Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dar viena Kremliaus propagandos serija: į pagalbą pasitelkė profesionalius aktorius

Prokremliški rusų kanalai pradėjo platinti vaizdo įrašą apie mobilizaciją Ukrainoje, kurio tikslas – sumenkinti ukrainiečių pasitikėjimą šalies vyriausybe. Šį kartą į pagalbą pasitelkė ir profesionalius aktorius.
Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo
Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo

„Jo sūnus yra elitas. O tu esi mėsa“

Vaizdo įrašą balandžio 1 d. paskelbė „Telegram“ kanalas „Legitimniy“. Jame pasakojama istorija apie paprastų ukrainiečių ir vietos elito vaikų likimus.

„Stiprus vaizdo įrašas apie Ukrainos elito ir paprastų ukrainiečių vaikus, siunčiamus į apkasus su žiurkėmis.

Ekrano kopija iš „Telegram“
Ekrano kopija iš „Telegram“

Petro Porošenkos, Oleksandro Turčynovo ir Volodymyro Groismano vaikai gyvena Didžiojoje Britanijoje. Kyjivo mero (Vitalijaus) Klyčko atžalos tūsinasi Vokietijoje nieko sau neatsisakydamos.

Buvusio ministro pirmininko (Arsenijaus) Jaceniuko vaikai ir buvusio Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus, dabartinio Ukrainos ambasadoriaus Moldovoje Oleksijaus Danilovo sūnus apsigyveno JAV“, – teigiama aprašyme.

Vaizdo įraše rodomi pasakojimai apie du vyrus. Vienas jų sėda į privatų lėktuvą ir keliauja į vakarėlį kalnų kurorte, kuriame linksminsis su alkoholiu ir narkotikais.

Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo
Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo

Kitą vyrą, kuris prieš tai buvo dar ir sumuštas, du karinės registracijos ir įdarbinimo tarnybos darbuotojai išveda, įsodina į autobusą ir išsiunčia į karo lauką. Klipo metu abi istorijos gijos eina paraleliai.

Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo
Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo

Toliau rodoma, kaip karys sėdi apkasuose, o kitas toliau linksminasi vakarėlyje. Klipo pabaigoje karys matomas gulintis sužeistas sniege. Šalia – tekstas: „Žinote, kieno sūnums mobilizacija neturi įtakos“.

Klipe anksčiau ukrainietiškai kalbama: „Gimėte toje pačioje šalyje. Abu norėjote geresnio gyvenimo. Keliauti, bendrauti, atsipalaiduoti, pramogauti. Bet jo svarbus tėtis nusprendė, kad jums to nereikia. Jo sūnus yra elitas. O tu esi mėsa. Ar esi pasiruošęs dėl jo mirti?“

Dar vienas propagandinis triukas

Rusijos opoziciniai leidiniai „Agenstvo“ ir „Mediazona“ pranešė, kad vaizdo įraše vaidinę aktoriai yra profesionalai, anksčiau vaidinę Rusijos televizijos laidose.

Kaip savo „Telegram“ kanale nurodo „Agenstvo“, vaizdo įraše vaidino du jauni aktoriai iš Tiumenės ir Jaroslavlio.

Leidinio teigimu, įrašą vienas pirmųjų savo uždarame „Telegram“ kanale paskelbė „Vyrų valstybės“ lyderis Vladislavas Pozdniakovas, kuris turi apie 564 tūkst. sekėjų. Jo suburtą judėjimą „Мужское государство“ (rus. „Vyrų valstybė“) net Rusijos teismas pripažino ekstremistiniu bei uždraudė.

Pasak jo, klipas buvo skirtas „Ukrainos vyrams, kurie prievarta siunčiami į tranšėjas mirti už Kyjivo režimą, o elito vaikai auklėjami“.

„Agenstvo“ duomenimis, turtingojo vaikino vaidmenį atliko Jaroslavlio teatro instituto absolventas 26-erių Maksimas Gromovas. Šiuo metu aktorius gyvena Maskvoje, anksčiau dalyvavo sostinės teatro „Entreprise“ spektakliuose. Rusijos prezidento rinkimų išvakarėse M.Gromovas nusifilmavo propagandiniame vaizdo klipe, kuriame ragino žmones balsuoti. Tuo metu jis „Agenstvo“ prisipažino, kad į filmavimo aikštelę pateko per aktorių atranką.

Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo
Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo

Ukrainiečių kario vaidmenį atliko 31-erių Oleksandras Panovas. Jis baigė Tiumenės valstybinį kultūros institutą ir Jekaterinburgo teatro instituto teatro skyrių. Nuo 2009 m. iki mažiausiai 2022 m. O.Panovas dirbo Tiumenės lėlių ir kaukių teatre, tačiau dabar trupės sąraše jo nėra. Pats aktorius yra nurodęs, kad vaidino filmuose „Tobolas“, „Broliukas“, „Neskubėk“, „Meilės magija“ ir „Fortūna“.

Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo
Ekrano kopija iš propagandinio vaizdo klipo

Abu aktoriai atsisakė bendrauti su „Agenstvo“ žurnalistais. O.Panovas atsiprašė, o tuo tarpu M.Gromovas žurnalistams atsakė, esą jie supainiojo numerį.

Vienas iš aktorių atsisakė savo pasirodymą klipe komentuoti žiniasklaidos priemonėms, teigdamas, kad vaidina tik filmuose, o ne reklamose, nurodoma Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

ISW teigimu, vaizdo įrašas pasižymi „aukšta gamybos verte ir kinematografiniu rafinuotumu“, o tai leidžia manyti, kad jis yra suderintos ir gerai aprūpintos informacinės operacijos produktas.

Kremlius, anot ISW, ir anksčiau yra naudojęs aukštos produkcinės vertės propagandinius vaizdo įrašus kaip centralizuotai nukreiptų informacinių operacijų dalį, o šio naujausio vaizdo įrašo ypatybės leidžia manyti, kad jis palaiko platesnes Kremliaus pastangas pakirsti ukrainiečių pasitikėjimą valdžia, pakenkti ukrainiečių mobilizacinėms pastangoms ir pasėti nepasitenkinimą šalies viduje.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Šis vaizdo įrašas yra akivaizdi propaganda, kuria siekiama sumenkinti ukrainiečių pasitikėjimą šalies valdžia. Be to, pagrindinė įrašo idėja gali būti priskirta ir Rusijai, nes šalies aukštų pareigūnų ir verslininkų vaikai taip pat išvengė mobilizacijos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi