Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 02 /09 03 09:24

Keturi kilometrai po vandeniu: pamatykite, kaip dabar atrodo nuskendęs „Titanikas“

Net ir tamsiose vandenyno gelmėse legendinį lainerį „Titaniką“ išduoda laivo priekis, tapęs populiariosios kultūros simboliu. Tačiau naujausia ekspedicija į prieš 112 metų nuskendusio laivo vietą atskleidė lėto irimo padarinius.

BBC naujienų tarnyba įvertino, kad didelė dalis laivo priekį puošusių turėklų, prie kurių Jameso Camerono filme kultinėje scenoje įamžinti aktoriai Kate Winslet ir Leonardo Di Caprio, dabar jau guli vandenyno dugne.

VIDEO: Laikas Titanikui negailestingas: pamatykite, kaip dabar atrodo tragiškai nuskendęs laivas

Šią vasarą povandeninių robotų nardymo metu buvo aptikta, kad po daugiau nei 100 metų, praleistų po vandeniu, laivo karkasas keičiasi.

„Titaniko“ priekis yra tiesiog ikoniškas – popkultūroje yra visos šios akimirkos – ir būtent apie jį pagalvojame, kai galvojame apie sudužusį laivą. Ir jis taip nebeatrodo“, – pažymėjo ekspediciją vykdžiusios bendrovės „RMS Titanic Inc“ kolekcijų direktorė Tomasina Ray.

Socialinių tinklų nuotrauka/Laivo „Titanikas“ nuolaužos
Socialinių tinklų nuotrauka/Laivo „Titanikas“ nuolaužos

„Tai tik dar vienas priminimas apie kasdien vykstantį nykimą. Žmonės nuolat klausia: „Kiek laiko „Titanikas“ dar bus?“. Mes tiesiog nežinome, bet stebime tai realiu laiku“, – kalbėjo ji.

Komanda mano, kad maždaug 4,5 m ilgio turėklų atkarpa nukrito kažkuriuo metu per pastaruosius dvejus metus.

Nuotraukos ir skaitmeninis skenavimas iš 2022 m. ekspedicijos, kurią vykdė giliavandenių žemėlapių sudarymo bendrovė „Magellan“ ir dokumentinių filmų kūrėjai „Atlantic Productions“, rodo, kad turėklai vis dar buvo pritvirtinti, nors ir buvo pradėję klibėti.

Kadras iš vaizdo įrašo/„Titaniko“ liekanos
Kadras iš vaizdo įrašo/„Titaniko“ liekanos

„Kažkuriuo momentu metalas pasidavė ir jis nukrito“, – pridūrė T.Ray.

Tai ne vienintelė laivo, esančio 3 800 m gylyje, dalis, kurią pasiglemžė jūra.

Anksčiau vykdytų ekspedicijų metu taip pat nustatė, kad laivas yra. Nardymai, kuriems 2019 m. vadovavo tyrinėtojas Victoras Vescovas, parodė, kad griūva dešinysis karininkų kajučių šonas, sugriaudamas tarnybines patalpas ir užgoždamas tokius elementus kaip kapitono vonia.

Šiemet bendrovė „RMS Titanic Inc“ ekspediciją įvykdė liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

„RMS Titanic Inc“/Laivo „Titanikas“ nuolaužos
„RMS Titanic Inc“/Laivo „Titanikas“ nuolaužos

Dvi nuotoliniu būdu valdomos transporto priemonės padarė daugiau kaip du milijonus nuotraukų ir užfiksavo net 24 val. didelės raiškos filmuotos medžiagos, kurioje matomos nuolaužos. Šiuo metu bendrovė kruopščiai peržiūri filmuotą medžiagą, kad sukataloguotų radinius, ir galiausiai sukurs labai detalų skaitmeninį visų nuolaužų katalogą.

Teigiama, kad per ateinančius mėnesius taip pat bus publikuota daugiau vaizdų iš ekspedicijos.

Komanda taip pat paskelbė apie dar vieną atradimą – artefaktą, kurį tikėjosi rasti, nors tai tikimybė buvo arčiau nulio negu realybės.

1986 m. bronzinę statulą, pavadintą Versalio Diana, pastebėjo ir nufotografavo Robertas Ballardas, metus prieš tai atradęs „Titaniko“ nuolaužą.

Vida Press nuotr./Garsusis laivas „Titanikas“
Vida Press nuotr./Garsusis laivas „Titanikas“

Tačiau jos buvimo vieta nebuvo žinoma ir 60 cm aukščio figūra daugiau nebuvo užfiksuota. Tačiau dabar ji aptikta gulinti veidu į viršų nuolaužų krūvoje.

„Tai buvo tarsi rasti adatą šieno kupetoje“, – sakė „Titaniko“ tyrinėtojas ir tinklalaidės „Witness Titanic“ Jamesas Penca.

Kadaise statula buvo eksponuojama „Titaniko“ pirmosios klasės keleivių aukštuose.

„Pirmosios klasės salonas buvo gražiausias ir neįtikėtinai detalus kambarys laive. Ir centrinė to kambario detalė buvo Versalio Diana“, – sakė jis.

„Tačiau, deja, kai „Titanikas“ skendimo metu skilo į dvi dalis, salonas buvo išplėštas. Per chaosą ir griūtį Diana buvo nuplėšta nuo savo apsiausto ir nusileido į nuolaužų lauko tamsą.“

Bendrovė „RMS Titanic Inc“ turi „Titaniko“ teises ir yra vienintelė, kuriai teisėtai leidžiama iškelti daiktus iš katastrofos vietos.

Per daugelį metų bendrovė iš nuolaužų lauko ištraukė tūkstančius daiktų, kurių dalis eksponuojama visame pasaulyje.

Vida Press nuotr./RMS „Titanikas“
Vida Press nuotr./RMS „Titanikas“

Kitais metais jie planuoja sugrįžti ir iškelti daugiau daiktų, o Dianos statula yra vienas iš tų, kuriuos jie norėtų iškelti į paviršių.

Tačiau kai kurie kritikai mano, kad nuolaužos yra kapavietė, kurią reikėtų palikti nepaliestą.

„Šis Dianos statulos atradimas yra puikus argumentas prieš tai, kad „Titanikas“ būtų paliktas ramybėje, – sureagavo J.Penca. – Tai buvo meno kūrinys, kurį reikėjo apžiūrėti ir įvertinti. O dabar tas gražus meno kūrinys yra ant vandenyno dugno... juodoje tamsoje, kur jis išbuvo jau 112 metų.“

„RMS Titanic Inc.“/Laivo „Titanikas“ nuolaužos
„RMS Titanic Inc.“/Laivo „Titanikas“ nuolaužos

„Sugrąžinti „Dianą“ atgal, kad žmonės galėtų ją pamatyti savo akimis – tai vertė, sužadinanti meilę istorijai, nardymui, išsaugojimui, laivų liekanoms, skulptūroms, niekada negalėčiau to palikti vandenyno dugne“, – reziumavo J.Penca.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?