Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davoso forumas – be JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos vadovų

Davose trečią dieną tęsiasi Pasaulio ekonomikos forumas, kuriame daugiausia dėmesio šiemet skiriama pasaulinės prekybos ir daugiašalio bendradarbiavimo ateičiai. Šiemet į Forumą neatvyko pernai daugiausia dėmesio pritraukę Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės vadovai, kurie susiduria su vidaus politikos sunkumais. Lietuvos prezidentė buvo viena iš ketvirtadalio forumo dalyvių moterų ir kartu su kitomis lyderėmis pasisakė diskusijoje apie nepakankamą moterų vaidmenį priimant globalius sprendimus.
Davoso ekonomikos forumas
Davoso ekonomikos forumas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo „Brexit“ be susitarimo iki klimato kaitos grėsmių – trečiąją dieną Pasaulio ekonomikos forume Davose tęsėsi diskusijos apie globalius ir regiono iššūkius.

Daug dėmesio skirta tarptautinės prekybos likimui. Pasaulio prekybos organizacijos vadovas perspėjo, kad globali ekonomika be laisvos prekybos grįžtų į viduramžius. Jis nuogąstauja, kad politinių tikslų siekiantys šalių lyderiai gali priimti trumparegiškus sprendimus.

„Manau, kad yra atotrūkis tarp politinio ciklo ir ekonominio ciklo. Politikui lengviau paaiškinti elektoratui neigiamą prekybos poveikį, pasakyti: aš stabdau importą ir saugau sektorių geriau nei pirmtakai. Tai paprasta, susirandi išorės problemą ir apkaltini ją dėl to, kas iš tiesų yra vidaus problema“, – sakė Pasaulio prekybos organizacijos generalinis direktorius Roberto Azevedo.

Tačiau šie žodžiai nepasiekė Donaldo Trumpo, kurio sprendimas apmokestinti importuojamą plieną ir aliuminį bei šimtus kiniškų prekių sustabdė pasaulinės prekybos laisvėjimo tendenciją. Nei jis, nei visa JAV delegacija į Davosą šiemet neatvyko nepavykstant susitarti dėl šalies biudžeto.

Dėl vidaus politikos problemų pasaulio lyderių susirinkimą praleido ir „Brexit“ aklavietėje įstrigusi Theresa May bei nacionaliniais debatais užsiėmęs Emmanuelis Macronas. Tačiau Prancūzijos atstovas patikino, kad sunkumai yra laikini ir Europos lyderiai neabejoja bendradarbiavimo svarba.

„Suprantu, kad „Brexit“ tapo manija Jungtinėje Karalystėje, bet Prancūzija turi vienintelę maniją – nori sėkmingo didžiojo septyneto, kad galėtų kovoti su nelygybe. O mūsų antras siekis – sukurti labiau integruotą Europą“, – kalbėjo Prancūzijos ekonomikos ministras Bruno Le Maire'as.

Kritikai pastebi, kad Pasaulio ekonomikos forume trūksta moterų – vos kas ketvirta. Tačiau tai atspindi globalią tendenciją, kad aukščiausi postai – vyrams.

Diskusijoje apie moterų lyderystę dalyvavo ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, auditorijai pristatyta, kaip moters lyderės pavyzdys.

„Skaičiai, žinoma, nėra džiuginantys, jie verčia susirūpinti. Tačiau be optimizmo nepavyktų išgyventi. Optimizmas suteikia jausmą, kad tai, ką darai, yra svarbu ir kad galėtum būti pavyzdžiu. Esame atsakingi už pokyčius“, – teigė D.Grybauskaitė.

Kartu su prezidente pasisakiusios kitos lyderės: buvusi Čilės prezidentė, Kanados užsienio reikalų ministrė, garsios meno ir verslo atstovės, nuogąstavo, kad nepaisant mokslo pažangos bei gerėjančių socialinių standartų, moterų vaidmuo politikoje ir versle nepakankamas.

Kitoje diskusijoje D.Grybauskaitė pristatė Lietuvos patirtį ir pažangą kibernetinio saugumo srityje.

Davose prezidentė skyrė laiko ir dvišaliams susitikimams: Ukrainos prezidentui priminė, kad Lietuva visuomet liks nuosekli ir tvirta šios valstybės rėmėja, išreiškė paramą Armėnijos prezidento siekiui stiprinti demokratiją.

Daug dėmesio Davose skirta ir klimato kaitai, kurią Jungtinių Tautų generalinis sekretorius šiandien pavadino didžiausia globalia grėsme. Tačiau tuo netiki šie forumo prieigose šiandien susirinkę protestuotojai, skandavę šūkius prieš viską, o paklausti, ko trokšta, kalbėjo trumpai – geresnio pasaulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento