Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 23 /11:15

Daugiabučius apėmęs niokojantis gaisras Valensijoje pasiglemžė mažiausiai keturių žmonių gyvybes

Ispanijos Valensijos mieste kilus didžiuliam gaisrui, apėmusiam du sujungtus daugiabučius, žuvo mažiausiai keturi žmonės, o iki 15 dingo be žinios, praneša gelbėjimo tarnybos, kurias cituoja naujienų tarnyba BBC.

Teigiama, kad gaisras apėmė 14 aukštų daugiabutį Kampanaro rajone ir išplito į gretimą pastatą. Buvo matyti, kaip ugniagesiai gelbėjo žmones iš balkonų.

Ekspertai teigia, kad dėl itin degios pastato apdailos medžiagos ugnis greitai išplito.

Pastate, kuriame yra 138 butai, gyveno 450 gyventojų, rašo ispanų leidinys laikraštis „El Pais“, remdamasis pastato valdytoju.

VIDEO: Po gaisro Valensijoje – trijų dienų gedulas: ugnis išplito vos per 10 minučių

Penkiolika žmonių, įskaitant šešis ugniagesius ir mažą vaiką, buvo sužeisti, nors jų gyvybei pavojus negresia.

Valensijos meras Marija Chosė Catala nurodė, kad valdžios institucijos vis dar bando surasti nuo devynių iki penkiolikos žmonių, o vyriausybės atstovas regione teigė, kad 14 žmonių tebėra dingę be žinios.

Daugiau nei 20 ugniagesių komandų kovojo su gaisru, kurį dar labiau sustiprino stiprus vėjas. Ankstyvą penktadienio rytą kvartalas virto didžiuliu ugnies nusiaubtu plotu. Žmonės buvo raginami nesiartinti prie šios teritorijos.

Vietos pranešimuose teigiama, kad ugniagesiai gelbėtojai, pasitelkę kranus, išgelbėjo kelis gyventojus, įskaitant septintame aukšte gyvenusią porą.

Viena moteris televizijai TVE pasakojo mačiusi, kaip ugniagesiai bandė gelbėti pirmajame pastato aukšte įstrigusį paauglį.

„AFP“/„Scanpix“/Gaisras Valensijoje
„AFP“/„Scanpix“/Gaisras Valensijoje

Netoliese gyvenantis Luisas Ibanezas žurnalistams pasakojo, kad pažvelgęs pro langą pamatė, kaip liepsnos „per kelias minutes“ apėmė kvartalą, sakydamas, kad jos buvo tarsi kumštis:

„Negalėjau patikėti tuo, ką mačiau. Visa priešais esančio pastato pusė degė“.

VIDEO: Daugiabučius apėmęs pražūtingas gaisras Valensijoje pasiglemžė mažiausiai keturių žmonių gyvybes

„Gaisras išplito per 10 minučių“, – pridūrė kitas liudininkas, pridurdamas, kad ugnis galėjo plisti dėl ant pastato fasado esančių medžiagų.

Kalta apdaila?

Ispanijoje kilo klausimų dėl 2008-2009 m. statyto pastato statybai naudotų medžiagų.

Valensijos pramonės technikos inžinierių kolegijos viceprezidentė Estera Puchades Ispanijos naujienų agentūrai „Efe“ sakė, kad anksčiau apžiūrėjo pastatą.

Jos teigimu, jo išorėje panaudota poliuretano medžiaga, kuri nebėra plačiai naudojama, nes baiminamasi dėl jos degumo. Namas taip pat dengtas aliuminiu.

„Priežastis, kodėl [pastatas] taip greitai sudegė, yra tokia danga“, – pareiškė ji Ispanijos žiniasklaidai.

Ekspertai šią dangą apibūdino kaip efektyvią šilumos izoliaciją, tačiau dėl ventiliacijos arba tarpo tarp jos ir dangos ji gali būti labai degi.

Valensijos architektų asociacijos atstovas Luisas Sendra nurodė, kad tai gali sukelti „kamino efektą“, dėl kurio gaisras gali greičiau plisti.

Apdailos klausimas primena 2017 m. įvykusią tragediją Londono „Grenfell Tower“ bokšte. Apdailos buvo kaltinamos padėjusios liepsnoms plisti, kai kilo šis gaisras, kurio metu žuvo 72 žmonės, atkreipė dėmesį BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas