Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 09 /17:24

Davidas Cameronas: britų pasitraukimas iš ES sukeltų grėsmę taikai Europoje

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas pirmadienį perspėjo, kad šalies pasitraukimas iš ES sukeltų grėsmę visoje Europoje.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Izoliacionizmas niekada nepasitarnavo šiai šaliai, – sakė šalies vyriausybės vadovas Britų muziejuje Londone.

„Kaskart, kai atgręžiame Europai nugarą, anksčiau arba vėliau to pasigailime. Mums kaskart tenka sugrįžti atgal ir visada – sumokėjus daug didesnę kainą“, – pridūrė jis.

D.Cameronas pažymėjo kad nors Europoje po Antrojo pasaulinio karo pabaigos daugiausia buvo taika, nuo Bosnijos karo praėjo tik du dešimtmečiai, o žemynas pastaraisiais metais susidūrė su „nauja karinga Rusija“.

„Besirikiuojančios baltų antkapių eilės rūpestingai prižiūrimose Britų Sandraugos karių kapinėse yra tylus liudijimas tos kainos, kurią ši šalis sumokėjo už pagalbą atkuriant taiką ir tvarką Europoje“, – sakė jis.

„Ar galime būti tokie tikri, kad taika ir stabilumas mūsų žemyne yra užtikrinti be šešėlio abejonės?“, – klausė jis retoriškai.

„Ar verta taip rizikuoti?, – tęsė jis ir pats atsakė. – Niekada neskubėčiau su tokia prielaida.“

Pasak D.Camerono, vykstant kovai su „Islamo valstybės“ grupuote ir Rusijai mankštinant savo raumenis, bendrų problemų turinčioms šalims „dabar yra pats laikas“ stovėti išvien.

Už pasitraukimą iš ES pasisakanti stovykla tokius D.Camerono pareiškimus pavadino „istoriškai nemokšiškais“, tvirtindama, kad NATO daug daugiau prisideda prie taikos ir stabilumo Europoje nei ES.

„Pareiškimas, kad taiką Europoje užtikrina Europos Sąjungos institucijos visada buvo visiška nesąmonė“, – pareiškė Robertas Cowcrofttas iš Edinburgo universiteto, priklausantis euroskeptikų grupei „Istorikai už Britaniją“.

Buvęs Londono meras Borisas Johnsonas, kuris taip pat yra vienas iš kampanijos „Pasitraukti“ lyderių, sakė, kad dešimtojo dešimtmečio Balkanų karai prie ES slenksčio parodė, jog Bendrija nėra taikos garantas.

„Aš mačiau katastrofą, kai ES buvo pavesta susitvarkyti su buvusia Jugoslavija, ir mačiau, kaip NATO tai sutvarkė“, – sakė B.Johnsonas kalbėdamas Londone.

„Nemanau, kad pasitraukimas iš ES sukeltų Trečiąjį pasaulinį kartą Europos žemyne“, – pridūrė jis.

D.Cameronas, kuris nori, kad Jungtinė Karalystė pasiliktų pertvarkytoje Europos Sąjungoje, sušaukė referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės 28 šalių bloke, kuris vyks birželio 23 dieną.

Kaip rodo apklausos, stovyklų „Pasilikti“ ir „Pasitraukti“ šansai laimėti šiame referendume yra apylygiai likus jau mažiau nei dviem mėnesiams iki balsavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas