Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 17

„Didžiausias Izraelio priešas“: kas tas nužudytasis „Hamas“ lyderis Y.Sinwara ir kaip jo mirtis pakeis karo eigą?

Izraelis teigia, kad jo kariai Gazos Ruože nukovė „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą, pagrindinį 2023 m. spalio 7 d. išpuolių organizatorių ir labiausiai ieškomą asmenį šalyje, laikomą didžiausiu Izraelio priešu.
Izraelis švenčia – nužudytas „Hamas“ lyderis Yahya Sinwara
Izraelis švenčia – nužudytas „Hamas“ lyderis Yahya Sinwara / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio kariuomenė „patvirtina, kad vakar, 2024-ųjų spalio 16-ąją, po metus trukusio persekiojimo per operaciją pietinėje Gazos Ruožo dalyje IDF (kariuomenės) Pietų vadavietės kariai eliminavo teroristinės organizacijos „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Prieš tai apie jo žūtį pranešė ir užsienio reikalų ministras Israelis Katzas.

„Hamas“ kol kas nepatvirtino 61-erių Y. Sinwaro žūties.

Dingo dar karo pradžioje

Yahya Sinwara dingo karo, kurį sukėlė precedento neturintys „Hamas“ išpuoliai, per kuriuos žuvo apie 1 200 žmonių, o dar 251 buvo paimtas įkaitu, pradžioje.

Tūkstančiai Izraelio karių, remiami bepiločių lėktuvų, elektroninių pasiklausymo prietaisų ir žmonių informatorių, bandė išsiaiškinti jo buvimo vietą, rašo BBC.

„Yahya Sinwara yra vadas... ir jis yra miręs“, – pareiškė Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari.

Buvo manoma, kad didžiąją dalį praėjusių metų Y.Sinwara praleido užspeistas į kampą po žeme, su savo asmens sargybiniais slėpdamasis tuneliuose kažkur po Gazos Ruožu. Jis bendravo su labai nedaug žmonių, bijodamas, kad jo signalas bus susektas ir jis bus surastas. Izraelis taip pat baiminosi, kad jis apsups save Izraelio įkaitais kaip gyvaisiais skydais.

Tačiau galiausiai pietinėje Gazos dalyje veikiantys kariai nužudė Y.Sinwarą pastate, kuriame, pasak IDF, nebuvo jokių įkaitų buvimo požymių. Apie jo mirtį Izraelio gynybos pajėgos paskelbė ketvirtadienį, specialistams identifikavus jo kūną pagal pirštų atspaudus ir dantų duomenis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis švenčia po „Hamas“ lyderio Y.Sinwaros žūties
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis švenčia po „Hamas“ lyderio Y.Sinwaros žūties

„Tas, kuris įvykdė didžiausias žudynes mūsų tautos istorijoje nuo Holokausto laikų, aršus teroristas, nužudęs tūkstančius izraeliečių ir pagrobęs šimtus mūsų piliečių, šiandien buvo nužudytas mūsų didvyriškų karių“, – pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu. „Šiandien, kaip ir žadėjome, su juo atsiskaitėme.“

Sveikindamas nužudymą, jis teigė, kad „blogis patyrė skaudų smūgį“ ir kad Y. Sinwaro žūtis reiškia didžiulę įtaką palestiniečių grupuotės žlugimui.

„Šiandien blogis patyrė skaudų smūgį“, – vaizdo pareiškime sakė B.Netanyahu ir pridūrė: „Jo eliminavimas yra svarbus „Hamas“ blogio valdžios nuosmukio etapas.“

„Vaikščiojantys mirtininkai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito