Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D. Tuskas: parlamente nėra pakankamos paramos siekiui liberalizuoti įstatymą dėl abortų

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį pripažino, kad parlamente neturi pakankamos siekiui paramos pakeisti šalies abortų įstatymą, kuris yra vienas griežčiausių visoje Europoje.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Lenkija Abortas

Centristas D. Tuskas gruodį perėmė valdžią, vadovaudamas koalicijai, kuri apima plačią ideologinę takoskyrą ir kurioje esama prieštaravimų kairiųjų siekiui legalizuoti abortus. Vienas iš jo kampanijos pažadų buvo pakeisti įstatymą, kad abortas būtų leidžiamas iki 12-os nėštumo savaitės.

„Šiame parlamente nebus daugumos, pasisakančios už legalų abortą, visa to žodžio prasme (...). Neapgaudinėkime savęs“, – penktadienį per renginį, kuriame jo buvo paprašyta pakomentuoti šį klausimą, sakė D. Tuskas.

Ministras pirmininkas sakė, kad jo vyriausybė vietoj to siekia nustatyti naujas procedūras prokuratūroje ir Lenkijos ligoninėse, kad sušvelnintų kai kuriuos faktinius apribojimus.

„Tai jau vyksta ir tai bus labai pastebima“, – patikino D. Tuskas.

Katalikiškoje Lenkijoje bažnyčia išlaiko tvirtas pozicijas. Tačiau Vidurio Europos valstybė, kurioje gyvena 38 mln. žmonių, taip pat sparčiai sekuliarizuojasi. Abortų klausimas yra laikomas esminiu daugeliui rinkėjų ir yra gilaus socialinio bei politinio susiskaldymo šaltinis.

Pagal galiojančius įstatymus abortas leidžiamas tik išprievartavimo ar kraujomaišos atvejais arba jei kyla pavojus moters gyvybei ar sveikatai. Vadovaujant ankstesnei konservatorių vyriausybei, įsigaliojo naujas apribojimas, panaikinęs anksčiau galiojusią teisę į abortą vaisiaus deformacijų atveju. Tai sukėlė didžiulius gatvės protestus.

Moterys dažnai negali pasidaryti aborto net įstatymų leidžiamais atvejais. Buvo pranešta apie nėščiųjų mirtį tokiais atvejais, kai ligoninės pirmenybę teikė vaisiaus išsaugojimui. Kai kurie gydytojai, ypač konservatyviuose regionuose, atsisako daryti abortus, motyvuodami savo įsitikinimais.

Išžaginimo ar kraujomaišos atvejais moteris turi pranešti apie nusikaltimą prokuratūrai, kad gautų teismo leidimą nėštumo nutraukimo procedūrai. Praktiškai moterys niekada nesinaudoja šiuo keliu dėl stigmos ir dėl to, kad teisinė procedūra gali užtrukti pernelyg ilgai, teigia abortų teisių aktyvistai.

Tačiau daugeliui moterų pavyksta nutraukti nėštumą – dažniausiai su specialiomis tabletėmis, siunčiamomis iš užsienio arba nuvykus į kitą šalį.

Įstatymas nenumato baudžiamosios atsakomybės abortą pasidariusiai moteriai, tačiau padėti moteriai nutraukti nėštumą yra nusikaltimas. Vienoje iškilioje byloje aktyvistė buvo nuteista už tai, kad parūpino vienai moteriai aborto tablečių.

„Galiu tik pažadėti, kad esamo įstatymo rėmuose darysime viską, kad moterys mažiau kentėtų, kad abortas būtų kuo saugesnis ir prieinamesnis, kai moteris turi priimti tokį sprendimą. Kad žmonės, kurie įsitraukia į pagalbą moteriai, nebūtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – kalbėjo D. Tuskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas