Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausia tragedija: Škotijos paplūdimyje žuvo 77 banginių būrys

77 banginių būrys nugaišo išplaukęs į krantą Orknio paplūdimyje prie Škotijos krantų. Tai gali būti didžiausia masinė banginių žūtis per pastaruosius dešimtmečius.
Temos: 2 Škotija Banginis

Liepos 11 dieną Britų narų jūrų gyvūnų gelbėjimo tarnyba (BDMLR) nustatė, kad 12 gyvūnų Tresneso paplūdimyje Sandėjaus saloje, kai jie įstrigo smėlyje, dar buvo gyvi, skelbia BBC.

Tačiau nepavykus jų grąžinti į vandenį, buvo nuspręsta juos eutanazuoti, nes gyvūnų sužeidimai buvo per daug sunkūs. Banginių būryje buvo iki septynių metrų ilgio patinų, patelių, jauniklių.

VIDEO: Prie Škotijos krantų nugaišo 77 banginių būrys

Ekspertai teigia, kad dar per anksti spręsti, kas sukėlė banginių žūtį, tačiau tikėtina, kad vienas iš banginių pateko į bėdą, o likusios būrio banginės bandė padėti.

Visuomenės narių prašoma nesiartinti prie šios teritorijos, kol bus atliekami tyrimai.

Manoma, kad tai didžiausia nelaimė Škotijoje mažiausiai nuo 1995 m., nors panašaus dydžio nelaimių būta pastaraisiais metais.
Praėjusiais metais Lewiso saloje žuvo 55 banginiai.

Gamtos istorijos muziejaus duomenimis, didžiausia Jungtinėje Karalystėje į krantą išmestų banginių žūtis įvyko 1927 m., kai 126 iš daugiau kaip 130 banginių nugaišo Dornocho įlankoje.

Gavę pranešimą apie nelaimę specialistai išvyko į Sandėjaus salą įvertinti, ar galima išgelbėti banginius. Potvynis atkirto teritoriją, o paplūdimio, kuriame jie buvo įstrigę, smėlis pasirodė esąs per minkštas, kad žinduolius būtų galima iškelti.

Ekspertė Ema Neave-Webb sakė, kad nors tokie išgyvenimai yra sunkūs, mąstymas turėjo būti „realistiškas“. Anot jos, paaiškėjo, jog banginiai buvo įstrigę „gana ilgą laiką“. Ji apibūdino šią sceną kaip „išties siaubingą“ ir „labai emocingą“.

Gelbėtojai bandė palaikyti banginių gyvybę, apipildami juos jūros vandeniu, tačiau vėliau buvo nuspręsta juos eutanazuoti.

Orknio salų tarybos atstovas spaudai sakė, kad su bendruomenės atstovais diskutuojama, kaip geriausia utilizuoti kūnus.

Jis sakė: „Ankstesniais atvejais, kai banginiai išplaukdavo į krantą ir vėliau nugaišdavo, mūsų Aplinkos sveikatos komanda, spręsdama kūno šalinimo klausimus, laikėsi požiūrio, kad reikia leisti gamtai tvarkytis savo nuožiūra, o visuomenei patariama nesiartinti prie tos teritorijos. Mūsų vertinimu, šiuo atveju, atsižvelgiant į mastą ir tikėtiną poveikį visuomenės sveikatai, reikės imtis ryžtingesnių veiksmų, pavyzdžiui, palaidoti juos ten, kur jie yra, arba perkelti kūnus į didelę kapavietę kitoje vietoje.“

Ekspertas Andrew Brownlow sakė, kad tokio masto masiniai gaišimai prie Škotijos krantų tampa vis dažnesni: „Tai kelia nerimą, ir gali būti, kad taip yra todėl, kad tiesiog yra daugiau gyvūnų, arba todėl, kad yra daugiau pavojų, su kuriais šie gyvūnai susiduria.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai