Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Trumpo smūgis V.Zelenskiui: davė ženklą, kad nepalaikys Ukrainos prieš V.Putiną

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį užsipuolė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį už tai, kad šis nenusileidžia Rusijai, ir davė griežčiausią iki šiol užuominą, kad nustos remti Kyjivą, jei laimės JAV prezidento rinkimus, skelbia „Politico“.
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas per rinkimų kampanijos renginį Šiaurės Karolinoje, D.Trumpas sakė, kad Ukraina turėjo „šiek tiek nusileisti“, kad nuramintų Maskvą ir išvengtų kruvino konflikto su įsibrovusia kaimyne, – konflikto, kurio, pasak jo, nereikėjo.

„Mes ir toliau duodame milijardus dolerių žmogui, kuris atsisako sudaryti sandorį, V.Zelenskiui“, – rėžė D.Trumpas ilgoje tiradoje.

Jis pridūrė, kad „bet koks susitarimas, net ir pats blogiausias, būtų buvę geriau nei tai, ką turime dabar“, turėdamas omenyje Kremliaus vykdomą destrukciją Ukrainoje, kuri paspartėjo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui 2022 m. įvykdžius plataus masto invaziją.

„Ukrainos nebėra, tai jau nebe Ukraina. Niekada nepakeisite tų miestų ir miestelių, niekada nepakeisite žuvusių žmonių, tiek daug žuvusių žmonių“, – sakė respublikonų kandidatas. – Jei būtume sudarę blogą sandorį, tai būtų buvę daug geriau. Jie [Ukraina] būtų šiek tiek nusileidę ir visi būtų gyvenę.“

Leidinys „Politico“ primena, kad D.Trumpas dažnai teigdavo, jog Rusija nebūtų įsiveržusi į Ukrainą, jei jis būtų buvęs prezidentas, ir ne kartą žadėjo derėtis dėl konflikto užbaigimo, jei vėl grįš į Baltuosius rūmus. Visgi jis visada atsisakydavo pateikti daugiau detalių, nepasakė, ar norėtų, kad Ukraina nugalėtų Rusiją, kai buvo spaudžiamas per prezidento debatus su oponente Kamala Harris, ir ignoravo faktą, kad konfliktas tęsiasi nuo 2014 m., įskaitant visą laikotarpį, kai jis buvo JAV prezidentas.

Jis taip pat grasino sumažinti JAV pagalbą Kyjivui ir trečiadienį pažadėjo, kad nesiųs amerikiečių karių „mirti“ Ukrainoje.

D.Trumpas: mes nenorime, kad mūsų kariai žūtų Ukrainoje ir Rusijoje

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

„Jie (demokratai) nebus patenkinti, kol neišsiųs amerikiečių vaikų į Ukrainą, ir būtent tai jie bando padaryti, – sakė D.Trumpas. – O Amerikos mamos ir tėčiai nenori, kad jų vaikai kariautų Ukrainoje ir Rusijoje, ir mes nenorime, kad mūsų kariai žūtų už vandenyno.“

Jis sakė, kad Ukraina galėjo atiduoti rusams tam tikrą teritoriją ir taip užkirsti kelią katastrofai. D.Trumpas teigė, kad Joe Bidenas turėjo organizuoti tokį susitarimą. Panašias mintis išsakė ir D.Trumpo kandidatas į viceprezidentus J.D.Vance'as.

Neseniai duotame interviu V.Zelenskis sakė, kad J.D.Vance'as buvo „pernelyg radikalus“, siūlydamas Ukrainai atiduoti teritorijas mainais į taiką.

„Mintis, kad pasaulis turėtų užbaigti šį karą Ukrainos sąskaita, yra nepriimtina. Būtų siaubinga idėja, jei iš tikrųjų ketinama ją įgyvendinti – priversti Ukrainą padengti karo užbaigimo išlaidas atsisakant savo teritorijų. <...> Taip pat tai nebūtinai užbaigtų karą. Tai tik šūkiai“, – sakė V.Zelenskis.

Liepė V.Zelenskiui nesikišti

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Šie jo žodžiai sukėlė respublikonų pasipiktinimo bangą. Pavyzdžiui, senatorius Johnas Cornynas, komentuodamas šiuos V.Zelenskio žodžius, CNN pareiškė, kad Ukrainos prezidentas turėtų „nesikišti į Amerikos politiką“.

„Manau, kad prezidentas Zelenskis labai suklydo. Jei jis nori paramos Ukrainai, jis turėtų nesikišti į Amerikos politiką“, – sakė J.Cornynas.

Tuo pat metu respublikonai Atstovų Rūmuose bando ištirti, kokios JAV mokesčių mokėtojų lėšos buvo skirtos V.Zelenskio apsaugai jo kelionės į Pensilvaniją metu.

Nesusitiks su D.Trumpu

Donaldas Trumpas/REUTERS
Donaldas Trumpas/REUTERS

V.Zelenskis, kuris šiuo metu Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, artimiausiomis dienomis greičiausiai nesusitiks su D.Trumpu, sakė buvusio prezidento kampanijos atstovas.

Šios savaitės pradžioje Ukrainos vadovas apsilankė šaudmenų gamykloje Pensilvanijoje – itin svarbioje valstijoje, kurioje lapkritį vyksiančiuose rinkimuose bus sprendžiamas klausimas dėl paramos Kyjivo pasipriešinimui Rusijos karui, taip suteikdamas postūmį Kamalos Harris kampanijai ir sukeldamas D.Trumpo stovyklos nepasitenkinimą.

Kelionę į Pensilvaniją pasmerkė JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas ir D.Trumpo sąjungininkas Mike'as Johnsonas, pavadinęs ją „trumparegiška ir sąmoningai politine“ bei pareikalavęs, kad V.Zelenskis nedelsiant atleistų savo šalies ambasadorę JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas