Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Dėl rusų dronų grėsmės Ukraina iš fronto linijos atitraukė JAV suteiktus tankus „Abrams“

Ukrainos pajėgos mūšio lauke atitraukė amerikiečių suteiktus tankus „Abrams M1A1“, iš dalies dėl to, kad dėl Rusijos dronų jiems pernelyg sunku veikti nepastebėtiems ir nepuolamiems, naujienų agentūrai AP sakė du JAV kariuomenės pareigūnai.
U.S. Army / ZUMAPRESS.com
U.S. Army / ZUMAPRESS.com

Po kelis mėnesius trukusių Kyjivo prašymų suteikti kovai prieš Rusijos invaziją itin reikalingų tankų, kurių vienas kainuoja apie 10 mln. dolerių (9,3 mln. eurų), 2023 metų sausį JAV sutiko nusiųsti Ukrainai 31 „Abrams“.

Tačiau nuo to laiko padėtis mūšio lauke labai pasikeitė, ypač dėl plačiai naudojamų Rusijos stebėjimo ir atakos dronų. Dėl šių ginklų ukrainiečiams tapo sunkiau apsaugoti tankus, kai juos greitai aptinka ir medžioja rusų dronai.

Penki iš 31 tanko dėl Rusijos atakų jau yra prarasti.

Dronų paplitimas mūšio lauke reiškia, kad „nėra atviros teritorijos, per kurią būtų galima tiesiog važiuoti nebijant būti aptiktiems“, ketvirtadienį žurnalistams sakė aukšto rango JAV gynybos pareigūnas.

Jungtinio štabų vadų komiteto vicepirmininkas admirolas Christopheris Grady (Kristoferis Greidis) sakė, kad kol kas tankai atitraukti iš fronto linijos, o JAV pareigūnai kartu su ukrainiečiais sieks pakeisti taktiką. Šį žingsnį patvirtino ir trečiasis gynybos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Aplinkoje, kurioje visur pilna bepiločių oro sistemų, tankams gali kilti pavojus, šią savaitę interviu AP sakė Ch. Grady, tačiau pridūrė, kad tankai vis dar yra svarbūs.

„Dirbsime su savo Ukrainos partneriais ir kitais partneriais [...], kad padėtume sugalvoti, kaip būtų galima tai išnaudoti šioje pasikeitusioje aplinkoje, kur viskas pastebima iškart“, – kalbėjo jis.

Pasak vieno iš pareigūnų, nors bepiločiai kelia didelę grėsmę, ukrainiečiai taip pat nesiėmė taktikos, dėl kurios tankai galėtų būti veiksmingesni.

Paskelbusios, kad Ukrainai suteiks tankų „Abrams“, JAV tą patį pavasarį karinėje bazėje Vokietijoje pradėjo ukrainiečių karių mokymus, kaip juos prižiūrėti ir valdyti.

Amerikiečiai taip pat apmokė ukrainiečius naudoti tankus kombinuotosios ginkluotės kariniuose veiksmuose – kai tankai veikia kaip dalis judančių šarvuotų pajėgų sistemos, koordinuojančios judėjimą su puolamąja ugnimi, pėstininkų daliniais ir oro pajėgomis.

Pavasariui įsibėgėjus ir ilgai lauktam Ukrainos kontrpuolimui įstrigus, perėjimas nuo mokymų naudoti tankus prie „Abrams“ dislokavimo mūšio lauke buvo laikomas būtinybe siekiant pralaužti įtvirtintas Rusijos linijas. Rugsėjį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „Telegram“ paskelbė, kad „Abrams“ atvyko į Ukrainą.

Tačiau nuo to laiko Kyjivo pajėgos juos naudojo tik ribotai ir į savo kovines operacijas neįtraukė kombinuotosios ginkluotės, sakė vienas iš gynybos pareigūnų.

Jis teigė, kad per neseniai ukrainiečiams traukiantis iš Avdijivkos miesto Rytų Ukrainoje, kuriame kelis mėnesius vyko intensyvūs mūšiai, dėl Rusijos atakų buvo prarasti keli tankai.

Kadangi JAV Kongresas ilgai delsė skirti naują finansavimą Ukrainai, jos pajėgos turėjo taupyti šaudmenis, o kai kuriais atvejais galėjo atsišaudyti tik santykiu 1:5, kai į jas taikėsi rusai.

Avdijivkoje Ukrainos karius rusai smarkiai pranoko ginkluote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius