonominėje teritorijoje nuo 1997 metų, kai Britanija grąžino Pekinui savo buvusią koloniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas