Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didįjį baltąjį ryklį į krantą „išmetė“ dirbtinis intelektas: išduoda kelios detalės

Socialinių tinklų vartotojus vėl apgavo nuotraukos, sukurtos dirbtinio intelekto (DI) pagalba. Internete paskelbta keletas ant kranto išplaukusio ryklio nuotraukų, bet pasirodė, kad jos netikros. Tikroviškus vaizdus sukūręs menininkas savo darbais suklaidino jau ne pirmą kartą.
Į krantą išplauto ryklio nuotrauka buvo sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą
Į krantą išplauto ryklio nuotrauka buvo sukurta pasitelkus dirbtinį intelektą / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Ryklys tik plaukiojo vandenyne

Kovo pabaigoje buvo paviešintos nuotraukos (čia, čia), kuriose matyti į krantą išplautas didysis baltasis ryklys ir žmonės, stumiantys jį atgal į jūrą. Prie jų nurodyta, esą buvo fotografuota Outer Bankso paplūdimyje Šiaurės Karolinoje (JAV).

Fotografijos buvo paskelbtos „Facebook“ puslapyje „Outer Bankso“. Suarchyvuotoje nuotraukoje galima pamatyti, kad puslapio, kuriame jos buvo įkeltos, pavadinimas ir profilio nuotrauka yra kitokie. Mat vartotojas spėjo juos pakeisti.

Prie nuotraukų paaiškinta: „Kovo 25 d. Didžiulis baltasis ryklys išplautas į Outer Bankso paplūdimį. Žmonės bando jį išstumti atgal į vandenyną.“

Įrašu iki šiol yra pasidalinę daugiau nei 16 tūkst. žmonių.

Nors išvysti didįjį baltąjį ryklį Šiaurės Karolinos vandenyse nėra retas reiškinys, o nuotraukos atrodo tikroviškai, jos nėra autentiškos. Vaizdai buvo sukurti pasitelkus DI.

Pastaruoju metu net nebuvo gauta pranešimų apie šioje vietovėje krantan išplaukusį ryklį. Galima rasti nebent žinučių (čia, čia) kad šioje pakrantėje buvo pastebėtas plaukiojantis ryklys Bretonas.

Šiame „Facebook“ puslapyje dažnai dalijamasi akivaizdžiai DI sugeneruotomis nuotraukomis. Jo įkūrėjas yra Alexas Lexas, dar prisistatantis pseudonimu „OBX Photos“, – menininkas, kuriantis skaitmeninį meną.

Dėl to gali būti, kad autorius sąmoningai neketino nieko apgauti, tačiau kai kurie žmonės nuotraukas palaikė tikromis. Tai galima suprasti iš kai kurių komentarų, kuriuose žmonės reiškė nerimą dėl to, ką mato nuotraukose.

Išduoda šešėliai, rankos ir žiaunos

Atidžiau pažiūrėjus į nuotraukas matyti, kad jos nėra tikros.

Kad nuotrauka netikra, išduoda neegzistuojančių žmonių atspindžiai
Kad nuotrauka netikra, išduoda neegzistuojančių žmonių atspindžiai

Pavyzdžiui, šioje nuotraukoje matomi atspindžiai ant smėlio, nors greta niekas nestovi, kaip turėtų būti realybėje. Atrodo, kad atspindžiai atsirado iš niekur ir nepriklauso nė vienam iš vandenyje stovinčių žmonių.

Kitoje nuotraukoje kai kurių žmonių veidų ir plaštakų atvaizdai yra iškraipyti.

Pavyzdžiui, nugara į objektyvą atsisukusio vyro su mėlynais marškinėliais ranka ir arčiausiai ryklio stovinčio vyro delnas. Be to, nuotraukoje matomas ryklys turi daugiau žiaunų nei iš tiesų turi didieji baltieji rykliai.

Karolinos pakrančių universiteto podiplominių jūros pakrantės ir pelkių studijų studento Ryano Lowndeso teigimu, šio ryklio anatomija yra neteisinga.

Kad nuotrauka netikra, išduoda neegzistuojančių žmonių atspindžiai ir susiliejusios rankos bei veidai
Kad nuotrauka netikra, išduoda neegzistuojančių žmonių atspindžiai ir susiliejusios rankos bei veidai

„Iš vienos nuotraukos susidaro įspūdis, kad ryklys turi šešis žiaunų plyšius. Nors kai kurios ryklių rūšys turi šešis ar net septynis, baltieji rykliai visada turi tik penkis“, – nurodė jis.

Kalifornijos universiteto Berklyje kriminalistinės analizės ekspertas Jamesas O’Brienas atkreipė dėmesį, kad nuotraukose pavaizduotas net ne tas pats ryklys.

„Mes nesame įpratę naudoti jų veidus rykliams atpažinimui, bet tai nuolat darome su žmonėmis. Šie rykliai turi skirtingus veidus. Ypač sritį prie kairiosios ryklio akies ir apatinę kairiąją žandikaulio dalį.“

Dėl to akivaizdu, kad šios nuotraukos buvo sukurtos skaitmeniniu būdu ir jose nėra pavaizduotas tikras didysis baltasis ryklys, kuris buvo išplautas į Outer Bankso paplūdimį.

Jų autorius, pasivadinęs „OBX Photos“, jau ne pirmą kartą apgavo žmones, dalindamasis panašiomis nuotraukomis, kurios buvo sugeneruotos DI pagalba.

Beje, po kelių dienų kitoje (fotografo iš Outer Bankso) paskyroje „Facebook“ buvo atskleista, kad vaizdai buvo netikri. Kartu pasidalinta dar keliais kadrais, kuriuose tariamai tas pats ryklys su ant nugaros sėdinčiais žmonėmis džiaugsmingai šėlioja vandenyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas