Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didina spaudimą: Baltarusijoje sulaikytas V.Babarikos štabo Mogiliove pirmininkas

Kandidatu į Baltarusijos prezidentu siekiantis tapti bankininkas Viktoras Babarika sulaukė dar vieno smūgio. Kratas komerciniame banke, iš kurio vadovo pareigų jis neseniai pasitraukė, palydėjo jo iniciatyvinės grupės skyriaus Mogiliovo mieste pirmininko areštas. Be to, ten pat suimtas ir „Belgazprombank“ skyriaus vadovas.
Vladimiras Dudarevas
Vladimiras Dudarevas / „Twitter“ nuotr.

Kaip skelbia „Belsat“, Vladimiras Dudarevas buvo sulaikytas tame pačiame Mogiliovo mieste, o tai patvirtino keli iniciatyvinės grupės nariai. Esą jau rastas teisininkas, kuris bando aiškintis situaciją ir ištraukti V.Dudarevą į laisvę.

Be to, Mogiliove buvo suimtas ir komercinio banko „Belgazprombank“ skyriaus šiame mieste vadovas Sergejus Karmyzovas.

Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto pareigūnai ketvirtadienį surengė kratas banke „Belgazprombank“.

V.Dudarevas anksčiau dirbo valstybės tarnyboje ir 2018 metais buvo paskirtas Mogiliovo tarybos pirmininko pavaduotoju. Jis buvo atsakingas už būsto ir komunalinių paslaugų klausimus, bet pernai pareigas paliko.

Dar 2016-aisiais V.Dudarevas buvo sulaukęs teisėsaugos dėmesio, kai Mogiliovo centre, kaip įtariama, be leidimo suremontavo vieno namo palėpę ir pavertė pastatą dviaukščiu butu. Atvejis nukeliavo net iki teismo.

Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto pareigūnai ketvirtadienį surengė kratas banke „Belgazprombank“.

Valstybės kontrolės komitetas pranešė, jog kratos atliekamos tiriant baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

„Įtariamieji šioje byloje – komercinių struktūrų atstovai, taip pat buvę ir dabartiniai bankų sistemos darbuotojai“, – teigiama tarnybos pranešime spaudai.

V.Babarika šiam bankui vadovavo nuo 2000-ųjų vidurio iki šių metų gegužės, kai paskelbė apie savo ketinimą kandidatuoti į Baltarusijos prezidentus.

TASS nuotr./Viktoras Babarika
TASS nuotr./Viktoras Babarika

V.Babarika griežtai kritikuoja šalies ekonominę sistemą, kurią daugiausia kontroliuoja valstybė ir kuri tampa įrankiu konfliktuose dėl politikos ir energetikos su daug didesne kaimyne Rusija.

Žinutėje savo rėmėjams V.Babarika pasmerkė vykstančius reidus kaip bandymą „daryti jam spaudimą“.

Vaizdo įrašų platformoje „YouTube“ jis sakė, kad šios kratos „aiškiai parodė, jog dabartinės vadovybės atstovai tikrai yra pasirengę pasinaudoti bet kokiomis priemonėmis, kad neleistų įvykti teisingiems rinkimams“.

Jis leido suprasti, kad valdžios pareigūnų tikslas yra įbauginti žmonės, kad jie duotų melagingus parodymus, tačiau V.Babarika pažadėjo „tęsti mūsų kovą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Perrinkimo siekiantis Aliaksandras Lukašenka savo ruožtu kaltina V.Babariką uždirbus pinigus apgaule ir užsiminė, kad jį finansuoja Maskva, norinti „privatizuoti“ Baltarusiją.

„Belgazprombank“ veikia nuo 1990 metų, po 49,8 proc. jo akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“.

Kratos surengtos Baltarusijos teisėsaugos pareigūnams pradėjus susidorojimą su būsimais opozicijos kandidatais rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose, kuriuose A.Lukašenka sieks jau šeštos kadencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas