Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Demilitarizuota zona ir jokio NATO: ekspertai įvertino D.Trumpo planus dėl Ukrainos

Donaldo Trumpo kandidatas į viceprezidentus J.D.Vance'as teigia, kad jiems laimėjus JAV rinkimus, Ukrainoje būtų bandoma kurti „demilitarizuotą zoną“. Taip pat iš esmės būtų užvertos durys Ukrainos narystei NATO.
Mykolas Katkus ir Linas Kojala kalba apie Vladimirą Putiną ir Donaldą Trumpą
Mykolas Katkur ir Linas Kojala kalba apie Vladimirą Putiną ir Donaldą Trumpą / Reuters/Scanpix/BNS/15min montažas

„Tokius teiginius reikia vertinti atsargiai“, – sako Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala savo komentare „Facebook“.

Apie kandidato į prezidentus planus J.D.Vance‘as kalbėjo tinklalaidėje „Shawn Ryan Show“. Pasak jo, Donaldo Trumpo plane, kaip užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą, gali būti numatyta sukurti „demilitarizuotą zoną“ Rusijos okupuotose teritorijose. Ukraina tuo pačiu turėtų atsisakyti stoti į NATO.

„Manau, kad tai atrodys taip. D.Trumpas atsisėda ir sako rusams, ukrainiečiams ir europiečiams: „Jūs, vaikinai, turite sugalvoti, kaip atrodo taikos susitarimas“. Ir jis tikriausiai atrodys maždaug taip, kaip atrodo dabartinė Rusijos ir Ukrainos sienos linija. Ji taps tarsi demilitarizuota zona. Ji bus smarkiai įtvirtinta, kad rusai vėl neįsiveržtų“, – sakė J.D.Vance'as.

D.Trumpas gali būti to gerai neapgalvojęs

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala

Pasak politologo L.Kojalos, viską lemtų būsima situacija.

„Pirma, kaip jau minėta, nėra jokio pagrindo manyti, kad Donaldas Trumpas yra apmąstęs planą, kaip elgtųsi tapęs prezidentu, nes tam akivaizdžiai neskiriamas didelis dėmesys. Daug lemtų aplinkybės ir jo intuicija.

Antra, D.Trumpas jau keliskart neigė J.D.Vance'o teiginius. Pvz., kandidatui į viceprezidentus pareiškus, jog D.Trumpas vetuotų federalinį abortų draudimą. Apskritai jų santykis kol kas atrodo duobėtas, D.Trumpą akivaizdžiai erzina dažnai sulaukiami klausimai dėl kompanjono pasisakymų“, – pastebėjo ekspertas.

Pasak jo, iš to, kas žinoma, D.Trumpas nėra linkęs kliautis J.D.Vance'u užsienio politikos srityje. O paties J.D.Vance'o angažuotumas – ir itin kritiškas Ukrainos vertinimas – yra gerai žinomi.

„Be abejo, tai savaime nereiškia, kad D.Trumpas, tapęs prezidentų, pvz., nepriskirtų karo Ukrainoje temos viceprezidento atsakomybei. Tačiau kol kas tai neatrodo realiausias scenarijus“, – pastebėjo politologas.

Nori užmiršti karą ir koncentruotis į kitas temas

Pasak L.Kojalos, birželį R.Reagano instituto atlikta apklausa rodė, kad 70 proc. respublikonų, priskiriančių save D.Trumpo ideologiniam MAGA judėjimui, sutinka, kad JAV svarbu Ukrainos pergalė kare prieš Rusiją.

„Bet bendra tendencija ta, kad šis karas D.Trumpui – ir didelei daliai amerikiečių, ne tik tarp respublikonų – yra dirgiklis, kuris trukdo koncentruotis į svarbesnes temas. Tad dirgiklį bus siekiama pašalinti“, – apibendrino ekspertas.

M.Katkus: D.Trumpo planas išlieka neaiškus

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Katkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Katkus

Donaldo Trumpo planas po pergalės rinkimuose užbaigti karą Ukrainoje net nepradėjus eiti prezidento pareigų išlieka neaiškus, sako komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus.

„Per debatus jis pabrėžtinai kalbėjo apie gerus santykius ir su Vladimiru Putinu, ir su Volodymyru Zelenskiu (o Joe Bidenas, pasak jo, kyšius ėmė ir iš Ukrainos, ir iš Rusijos). Vienintelė išsprūdusi detalė – kad Europa už tai kažkaip turės sumokėti“, – pastebi apžvalgininkas savo analizėje socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasak jo, aiškėja D.Trumpo viceprezidentu pasirinkto J.D.Vance‘o planas. Kalbėdamas su podcasteriu Shawnu Ryanu, technologijų milijardierių remiamas J.D.Vance‘as neseniai išdėstė galimą D.Trumpo administracijos požiūrį į Rusijos karo Ukrainoje užbaigimą, teigdamas, kad buvusio prezidento D.Trumpo konflikto sprendimas galėtų apimti „demilitarizuotos zonos“ įsteigimą Ukrainos teritorijoje, kurią dabar užėmusi Rusija.

J.D.Vance'as nepatikslino, kas kontroliuotų „demilitarizuotą zoną“, tačiau jis teigė, kad „dabartinė demarkacijos linija“ išliktų, o tai reiškia, kad Ukraina neatgautų Rusijos užimtų savo sričių. Dar neaišku, ar siūloma demilitarizuota zona būtų dabar Rusijos ar Ukrainos užimtoje teritorijoje. Jei J.D. Vance‘ui pavyktų, jis taip pat norėtų priversti Ukrainą atsisakyti siekių tapti NATO nare visiems laikams.

„Viceprezidentas formalios įtakos politikai JAV turi nedaug, čia daug svarbesnis nacionalinio saugumo patarėjų ir Pentagono vadovo vaidmuo. Kita vertus, daugelis memuarų apie darbą su D.Trumpu pabrėžia, kad buvusiam prezidentui labai dažnai didžiausią įtaką padarydavo paskutinis susitikimas prieš sprendimą. Kai kurie nuosaikūs respublikonai nerimauja, kad prezidentui senstant, naujos respublikonų kadencijos atveju J.D. Vance‘as ir Don Jr. įgytų labai daug įtakos (vadovaudamas D.Trumpo kabinetui, Johnas Kelly mėgino suvaldyti prezidentą, ribodamas, kas pas jį gali patekti)“, – pastebi M.Katkus.

Pasak jo, J.D. Vance‘o nenorą tęsti pagalbą Ukrainai palaiko įtakinga Donaldo Trumpo rėmėjų grupė, tarp kurių – kongresmenas Mattas Gaetzas, senatorius Randas Paulas, garsus žurnalistas ir V.Putino istorijų klausytojas Tuckeris Carlsonas, buvęs kandidatas į prezidentus Vivekas Ramaswamy. Juos remia didelė finansinių rėmėjų grupė, kurie turtą susikrovė kurdami ir investuodami į technologijas – modernaus rizikos kapitalo tėvas Peteris Thielas, „X“ ir „Teslos“ savininkas Elonas Muskas, investuotojai Markas Andressenas, Benas Horrowitzas ir Davidas Sachsas. Izoliacionistinės pozicijos laikosi ir įtakingas ilgametis respublikonų ir jų organizacijų rėmėjas Charlesas Kochas (tačiau jis taip pat neremia ir D.Trumpo).

„Tačiau šiuos veikėjus Ukrainos klausimu maždaug po lygiai pasidalijusioje respublikonų partijoje atsveria tradicinių „Reagano vanagų“ sparnas, dažniausiai siejamas su kariškiais. Tarp aršių D.Trumpo rėmėjų tai kongresmenai Mike'as Garcia ir Augustas Pflugeris, buvęs Pentagono vadovas Mike'as Pompeo, senatorius Johnas Thune'as. Nors ir laviruodami, paramą Ukrainai palaiko ir aukščiausi respublikonai įstatymų leidžiamojoje valdžioje – tai Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas ir besitraukiantis Senato respublikonų mažumos vadovas Mitchas McConnellas. Tradiciniai respublikonų rėmėjai iš Volstrito, kuriems vadovauja „Blackstone“ vadovas Stevenas Schwarzmannas, taip pat pasisako už paramą Ukrainai“, – atkreipė dėmesį ekspertas.

Anot jo, paprasti respublikonų rinkėjai Ukrainos paramos klausimu pasiskirstę maždaug per pusę. Tačiau dauguma populiariausių įtakos formuotojų dešinįjį eterį užpildė priešiškais Ukrainai naratyvais.

„Temos varijuoja nuo paramos Ukrainai supriešinimo su JAV sienos apsauga iki absoliučiai prorusiškų istorijų, kad Ukraina – netikra valstybė“, – atkreipė dėmesį M.Katkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas