Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dar neišleista Volodymyro Zelenskio knyga jau susieta su Adolfo Hitlerio kūryba

Netrukus knygynuose pasirodys Volodymyro Zelenskio knyga „Žinutė iš Ukrainos“. Socialiniuose tinkluose šiomis dienomis pasirodė leidinio viršelis, kuris ne tik pavadinimu – „Mano kova“, bet ir stilistiškai primena nacių lyderio Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“. Tai yra melagiena – knyga įvairiose šalyse bus išleista tik po kelių savaičių ir nė vienoje viršelis neatrodys taip, kaip kažkas sukūrė redagavimo programa.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tapo pašaipų objektu

Į koliažą, kuriuo aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose, ypač prorusiškuose kanaluose susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ ir tinklaraščiuose, sudėtos dviejų knygų nuotraukos. Vienoje – puikiai atpažįstama A.Hitlerio autobiografinė knyga „Mein Kampf“ (vok. „Mano kova“).

1925-26 m. išleistoje knygoje būsimasis nacių diktatorius ne tik aprašė, kaip virto antisemitu, bet ir išdėstė politinę ideologiją bei ateities planus, susijusius su Vokietija. Kai kuriose šalyse jos leidimas ir platinimas buvo ar net tebėra uždraustas arba ribojamas įvairių reikalavimų.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinama Volodymyro Zelenskio knygos nuotrauka ir ji lyginama su Adolfo Hitlerio kūryba, tačiau tokios knygos nėra
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinama Volodymyro Zelenskio knygos nuotrauka ir ji lyginama su Adolfo Hitlerio kūryba, tačiau tokios knygos nėra

Kitoje nuotraukoje – nedidelė knygelė plastikinėje pakuotėje, ant jos atspausdintas susirūpinusio V.Zelenskio atvaizdas. Geltonomis raidėmis mėlyname fone ukrainietiškai užrašytas pavadinimas, identiškas A.Hitlerio knygai, – „Моя боротьба“ („Mano kova“).

Koliažą prieš porą dienų paskelbė angliškai Pulkininku Cassadu (Colonel Cassad) prisistatantis tinklaraštininkas. Po šiuo vardu slepiasi Kryme gyvenantis ir karinės-politinės žurnalistikos centro ekspertu prisistatantis Borisas Rožinas.

Jis pridėjo trumpą, bet sarkastišką komentarą: „Epigono kova“ (epigonu vadinamas kurios nors mokslinės, politinės ar meno srovės vėlesnis pasekėjas, naudojantis pirmtakų atgyvenusias idėjas).

Taip pat skaitykite: Volodymyrui Zelenskiui pačiam teko neigti apie jį paskleistą melagieną, esą jis kapituliuoja

Viename „Telegram“ kanale koliažą palydėjo toks pasiūlymas: „A.Hitlerio ir V.Zelenskio knygos – raskite 10 skirtumų. Paskui mums, žinoma, pasakos, kad taip tiesiog sutapo. Aga.“ Šį įrašą jau pamatė 12 tūkst. žmonių.

Kitame kanale prie nuotraukų buvo prirašyta: „Labas vakaras, mes – iš Trečiojo reicho (tai yra aliuzija į populiarią ukrainietišką dainą, kurioje skamba frazė „Доброго вечора, ми з України“, ukr. „Labas vakaras, mes – iš Ukrainos“, karo metu tapusi neoficialiu kariniu pasisveikinimu, – red. past.). Istorinis pirmtakas ir modernus epigonas.“

„Knygą“ net nufilmavo

V.Zelenskio knygos tokiu pavadinimu ar viršeliu nėra. Atvirkštinė vaizdų paieška nepasiūlo nė vieno tinklalapio, kuriame būtų galima pamatyti tokį knygos viršelį, rasti informacijos apie jo knygą pavadinimu „Mano kova“. Išmetamos vien nuotraukos iš prezidento biuro, kuriose jis atrodo panašiai kaip ant tariamos knygos viršelio.

Nuotraukų analizės programa „FotoForensics“ patvirtina, kad kažką laikančios rankos nuotrauka buvo pakeista: aiškiai matyti, kad buvo iš kitur įkeltas „viršelis“ (Ukrainos vadovo nuotrauka), o ant jos užrašyta frazė „Mano kova“.

Panašu, kad tam buvo panaudota ši nuotrauka iš prezidento oficialaus puslapio. V.Zelenskis prie darbo stalo sėdi apsirengęs daugelio atpažįstamus marškinėlius, tokia pačia poza, taip pat sudėjęs rankas ir į fotoaparatą žvelgia tokiu pačiu susirūpinusiu veidu.

Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė rodo, kad ji buvo pakeista
Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė rodo, kad ji buvo pakeista

Tačiau tą pačią tariamos knygos viršelio nuotrauką galima rasti įvairiose ir ne vien rusiškose socialinių tinklų paskyrose, pavyzdžiui, čia, čia). „Knyga“ yra ir nufilmuota.

Pajamos – Ukrainai paremti

Koliažas socialiniuose tinkluose ėmė plisti, kai buvo paskelbta, kad užsienyje bus išleista V.Zelenskio knyga „Žinutė iš Ukrainos“. Jai prezidentas pats atrinko 16 savo kalbų, pasakytų įvairiomis progomis 2019-2022 m. ir atspindinčių jo politinį bei Ukrainos kelią.

Iš viso nuo inauguracijos 2019 m. gegužę buvęs aktorius visame pasaulyje įvairiomis progomis ir įvairioms auditorijoms pasakė maždaug 1 tūkst. kalbų.

V.Zelenskis taip pat parašė įžanginį žodį, mąstydamas apie tai, ką sužinojo apie save ir Ukrainą per Rusijos plataus masto invaziją.

Taip pat skaitykite: Dar viena manipuliacija: ant V.Zelenskio darbo stalo įžvelgė narkotikus

„Ukrainos palaikymas – ne mada, ne memas ir ne iššūkis-virusas, – pažymėjo jis. – Tai – ne jėga, kuri greitai pasklinda planetoje, bet vėliau taip pat greitai išsikvepia.

Jei norite suprasti, kas ir iš kur mes esame, ko norime ir kur einame, turite sužinoti daugiau apie tai, kas mes esame. Knyga tiesiog padės tai padaryti.“

Knyga įvairiais formatais (ne tik spausdinta kietu viršeliu, bet ir elektroninė bei garso) gruodžio 6-ąją pasirodys Jungtinėje Karalystėje (čia – lapkričio pabaigoje), JAV, Vokietijoje, Ispanijoje, Portugalijoje. Leidykla „Hutchinson Heinemann“ įsigijo teises ją išleisti dešimtyje valstybių.

Nuotr. iš penguinrandomhouse.com/Taip atrodys JAV išleista Volodymyro Zelenskio knyga
Nuotr. iš penguinrandomhouse.com/Taip atrodys JAV išleista Volodymyro Zelenskio knyga

„Skubus Ukrainos lyderio, kurio nepajudinama drąsa Rusijos invazijos akivaizdoje, kvietimas į kovą įkvėpė pasaulį ir per naktį pavertė jį pasauliniu demokratijos švyturiu, – taip knyga pristatoma JAV skaitytojams. – Žmogaus žodžiai. Žmonių žinia.“

Taip pat skaitykite: Ukrainai vietoj Volodymyro Zelenskio nevadovauja kariai: jis eina savo pareigas

Ukrainos istorija knygoje pasakojama jos prezidento žodžiais: „Tai – istorija apie tautą, narsiai besiginančią nuo Rusijos agresijos. Ir tai – istorija apie žmones, vedantys pasaulį į kovą už demokratiją.

Visų pirma tai yra mūšio šauksmas mums visiems atsistoti ir kovoti už laisvę. Jei ne dabar, tai kada?“

Pratarmę knygai parašė „The Economist“ Rusijos ir Rytų Europos regiono redaktorius Arkadijus Ostrovskis. Jis pateikė prezidento kalbų kontekstą ir paaiškino, kodėl jos yra svarbios.

Taip pat skaitykite: „Endless Love“ perdainavęs duetas lyginamas su Volodymyru ir Olena Zelenskiais

144 puslapių knyga JAV kainuos 16 dolerių. V.Zelenskio pajamos iš knygos – Jungtinėje Karalystėje tai turėtų sudaryti 60 pensų už knygą – bus pervestos „United24“.

Tai yra pasaulinė iniciatyva Ukrainai paremti, kurią gegužės pradžioje pristatė pats V.Zelenskis kaip pagrindinę vietą visai skiriamai paramai surinkti. Žmonių ar kompanijų suaukoti pinigai pervedami į Ukrainos nacionalinio banko sąskaitą, o tuomet skiriami ministerijoms įvairiems poreikiams patenkinti.

Jau ne pirmas kartas, kai V.Zelenskis tampa melagienų herojumi. Viena populiariausių – esą jis yra pabėgęs ir savo kasdienius įrašus transliuoja iš nežinomos vietos. Taip pat tvirtinama, esą prezidentas yra nacistinių pažiūrų ar net savo kabinete vartoja narkotikus.

Taip pat skaitykite: Netikras nei Volodymyras Zelenskis, nei jo kapituliacija – internete plinta parodija

Taip pat skaitykite: Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus