Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Didelis pavojus“: Rusija Juodojoje jūroje dislokavo rekordinį raketų „Kalibr“ nešėjų skaičių

Pastaruoju metu Rusijos kariuomenė Juodojoje jūroje dislokavo rekordinį raketų nešėjų skaičių – visus septynis, kurie plaukioja. Tai povandeniniai ir antvandeniniai raketų nešėjai, praneša UNIAN.
Rusijos laivas „Nikolaj Filčenkov“
Rusijos laivas „Nikolaj Filčenkov“ / rufox.ru nuotr.

Kaip pranešė Ukrainos karinis jūrų laivynas, šeštadienį, rugsėjo 14 d., 7.00 val. duomenimis, Juodojoje jūroje aptikta 16 priešo laivų. Iš jų septyni yra sparnuotųjų raketų „Kalibr“ nešėjai, kurių bendrą salvę sudaro iki 48 raketų. Tai beveik visi raketų nešėjai, kuriuos turi Rusijos Juodosios jūros laivynas.

Tuo pat metu padėtis Azovo jūroje nesikeičia – rusų laivų nėra. Viduržemio jūroje – 5 rusų laivai, iš kurių 4 yra sparnuotųjų raketų „Kalibr“, kurių bendra salvė – iki 24 raketų, nešėjai.

Per pastarąją parą Kerčės sąsiauriu Rusijos Federacijos interesais plaukė šie laivai: Į Juodąją jūrą įplaukė 3 civiliniai laivai, iš kurių 3 toliau judėjo Bosforo sąsiaurio link; į Azovo jūrą įplaukė 8 laivai, iš kurių 5 judėjo iš Bosforo sąsiaurio.

„Rusijos Federacija toliau pažeidinėja 1974 m. Tarptautinę konvenciją dėl žmogaus gyvybės apsaugos jūroje (SOLAS), išjungdama automatines atpažinimo sistemas“, – sakoma pareiškime.

Pažymėtina, kad ilgą laiką Juodojoje jūroje nebuvo pastebėta nė vieno antvandeninio raketnešio; paprastai budėdavo tik vienas povandeninis laivas.

Tačiau rugsėjo 14-osios naktį Ukrainos karinės oro pajėgos perspėjo apie pavojų: Juodosios jūros vandenyse buvo keturi „Kalibr“ tipo jūrinių sparnuotųjų raketų nešėjai, pasirengę panaudoti didelio tikslumo ginklus. Žmonių buvo prašoma eiti į slėptuves, jei kiltų pavojus dėl oro antskrydžio. Naktį priešas į vandenis atplukdė dar tris „Kalibr“ nešėjus.

Priminsime, kad Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas spaudai Dmitrijus Pletenčiukas sakė, kad priešas jungtinių atakų metu naudoja jūrų platformas, nes naujausia jų panaudojimo praktika parodė, kad tokios raketos, kaip savarankiška ginkluotės sistema, yra neveiksmingos.

Kariškių teigimu, iš tiesų 100 proc. „Kalibr“ raketų sunaikinama skrydžio metu ir net per jungtines atakas, joms daugiausia priskiriama dėmesio atitraukimo funkcija.

Jo duomenimis, priešas Juodojoje jūroje turi 8 tokius raketų nešėjus – tris 636 projekto povandeninius laivus, vadinamuosius „Varšavjankus“, tris mažus raketinius laivus pagal projektą „Buyan-M“ ir dvi fregatas – „Admiral Essen“ ir „Admiral Makarov“. Antvandeniniai laivai turi 8 „Kalibr“ paleidimo įrenginius, povandeniniai laivai – 4. Buvo sakoma, kad vienas povandeninis laivas yra remontuojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas