Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo interviu „60 minučių“: svarbiausi pokalbio akcentai

Praėjusią savaitę JAV prezidentu išrinktas Donaldas Trumpas davė interviu JAC televizijos CBS laidai „60 minučių“. Išsamiame pokalbyje D.Trumpas kalbėjosi apie savo pažadus patraukti baudžiamojon atsakomybėn savo buvusią varžovę Hillary Clinton, pastatyti sieną ir deportuoti milijonus imigrantų, apie abortus, tos pačios lyties asmenų santuokas, sveikatos apsaugą, socialinius tinklus.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr.

„Quartz“ išskiria svarbiausius interviu akcentus:

Apie susitikimą su B.Obama:

D.Trumpas pasakojo, kad Baltuosiuose rūmuose su Baracku Obamu kalbėjosi apie Artimuosius Rytus, Šiaurės Korėją, sveikatos apsaugos sistemą. Nors per rinkimų kampaniją D.Trumpas nuolat griežtai kritikavo B.Obamą, anksčiau yra teigęs, kad B.Obama nėra gimęs JAV (todėl negalėjo tapti šalies vadovu), dabar vis dar šalies vadovo pareigas einantį B.Obamą vadiną puikiu žmogumi. „Jis nuostabus, man jis pasirodė labai protingas, labai malonus, turintis puikų humoro jausmą“, – sakė D.Trumpas.

D.Trumpas tikino, kad nepaisant abiejų vyrų per rinkimų kampaniją išsakytų žodžių vienas kito atžvilgiu, tarp jų per susirinkimą buvo „nulis nejaukumo“. „Gal aš su juo ir nesutinku, tačiau mūsų pokalbis man buvo neįtikėtinai įdomus“, – sakė D.Trumpas.

Apie tai, ar jo išrinkimas prezidentu, yra B.Obamos prezidentavimo metų išsižadėjimas:

„Ne. Manau, dabar atėjęs laikas, kai politikai yra nuvylę žmones. Jie nuvylę žmones dėl darbų, jie nuvylę juos dėl karų. Manau, tai buvo atsisakymas to, kad vyko ilgiau nei B.Obamos prezidentavimas.“

Apie tai, kaip jis elgsis būdamas prezidentu:

„Mano elgesys bus labai geras, bet tai priklausys nuo situacijos. Kartais reikia būti grubesniam. Kartais reikia tam tikros retorikos, kad motyvuotum žmones.“

Apie savo planus deportuoti milijonus imigrantų:

Neišsižadėdamas savo rinkimų pažado pastatyti sieną tarp JAV ir Meksikos, D.Trumpas pareiškė, kad jo planuojamos deportacijos visų pirmų paveiks imigrantus, kurie „yra nusikaltėliai ir turi nusikalstamą istoriją – yra gaujų nariai, narkotikų prekeiviai“. Tuomet bus imtasi kitų imigrantų, neturinčių leidimų gyventi JAV. Juos D.Trumpas įvardijo kaip „nuostabius žmones“, tačiau tą reikės daryti, nes reikia padaryti ryžtingą apsisprendimą. Jis nebus padarytas tol, kol siena tarp JAV ir Meksikos nebus uždaryta ir saugi.

Apie tai, kaip jis „iškuops sistemą“ su komanda, kurioje dauguma – lobistai (t.y. tos pačios sistemos dalis):

„Čia visi yra lobistai. Tai ir yra problema su sistema. Mes ją išvalysime. Jie pažįsta sistemą dabar, tačiau mes ją palaipsniui sutvarkysime. Reikia daryti palaipsniui.“

„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Apie teisę į abortą:

D.Trumpas patvirtino, kad pasisako prieš abortus, ir kad skirs federalinius teisėjus, kurių nuomonė yra tokia pati. Tai nebūtinai reikštų, kad abortai būtų uždrausti šalyje – apsisprendimas būtų paliktas kiekvienai valstijai atskirai. O jeigu moterys, gyvenančios abortus draudžiančioje valstijoje, nuspręsti atlikti šią procedūrą? „Jos turėtų vykti į kitą valstiją“, – atsakė D.Trumpas.

Apie savo rėmėjus, kurie po rinkimų vykdo nusikaltimus iš neapykantos:

„Man labai liūdna tai girdėti, ir sakau, kad liaukitės. Jeigu tai padės, pasakysiu tiesiai į kamerą – „Liaukitės“, – sakė jis. „Quartz“ pažymi, kad praėjus dviem dienom po interviu įrašymo D.Trumpas savo vyriausiu strategu ir vyr.patarėju paskyrė Stepheną Bannoną, kuris yra buvęs radikalių dešiniųjų portalo „Breitbart News“ vadovas.

Apie socialinių tinklų galią:

„Tai šiuolaikinė komunikacijos forma. „Facebook“, „Twitter“ ir tikriausiai „Instagram“ tinkluose mane seka 28 mln. žmonių. Nesakau, kad tai dievinu, bet tai padeda paskleisti žinią. Kai parašote apie mane blogai, arba parašote neteisingai... Aš turiu būdą, kaip kovoti“, – aiškino jis. D.Trumpas žada, kad „Twitter“ socialinį tinklą būdamas prezidentu naudos „labai suvaržytai“.

„Manau, socialinė žiniasklaida turi daugiau galios nei pinigai, kuriuos jie išleido, – apie savo konkurentų reklamai skirtas lėšas sakė D.Trumpas. – Manau, tai įrodžiau.“

Ar jis sieks H.Clinton patraukimo baudžiamojon atsakomybėn:

Apie tos pačios lyties asmenų santuoką: Tai nereikšminga, nes klausimas jau išspręstas. Tai yra įstatymas, buvo nuspręsta Aukščiausiame teisme. Viskas padaryta. Ir aš dėl to jaučiuosi gerai.

Spalio mėnesio debatuose D.Trumpas pareiškė, kad jeigu laimės, jis nurodys savo generaliniam prokurorui imtis nagrinėti „H.Clinton situaciją“. Dabar D.Trumpas kalba žymiai nuosaikiau. „Aš apie tai pagalvosiu, – interviu sakė jis. – Jaučiu, kad noriu koncentruoti dėmesį į darbo vietų kūrimą, į sveikatos apsaugą, sieną ir imigraciją. Ji padarė blogų dalykų. Nenoriu jų skriausti – jie geri žmonės. Pateiksiu jums labai labai gerą ir galutinį atsakymą kitą kartą, kai duosiu interviu „60 minučių“ laidai“, – sakė D.Trumpas.

Ar jis paviešins savo mokesčių deklaracijas:

„Tinkamu metu jas paviešinsiu. Bet dabar mane tikrina auditas, ir niekam tai neįdomu.“

Ar ims prezidento algą, kuri yra 400 tūkst. dolerių per metus:

„Niekada apie tai nekalbėjau, bet mano atsakymas yra ne“, – sakė D.Trumpas, duodamas suprasti, kad jeigu bus priverstas kažkiek algos gauti, ims vieną dolerį per metus.

Jis taip žadėjo, kad per visą kadenciją neims ilgų atostogų.

Apie sveikatos apsaugą:

D.Trumpas prieš rinkimus žadėjo panaikinti dabar galiojantį sveikatos apsaugos projektą, vadinamą „Obamacare“. Po rinkimų jis pripažino, kad bus išlaikomos jo dalys. Kurios tiksliai – dar neaišku.

D.Trumpas tikino, kad „Obamacare“ atšaukimas ir naujos sistemos įvedimas bus vykdomi iškart vienas po kito, todėl „bus gerai, nebus dvejų metų laikotarpio, kai tiesiog nieko nebus... Tai bus puiki sveikatos apsauga už žymiai mažiau pinigų.“

Apie tos pačios lyties asmenų santuoką:

„Tai nereikšminga, nes klausimas jau išspręstas. Tai yra įstatymas, buvo nuspręsta Aukščiausiame teisme. Viskas padaryta. Ir man tai tinka.“

Apie tai, ar vis dar mano, kad rinkimų kolegijos procesas vis dar yra klastojamas, o rinkikų kolegijos sistema – probleminė:

„Neketinu pakeisti savo nuomonės tik dėl to, kad laimėjau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas