Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausi skiepų entuziastai – kinai, tarp skeptikų – lenkai ir latviai

Naujausia apklausa rodo, kad saugia vakcina nuo koronaviruso skiepytųsi du trečdaliai Lietuvos gyventojų. Taip entuziastingai skiepus vertina ne visi europiečiai.
Skiepai
Skiepai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

68 proc. lietuvių sutiktų skiepytis saugia vakcina nuo koronaviruso, antradienį apklausos rezultatus pristatė prezidento patarėjas Simonas Krėpšta. Pasak jo, pusė sutinkančiųjų skiepytis norėtų tai padaryti kaip galima greičiau.

„Tai užtikrintų tą vadinamą bandos imunitetą“, – sakė S.Krėpšta.

VIDEO: Prezidento komentarai po susitikimo su Vilniaus regiono merais dėl COVID-19 pandemijos valdymo ir pasiruošimo vakcinai

Latvijoje skiepytis nenorima

„Rait“ spalį atlikta apklausa parodė, kad 38 proc. latvių neketina skiepytis nuo koronaviruso, 28 proc. negalėjo atsakyti į šį klausimą, 34 proc. sakė esantys pasiryžę skiepytis, skelbia Latvijos visuomeninis transliuotojas.

Naujausia „Kantar“ apklauso rodo, kad 33 proc. 18-60 amžiaus latvių planuoja skiepytis nuo koronaviruso, kai vakcina bus prieinama. 50 proc. skiepytis neketina, 17 proc. neturi nuomonės šiuo klausimu.

Remiantis spalį atlikta „Rait“ apklausa, 44 proc. estų ketina skiepytis, ketvirtadalis dar neapsisprendė, trečdalis žada nesiskiepyti, rašo „Postimees“.

VIDEO: Nuo COVID-19 paskiepyta pirmoji pacientė – 90 m. sulaukusi senolė

Lenkai – tarp skeptikų

Žurnale „Nature“ publikuoti 2020-ųjų birželį atliktos apklausos, kurioje dalyvavo 13 426 žmonės iš 19-os šalių, rezultatai.

Respondentų buvo klausiama: ar skiepytumėtės patvirtinta, saugia ir efektyvia vakcina?

Remiantis apklausos duomenimis, didžiausi skiepų entuziastai – kinai: 88,6 respondentų atsakė teigiamai, 0,7 proc. – neigiamai.

Didžiausias neigiamų atsakymų procentas nustatytas Lenkijoje: 27,3 proc. sakė, kad tokia vakcina nesiskiepytų. 56,31 proc. respondentų Lenkijoje atsakė teigiamai.

Mažiausias teigiamų atsakymų procentas nustatytas Rusijoje – 54,9.

Didelio entuziazmo nerodo ir prancūzai (58,89 proc. atsakė teigiamai), Nigerijos gyventojai (65,22 proc. teigiamų atsakymų), švedai (65,23 proc. teigiamų atsakymų).

Vokietijoje 68,42 proc. respondentų sakė, kad skiepytųsi patvirtinta, saugia ir efektyvia vakcina.

Respondentų taip pat buvo klausiama: ar skiepytumėtės vakcina, jei tai rekomenduotų jūsų darbdavys, o vyriausybė būtų patvirtinusi ją kaip saugią ir efektyvią?

Daugiausiai teigiamų ir mažiausiai neigiamų atsakymų – Kinijoje (83,7 proc. teigiamų, 3,7 proc. neigiamų).

Daugiausiai neigiamų ir mažiausiai teigiamų atsakymų – Rusijoje (40,9 proc. neigiamų, 27,1 proc. teigiamų), nurodo „Nature“.

Sumažėjo norinčiųjų skiepytis

„Ipsos“ ir Pasaulio ekonomikos forumo apklausa buvo atlikta spalio 8-13 dienomis, joje dalyvavo daugiau nei 18 tūkst. suaugusiųjų iš 15 šalių.

73 proc. respondentų sakė, kad „jei vakcina nuo COVID-19 būtų prieinama, jie ja skiepytųsi“. Rugpjūtį šis skaičius siekė 77 proc.

Remiantis apklausa, Indijoje nuo koronaviruso skiepytųsi 87 proc. respondentų, Kinijoje – 85 proc., Pietų Korėjoje – 83 proc., Brazilijoje – 81 proc., Australijoje – 79 proc., Jungtinėje Karalystėje – 79 proc., Meksikoje – 78 proc., Kanadoje – 76 proc.

Prancūzijoje skiepytųsi 54 proc. žmonių, JAV – 64 proc., Ispanijoje – 64 proc., Italijoje – 65 proc., Pietų Afrikos Respublikoje – 68 proc., Japonijoje – 69 proc., Vokietijoje – 69 proc.

Nepasitiki valdžia – nenori skiepytis?

„Euronews“ rašo, kad nenoras skiepytis gali būti susijęs su nepasitikėjimu valdžia.

„Tai susiję su tuo, kad pasauliniu mastu vakcinas smarkiai reguliuoja vyriausybės, jas rekomenduoja vyriausybės, kartais vyriausybės reikalauja (skiepytis)“, – sakė „Vakcinų pasitikėjimo projekto“ direktorė Heidi Larson.

„Jei turi kokių nors problemų su vyriausybe, ar nepasitiki, nes su tavimi elgėsi kaip su marginalizuota grupe, ar tiesiog (nepasitiki) konkrečia politine lyderyste, jautiesi išduotas, gerai pagalvosi prieš priimdamas vakciną, dėl kurios vyriausybė sprendžia, reguliuoja ir gali reikalauti skiepytis“, – sakė ji „Euronews“.

Lucie Guimier iš Paryžiaus universiteto sakė, kad prancūzai vakcinos atžvilgiu skeptiški dėl kelių priežasčių.

„Viena vertus, tai susiję su mūsų socialine ir politine istorija. Tiesa, kad Prancūzijoje daug tikimės iš valstybės ir tuo pat metu esame labai kritiški jos atžvilgiu“, – L.Guimier sakė „Euronews“.

Pasak tyrėjos, Prancūzijoje priešinimasis vakcinoms yra suvokiamas kaip „individualių laisvių gynimas“. Tiesa, šiemet Prancūzijoje pritrūko gripo vakcinų.

2019-ųjų studijos autoriai rašo, kad Vidurio ir Rytų Europoje požiūrį į vakcinas iš dalies gali formuoti gyvenimo komunistiniu laikotarpiu patirtis.

Pasak autorių, jauni žmonės labiau abejoja vakcinomis, tai gali būti susiję informacija internete. Esą žmonės paprastai pasitiki savo gydytojais, bet skeptiškiau vertina vyriausybės rekomenduotas vakcinas.

VIDEO: Buvę šalies vadovai kreipiasi į Lietuvos žmones: priešas nematomas, bet jo aukos krenta kasdien

Europos Komisija pirmadienį suteikė oficialų leidimą platinti Europos Sąjungoje bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtą koronaviruso vakciną.

Pirmoji vakcinų nuo koronaviruso siunta Lietuvą pasieks gruodžio 26 d., skiepijimas prasidės gruodžio 27 d. Vakcinos bus tiekiamos reguliariai, pagal sudarytą grafiką, visoms Europos Sąjungos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas