Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 30

Debesų karai – sausrų iškamuotos Persijos įlankos šalys deda viltis į abejotiną mokslo programą

Irano pareigūnai jau daugelį metų nerimauja, kad kitos šalys iš jų atima vieną iš jų gyvybiškai svarbių vandens šaltinių. Tačiau būgštauja jie ne dėl kokios nors užtvankos ar džiūstančio vandeningojo sluoksnio. 2018 metais, įsisiautėjus sausrai ir kylant temperatūrai, kai kurie aukšto rango pareigūnai padarė išvadą, kad kažkas vagia jų vandenį... iš debesų.
Dirbtinis vandens debesis Dubajuje
Dirbtinis vandens debesis Dubajuje / „The New York Times“/BRYAN DENTON nuotr.

„Ir Izraelis, ir kita šalis stengiasi, kad iš Irano debesų nebelytų“, – 2018 metais savo kalboje pareiškė generolas Gholamas Reza Jalali, galingos šios šalies Revoliucinės gvardijos aukšto rango pareigūnas.

Toji neįvardyta šalis buvo Jungtiniai Arabų Emyratai, kurie buvo pradėję ambicingą debesų sėjimo programą – į debesis purškė chemikalų, taip siekdami priversti kritulius kristi.

Irano įtarimai nestebina, turint galvoje įtemptus šios šalies santykius su dauguma Persijos įlankos valstybių, tačiau tikrasis šių JAE eksperimentų tikslas yra ne vogti vandenį, o tiesiog priversti lietų kristi ant išdžiūvusios žemės.

Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai vis sausėjant, regiono šalys pasileido į lenktynes, kurdamos chemines medžiagas ir technologijas, kurios, kaip tikimasi, leis joms išspausti lietaus iš debesų, kurie kitu atveju tik bergždžiai sklando virš galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas