Sportas gyvai

Danijos oro pajėgų vadas apie slaptą karinę operaciją: Ukrainos pilotai jau grįžo namo ir ruošiasi karui ore

Danija baigė rengti 50 naikintuvų F-16 specialistų. Dauguma jų jau grįžo į Ukrainą padėti parengti pirmuosius kovinius lėktuvus mūšiams, interviu televizijai TV2 pareiškė Danijos karinių oro pajėgų vadovas generolas majoras Janas Damas.
Naikintuvo pilotas per skrydį
Asociatyvi nuotr. / Stop kadras iš vaizdo medžiagos

Žurnalistai karių mokymą ir lėktuvų perdavimą vadina viena slapčiausių Danijos karinių operacijų.

Pasak J.Damo, gali prireikti „mėnesių ir metų“, kol bus pasiektas lemiamas operacinis efektas.

dpa/Scanpix/Naikintuvai F-16
dpa/Scanpix/Naikintuvai F-16

„Į šiuos naikintuvus dedami labai dideli lūkesčiai. O mes turbūt turėtume būti realistiškesni. F-16 neabejotinai turės įtakos, bet jie nepakeis žaidimo. Nei šį mėnesį, nei artimiausiais mėnesiais“, – aiškino generolas.

Norint efektyviai naudoti F-16, reikia ilgai tobulinti Ukrainos karines oro pajėgas, turėti tinkamos amunicijos ir prisitaikyti prie sudėtingų kovinių užduočių.

„Mano rekomendacija ukrainiečiams – prieš imantis rizikingų misijų gerai išmokti naudotis šiais orlaiviais. Būtent apie tai ir kalbuosi su Ukrainos karinių oro pajėgų vadu“, – pridūrė J.Damas.

Aukšto rango karininkas atskleidė, kad pastarieji metai Skridstrupo oro bazėje buvo labai įtempti, nes F-16 pilotų mokymas įprastai trunka trejus-ketverius metus, o ukrainiečiai to mokomi šešis-aštuonis mėnesius.

„Dabar jie treniruojasi skraidyti naktimis, nepaisant to, kad turime trumpiausias naktis per metus. Bet mes tiesiog privalome tai daryti, kad užbaigtume programą“, – paaiškino generolas.

Danija planuoja iki metų pabaigos apmokyti apie 20 pilotų, o dar apie 100 bus apmokyti atlikti pagalbines užduotis.

Socialinių tinklų nuotrauka/Danijos karinių oro pajėgų vadas Janas Damas
Socialinių tinklų nuotrauka/Danijos karinių oro pajėgų vadas Janas Damas

„Baigėme mokyti pirmuosius 50, kurių dauguma išvyko namo, kad padėtų parengti pirmuosius kovinius orlaivius. Iškart po vasaros atostogų pradėsime rengti kitus 50“, – pareiškė J.Damas, pažymėdamas, kad pilotų komanda dar nėra visiškai apmokyta, tačiau pirmieji pilotai yra „labai arti to“.

Oficialiai buvo pranešta, kad pirmasis naikintuvas iš Danijos Ukrainai bus pristatytas vasarą. Pasak kariškių, bazės, iš kurių kils F-16, yra „beveik paruoštos darbui“.

„Jų numušimas rusams būtų didžiulė strateginė pergalė, ir mes darome viską, kad šią riziką sumažintume iki minimumo, suteikdami ukrainiečiams kuo daugiau galimybių. Tačiau nieko negaliu pažadėti. Ir, žinoma, būsiu labai nusiminęs, jei bent vienas iš jų bus numuštas“, – pridūrė Danijos karinių oro pajėgų vadas.

wikimedia.org/F-16 naikintuvas
wikimedia.org/F-16 naikintuvas

Kopenhaga pažadėjo Ukrainai perduoti 19 savo naikintuvų F-16. Šalies ministrė pirmininkė Mette Frederiksen pareiškė, kad jų naudojimui nebus jokių apribojimų: Ukrainos kariuomenė naikintuvus galės naudoti už savo teritorijos ribų.

Neseniai Gynybos ministerija taip pat paskelbė, kad 2024 m. pabaigoje nutrauks F-16 mokymo programą Ukrainos pilotams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius