Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visi skanduoja „Timas! Timas! Timas!“: demokratų kandidatas į viceprezidentus rengiasi lemtingam pasirodymui

JAV Demokratų partijos nacionalinio suvažiavimo numylėtinis Timas Walzas trečiadienį bus oficialiai nominuotas kandidatu į Kamalos Harris viceprezidentus.
Kamala Harris ir Timas Walzas
Kamala Harris ir Timas Walzas / „Scanpix“/AP nuotr.

Apibūdinamas kaip „laimingas karys“ kampanijoje, skleidžiančioje optimizmą, kontrastuojantį su tamsesniu respublikono Donaldo Trumpo kampanijos tonu, menkai žinomas Minesotos gubernatorius T.Walzas Čikagoje yra matomas visur, nes siekia prisistatyti tiek partijai, tiek šaliai.

Jam pasirodant įvairiose diskusijose ir valstijos delegacijose pasigirsta skanduotė „Timas! Timas! Timas!“, o susirinkusieji prašo pasidaryti asmenukes – likus mažiau nei trims mėnesiams iki JAV prezidento rinkimų dienos 60 metų vyras užtikrintai telkia paprastų rinkėjų bazę.

Buvęs Nacionalinės gvardijos karininkas demokratų gretose yra giriamas dėl itin veiksmingos komunikacijos, o jo kritika D.Trumpui ir jo bendražygiui J.D.Vance'ui sulaukė plataus atgarsio prieš pat K.Harris įsitraukimą į varžybas dėl valdžios.

„Mes ne tik turime didžiulę energiją savo suvažiavime, bet ir daug daugiau energijos ten, kur jie surengė savo suvažiavimą – čia“, – sakė T.Walzas antradienį vykusiame mitinge su K.Harris toje pačioje Milvokio, esančio Viskonsino valstijoje, arenoje, kur liepą respublikonai su D.Trumpu priešakyje surengė savo suvažiavimą.

Paprasto žmogaus žavesį spinduliuojantis politikas į demokratų pasirinktų kandidatų charakteristiką įtraukia Vidurio Vakarų kaimo perspektyvą, tačiau yra laikomas liberalaus Demokratų partijos sparno atstovu.

Dauguma amerikiečių vis dar jo nepažįsta, todėl tikėtina, kad Čikagoje vykstančio suvažiavimo dalyviams ir platesnei televizijos auditorijai jis savo kalboje atskleis savo asmeninės istorijos kontūrus.

T.Walzas tikriausiai papasakos apie savo vaikystę ir paauglystę mažame Nebraskos miestelyje, kur dirbo šeimos ūkyje, apibūdins savo tarnybą kariuomenėje, mokytojo patirtį ir politinę veiklą.

Maloni ir užjaučianti vyriškumo forma

Keturias dienas trunkančiame suvažiavime paskelbtos vakaro temos, o trečiadienio tema – „Žmonėms, mūsų ateičiai“ – leidžia suprasti, kad T.Walzas ne tik kalbės apie savo praeitį, bet ir žvelgs į ateitį.

K.Harris ir T.Walzas kartu pasirodė keliuose renginiuose, taip atskleisdami savo kaip dueto patrauklumą rinkėjams – novatoriška juodaodė su šaknimis iš Pietų Azijos, buvusi senatorė iš Kalifornijos, ir baltasis buvęs kongresmenas iš krašto, kur daug darbininkų klasės gyventojų.

Triukšmingi pastarieji demokratų mitingai priminė, kaip ženkliai pasikeitė atmosfera palyginus su tuo, kaip kova atrodė lygiai prieš mėnesį, kai 81 metų prezidentas Joe Bidenas pasidavė didėjančiam partiečių spaudimui pasitraukti dėl savo amžiaus. Jis tai padarė oriai, išreikšdamas palaikymą K.Harris.

Respublikonai, vis dar negalėdami atsigauti po šio pasikeitimo, stengiasi sukurti naratyvą apie T.Walzą kaip apie „pavojingai liberalų ekstremistą“, kuris pateikė netikslių ir nenuoseklių pareiškimų apie savo biografiją.

Tačiau šis puolimas nebuvo veiksmingas, o K.Harris ir T.Walzo kampanija pagerino lėšų rinkimo rekordus, kartu panaikindama D.Trumpo pranašumą prieš J.Bideną apklausose.

„Manau, kad Timo Walzo įtraukimas į biuletenį padeda parodyti, kad yra daugiau nei priimtina ir net pagirtina įkūnyti malonią ir užjaučiančią vyriškumo formą“, – sakė Kornelio universiteto docentė Sabrina Karim.

„Jo vyriškumo forma kontrastuoja su Donaldu Trumpu ir kai kuriems rinkėjams, ypač baltaodžiams vyrams, suteikia alternatyvų vyriškumo būdą, kuris gali būti patrauklus“, – pridūrė ji.

Nors T.Walzui skirtas didžiausias dėmesys, Čikagoje kalbės daug įžymybių, partijos lyderių ir kylančių politikos žvaigždžių, o vienu svarbiausių trečiadienio renginio akcentų bus buvusio prezidento Billo Clintono kalba.

1996 metais, kai Čikagoje ankstesnį kartą vyko Demokratų partijos suvažiavimas, B.Clintonas buvo nominuotas antrai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?