Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelyje gyvenantis lietuvis kaip ant adatų: „Mūsų vaikai ten dabar kariauja“

Nuo 2000 metų Izraelyje su šeima gyvenantis išeivis iš Lietuvos prašo neskelbti jo vardo ir miesto, kuriame gyvena. Tikina turįs priežasčių tai slėpti, tačiau jis noriai pasakoja, ką teko išgyventi per šias kelias dienas. Ir pripažįsta – jeigu reikės, eis kariauti ir pats. „Mano sūnus jau kovoja“, – sako jis.
Izraelio kariai skuba į slėptuvę pasigirdus oro pavojaus signalui
Izraelio kariai skuba į slėptuvę pasigirdus oro pavojaus signalui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Izraelietiška Rugsėjo 11-oji

Su šiuo metu viename iš Izraelio centrinėje dalyje esančių miestų gyvenančiu išeiviu iš Lietuvos kalbamės pirmadienį priešpiet. Vyras sako esąs darbe – dirba automobilių servise, tad, nors ir mažesnėmis apimtimis, darbas vis dėlto vyksta.

Tačiau, nors pirmadienis ir ramesnis, įprastas gyvenimas tikrai neverda. Mokyklos, darželiai uždaryti, žmonės, jeigu gali, dirba iš namų, kitos įstaigos, įmonės tiesiog uždarytos.

„Pats žiauriausias buvo šeštadienis. Čia galima palyginti su Rugsėjo 11-ąja Amerikoje. Dabar jau truputį ramiau. Dar neatslūgo, jie vis dar bando įeiti – eina ir eina kaip tarakonai. Bet mūsiškiai jau pradėjo savo darbą dirbti. Turbūt darys iki galo, turbūt nebeliks to pusiasalio, vadinamo Gaza“, – apie „Hamas“ įsiveržimą sako lietuvis.

Jo teigimu, jiedu su žmona buvo išvykę savaitgaliui, tad šeštadienio ankstyvą rytą juos pažadino 15-mečio sūnaus skambutis – namuose likęs paauglys jiems ir pranešė: prasidėjo karas.

Dar neatslūgo, jie vis dar bando įeiti – eina ir eina kaip tarakonai. Bet mūsiškiai jau pradėjo savo darbą dirbti.

„Sėdome į automobilį ir lėkėme namo. Toks siaubingiausias ir buvo šeštadienis. Dabar irgi vyksta apšaudymai, bet daugiausia pietuose – Ašdodas, Aškelonas ir vargšas Sderotas. Kol kas iki centro daugiau neskrenda.

Sekmadienis, pirmadienis kol kas ramesni. Sekmadienį vakare keletą kartų buvo pavojaus sirenos, paskui jau ne – naktis buvo rami, bet telefonuose turime programėles, kurios skelbia apie įspėjimus“, – šiek tiek prieš vidurdienį pasakojo vyras.

Maždaug pusvalandis po mūsų pokalbio iš jo atskriejo žinutė: „Tik pakalbėjome, pradėjo Centre (Centrinėje Izraelio dalyje – red. past.) šaudyti. Kaukia sirenos.“

Nerimas dėl sūnaus

Šeimos gyvenamajame mieste kol kas jokių pastatų sugriovimų, sužeistųjų ar aukų nėra. Tačiau vyras sako su nerimu stebįs situaciją visame Izraelyje, ypač pietinėje dalyje, puikiai žino ir apie Ašdode žuvusį lietuvį, kuris tarnavo Izraelio policijoje.

„Ten gyvena irgi nemažai lietuvių, palaikome ryšį vieni su kitais, nes mūsų vaikai ten dabar kariauja. Mano sūnus iškviestas, jis jau atitarnavęs, bet buvo dabar iškviestas. Jis pačiame Gazos Ruože trejus metus atitarnavo, žino, kaip viskas yra, tad išbėgo. Tai dabar patys kaip ant adatų“, – neslėpė išeivis iš Lietuvos.

„Nežinai, kaip čia gali pasisukti – po minutės, po penkių minučių, nes dar ir iš šiaurės pusės Libanas, Irakas pradeda kelti nosį. Bet, kiek skaitėme, Amerikos laivynas čia prie Haifos netoli, tai tikrai turės reikšmę“, – tęsė vyras.

Mūsų vaikai ten dabar kariauja. Mano sūnus iškviestas. Jis pačiame Gazos Ruože trejus metus atitarnavo, žino, kaip viskas yra. Dabar patys kaip ant adatų.

Penktas karas

Jo teigimu, Izraelyje šeima gyvena jau nuo 2000 metų: „Čia begyvenant tai jau penktas karas man. Toks, kaip dabar, tai pirmas – kad ir tie teroristai įėjo į mūsų teritoriją, nužudė labai daug žmonių, dar kiek paimta į nelaisvę, šeimomis išvežinėjo.“

Jis pats sako, kad jeigu reikės – ims ginklą ir eis kovoti taip pat.

„Dar ne pensininkas esu, reikės – eisiu kariauti. Jeigu reikės, tai eisiu“, – tikino vyras.

Paklaustas, ar negalvoja išvykti, galbūt išvežti jaunesnįjį sūnų į Lietuvą, vyras sako tokios galimybės bent kol kas nesvarstąs. Jis nebeturi Lietuvos pilietybės – gaudamas Izraelio pilietybę turėję atsisakyti lietuviškosios. Neslepia, jog tikisi teigiamų referendumo rezultatų dėl dvigubos pilietybės.

„O šiaip išvažiuoti iš Izraelio... Šaknys čia jau įleistos giliai. Vaikai čia, jau anūkui 13 metų. Namai jau yra čia. Ruošiamės į Lietuvą važiuoti žiemą pailsėti“, – sakė išeivis iš Lietuvos.

Visą naujausią informaciją apie įvykius Izraelyje ir Gazos Ruože sekite čia.

VIDEO: Izraelio kariuomenės atstovas spaudai: „Hamas“ elgiasi kaip ISIS, slepiasi tarp Gazos civilių
VIDEO: „Hamas“ naktį apšaudė Izraelio Aškelono ir Ašdodo miestus
VIDEO: Sprogimai Gazoje pirmadienio rytą
VIDEO: Filmuota dronu: vaizdai po išpuolio Izraelio muzikos festivalyje „Tribe of Nova“
VIDEO: Po pražūtingo išpuolio Gazos Ruožo raketos smogė pietiniam Izraelio miestui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas