Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo komanda bando atsikratyti antrąja pagal rangą NATO pareigūne

Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo kreipia žvilgsnius į NATO. Dienraščio „The Washington Post“ teigimu, siekiama atsikratyti antrąja pagal rangą Aljanso pareigūne – generalinio sekretoriaus pavaduotoja Rose Gottemoeller.
Rose Gottemoeller
Rose Gottemoeller / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Du pereinamojo laikotarpio D.Trumpo komandos nariai „The Washington Post“ teigė, kad NATO generaliniam sekretoriui, norvegui Jensui Stoltenbergui jau perduota žinia, kad būsimasis prezidentas nepageidauja matyti R.Gottemoeller Aljanso vadovybėje.

Šią amerikietę kovo mėnesį nominavo B.Obama, o dirbti NATO būstinėje Briuselyje ji pradėjo tik spalį. R.Gottemoeller dirba ne JAV vyriausybei, o NATO.

Jei NATO lyderiai sutiktų su D.Trumpo komandos reikalavimu, tai taptų precedentu JAV vyriausybės įgaliojimams dėl to, kokie amerikiečiai dirba Aljanse. Jei NATO vadovybė nesutiktų, D.Trumpo administracija greičiausiai stengtųsi, kad R.Gottemoeller darbas būtų neefektyvus. Bet kokiu atveju, jos vaidmuo Aljanso struktūrose turės keistis.

Teigiama, kad R.Goettmoeller pernelyg atlaidi Rusijai, be to, ši pareigūnė yra sulaukusi kaltinimų informacijos, kad rusai sukčiauja ir nesilaiko tarptautinių sutarčių, slėpimu nuo Kongreso ir NATO sąjungininkų.

Buvęs JAV ambasadorius NATO Kurtas Volkeris sutinka, kad tokie reikalavimai neįprasti. Bet jie esą parodo, koks bus D.Trumpo prezidentavimo stilius ir požiūris į bendradarbiavimą su tarptautinėmis organizacijomis.

„Aš nesistebiu. Jie (D.Trumpo komanda, – red.) stengsis prastumti savo interesus ir tikrai nebus pasyvūs. D.Trumpas NATO vadovybėje nori žmogaus, kuris projektuotų jo administracijos pažiūras. Bet tai geras ženklas – jam akivaizdžiai rūpi ši organizacija“, – aiškino K.Volkeris.

„The Washington Post“ šaltinių D.Trumpo komandoje teigimu J.Stoltenbergas sutiko apsvarstyti būsimosios administracijos reikalavimą. Tačiau Aljanso atstovai teigia jokio formalaus prašymo nesulaukę.

„Tai nėra nacionalinis paskyrimas. Darbuotojas pasirenkamas konkurso būdu, pagal sugebėjimus“, – teigė NATO atstovė Oana Lungescu. – Šiaurės Atlanto taryba ir Jensas Stoltenbergas visiškai pasitiki generalinio sekretoriaus pavaduotoja R.Gottemoeller.“

Kodėl D.Trumpui, o ir, tiesą sakant, labiau tradiciniams respublikonams nepatinka R.Gottemoeller? Teigiama, kad ji pernelyg atlaidi Rusijai, be to, ši pareigūnė yra sulaukusi kaltinimų informacijos, kad rusai sukčiauja ir nesilaiko tarptautinių sutarčių, slėpimu nuo Kongreso ir NATO sąjungininkų.

„Mano kolegos ir aš manome, kad R.Gottemoeller sistematiškai slėpė nuo Kongreso informaciją apie Rusijos vykdomus ginklų kontrolės sutarčių pažeidimus“, – teigė įtakingas Atstovų Rūmų respublikonas Mike'as Rogersas.

„Neįsivaizduoju, kaip galėčiau dirbti su R.Gottemoeller tokiu metu, kai Kongresas svarsto, kaip sustiprinti atgrasymo politiką Europoje“, – pridūrė politikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rose Gottemoeller
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rose Gottemoeller

Kai B.Obama 2014 metais paskyrė R.Gottemoeller valstybės sekretoriaus pavaduotoja ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais, trys respublikonai senatoriai pasipriešino jos nominacijai ir pareiškė, kad ji nepranešė Kongresui ir NATO sąjungininkams apie tai, kad Rusija pažeidžia Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį.

Mat 2012-aisiais už uždarų durų liudydama Senato užsienio reikalų komitete ji apie tai prasitarė per įslaptintą posėdį, tačiau B.Obamos administracija apie pažeidimus tylėjo iki pat 2014-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas