Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl riaušių Brazilijoje nurodyta apklausti Jairą Bolsonaro

Aukščiausiojo Teismo teisėjas penktadienį nurodė Brazilijos eksprezidentą Jairą Bolsonaro apklausti policijoje dėl jo šalininkų įsiveržimo sausio 8 dieną į prezidento rūmus, Kongresą ir Aukščiausiąjį Teismą.
Buvęs Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro
Buvęs Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro / „Picture-Alliance“/„Scanpix“

Teisėjas Alexandre de Moraesas nusprendė, kad J.Bolsonaro per 10 dienų turi atvykti į federalinę policiją ir atsakyti į klausimus dėl kaltinimų, kad kurstė riaušininkus, kurie reikalavo nušalinti prezidentą Luizą Inacio Lula da Silvą, pernai per rinkimus nugalėjusį J.Bolsonaro.

„Tenkinu generalinės prokuratūros prašymą ir nustatau, kad federalinė policija privalo ne vėliau kaip per 10 dienų paimti Jairo Messiaso Bolsonaro parodymus“, – rašoma A. Moraeso sprendime, kurį gavo naujienų agentūra AFP.

Sausio 8 dieną tūkstančiai J.Bolsonaro kraštutinių dešiniųjų šalininkų šturmavo valdžios rūmus Brazilijoje, griovė biurus, niokojo meno kūrinius ir ragino kariuomenę įsikišti, kad būtų nušalintas kairiųjų veteranas L.I.Lula da Silva.

Šie įvykiai buvo plačiai lyginami su 2021-ųjų sausio 6 dienos riaušėmis Vašingtone, kai buvusio prezidento Donaldo Trumpo – J.Bolsonaro politinio pavyzdžio – šalininkai įsiveržė į JAV Kapitolijaus pastatą, reikalaudami panaikinti prezidento rinkimų rezultatus.

Riaušės Brazilijoje kilo praėjus savaitei po to, kai 2003–2010 metais Brazilijai vadovavęs L.I.Lula da Silva vėl pradėjo eiti prezidento pareigas po to, kai praėjusių metų spalį vykusiuose žiauriuose ir nesutarimus sukėlusiuose rinkimuose nugalėjo J.Bolsonaro.

Prokurorai paragino pradėti tyrimą dėl vaizdo įrašo, kurį jis paskelbė internete ir vėliau ištrynė praėjus dviem dienoms po išpuolių ir kuriame L.I.Lulos da Silvos išrinkimą pavadino neteisėtu.

Tačiau prokurorai teigė, kad jų tyrimas dėl buvusio prezidento neapsiribos šiuo vaizdo įrašu, o bus atliekamas „išsamus visų veiksmų iki sausio 8 dienos ir po jos tyrimas“.

Paskutinėmis kadencijos dienomis į JAV Floridos valstiją išvykęs J.Bolsonaro kovo 30 dieną grįžo į Braziliją ir pažadėjo pasipriešinti L.I.Lulos da Silvos vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito