Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 27 /2023 11 28

Devynerius metus Nyderlanduose laikytas skitų auksas iš Krymo grąžintas Ukrainai

Nyderlandai sugrąžino Ukrainai senovines Krymo skitų vertybes, laikytas nuo 2014 metų, kai Rusija neteisėtai atplėšė šį pusiasalį nuo Ukrainos ir jį aneksavo.
Skiitų auksas
Skiitų auksas / „AP“/„Scanpix“

Skitų auksu vadinamos vertybės, kurių dalis yra maždaug 2 tūkst. metų senumo, buvo paskolintos Allardo Piersono muziejui Amsterdame prieš pat Maskvai 2014 metais aneksuojant Krymą.

Tiek Kyjivas, tiek keturi okupuotame pusiasalyje esantys muziejai reikalavo, kad pasibaigus parodai Amsterdame vertybės būtų grąžintos būtent jiems, tačiau Allardo Piersono muziejus pareiškė, kad to nedarys, kol teisėjas nenuspręs, kuriai šaliai jos turėtų atitekti.

„Po beveik 10 metų trukusių teismų eksponatai iš keturių Krymo muziejų (...) grįžo į Ukrainą“, – savo interneto svetainėje pranešė Nacionalinis Ukrainos istorijos muziejus (NMHU).

„Jie bus laikomi NMHU iki Krymo deokupacijos“, – priduriama išplatintame pranešime.

Tai vertinama kaip simbolinė Kyjivo pažado atsiimti Krymą pergalė praėjus daugiau kaip 21 mėnesiui nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios.

Ukrainos muitinės tarnyba teigė, kad brangenybės iš Amsterdamo buvo atgabentos sunkvežimiu, kuriame buvo įrengta „temperatūros palaikymo sistema, specialiose bagažinėse“.

Ji paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip sunkvežimis įvažiuoja į viduramžius menantį Kyjivo Pečorų lavros vienuolyną, kur, pasak jos, muitinės pareigūnai patikrins 2 694 kilogramus brangenybių.

Ukrainos kultūros ministras Rostyslavas Karandjejevas eksponatų grąžinimą pavadino didžiule istorine pergale.

„Paroda Nyderlanduose apėmė Ukrainos Krymo istoriją. Todėl šios istorinės vertybės turi priklausyti tik Ukrainos žmonėms“, – pridūrė jis.

„Šiandien mums labai svarbu išsaugoti ir apsaugoti istoriją, tradicijas ir istorinį paveldą. Būtent už tai kovojame mūšio lauke. Už savo tapatybę ir laisvę“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu Maskva reikalavo, kad šimtai eksponatų būtų saugomi okupuotame Kryme.

„Tai priklauso Krymui, tai turi būti ten“, – pirmadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė reaguodamas į vertybių atvežimą į Ukrainą.

Kol vyko teismai, muziejus laikė eksponatus saugykloje.

Birželį Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas po beveik dešimtmetį trukusios teisinės kovos nusprendė, kad neįkainojama Krymo aukso kolekcija turi būti perduota Ukrainai.

„Tai buvo ypatingas atvejis, kai kultūros paveldas tapo geopolitinių įvykių auka“, – Allardo Piersono muziejaus interneto svetainėje pareiškė jo direktorė Els van der Plas.

Ji pridūrė, kad teisinių ginčų metu muziejus „daugiausia dėmesio skyrė eksponatų saugojimui, kol atėjo laikas juos grąžinti teisėtam savininkui“.

„Džiaugiamės, kad atsirado aiškumas ir kad jie jau grąžinti“, – teigė E.van der Plas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas