Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įtariamasis „Nord Stream“ sprogdinimo byloje iš ES pabėgo Ukrainos diplomatų automobiliu

Ukrainietis naras Volodymyras Žuravliovas, įtariamas prisidėjęs prie „Nord Stream“ sprogdinimų, iš Lenkijos ir Europos Sąjungos teritorijos išvyko automobiliu su Ukrainos ambasados Varšuvoje diplomatiniais numeriais, skelbia vokiečių leidinys „Der Spiegel“, remdamasis šaltiniais Vokietijos tyrimo institucijose.
„Nord Stream“ dujotiekio sprogdinimas
„Nord Stream“ dujotiekio sprogdinimas / „AP“/„Scanpix“

Pasak „Der Spiegel“ pašnekovų, Berlynas įsitikinęs, kad Varšuva įspėjo įtariamąjį.

Liepos 6 d. V.Žuravliovas, Lenkijos valdžios institucijoms primygtinai reikalaujant, automobiliu išvyko iš Lenkijos į Ukrainą.

Nord Stream
Nord Stream

Kaip pažymėjo „Der Spiegel“, gegužės mėnesį vyras su šeima buvo Vokietijoje, jo automobilis net buvo patikrintas įvažiuojant į šalį, tačiau tuo metu valdžia neturėjo teisinio pagrindo jį sulaikyti.

Kaip pranešta anksčiau, Lenkijos teisėsaugos institucijos atsisakė suimti ukrainietį, o privačiai netgi pareiškė savo kolegoms vokiečiams, kad visi galimi įtariamieji, kurie galėjo suvaidinti vaidmenį sunaikinant dujotiekį, „turėtų būti apdovanoti medaliais, o ne suimti“.

Anksčiau amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“ atskleidė, kad liepos 2 d. Vokietijos ministrų kabineto ministrų grupė, vadovaujama kanclerio Olafo Scholzo, lankėsi Varšuvoje, kur vyko bendras posėdis su premjero Donaldo Tusko vyriausybe.

Teigiama, kad jo metu Vokietijos ministrai paprašė savo Lenkijos kolegų užtikrinti, kad orderis būtų įvykdytas, teigia su diskusijomis susipažinęs asmuo. Tačiau, anot jo, lenkai atsisakė.

„Varšuvos ir Berlyno ginčas, kuris savaitgalį prasiveržė į viešumą, brendo kelis mėnesius. Kai kurie vokiečių tyrėjai ir politikai teigia, kad Lenkijos valdžios institucijos sąmoningai bandė sužlugdyti tyrimą. Vokietijos tyrėjų teigimu, dar praėjusiais metais Lenkijos valdžios institucijos atsisakė pateikti jachtos, kuri buvo prišvartuota Lenkijos uoste, vaizdo kamerų įrašus, taip pat mobiliųjų telefonų duomenis iš tos vietovės“, – rašė „The Wall Street Journal“.

Dujotiekių „Nord Stream-1“ ir „Nord Stream-2“ sprogimai įvyko 2022 m. rugsėjo 26 d. naktį netoli Danijos Bornholmo salos Baltijos jūroje. Sprogimai apgadino tris iš keturių vamzdynų gijų. Tyrimą atliko kelių šalių, įskaitant Vokietiją, teisėsaugos institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas