Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija išslaptino branduolinio karo pradžiai skirtos karalienės kalbos juodraštį

Didžioji Britanija paviešino karalienės Elizabeth II kreipimosi į tautą Trečiojo pasaulinio karo atveju juodraštį, pranešė BBC.
Karalienė Elizabeth II
Karalienė Elizabeth II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis dokumentas buvo parengtas prieš tris dešimtmečius, 1983-iaisiais, per pratybas Didžiosios Britanijos vyriausybėje, ir buvo saugomas Nacionaliniame archyve.

Tekstas – tai karalienės kreipimasis į šalies gyventojus per radiją branduolinio karo išvakarėse, pagal pratybų legendą, neva nuskambėjęs 1983 metų kovo 4-osios vidurdienį.

Kreipimesi britai raginami pasirengti karo išbandymams, karalienė apeliuoja į patriotizmą, šeimos vertybes, o taip pat dalijasi savo prisiminimais apie Antrojo pasaulinio karo pradžią.

„Pavojai, su kuriais susiduriame šiandien, daugybę kartų didesni už tuos, kuriuos įveikėme per visą savo ilgą istoriją, – dokumento tekstą cituoja naujienų agentūra „Associated Press“. – Tačiau kokios nelaimės mums begrėstų, visos tos savybės, kurios jau du kartus per šį liūdną amžių padėjo mums išsaugoti savo laisvę, vėl taps mūsų nacijos stiprybe.“

Pratybos vyko pagal sąlygas, kad Sovietų Sąjunga ir kitos Varšuvos pakto valstybės prieš Didžiąją Britaniją įvykdė cheminę ataką, o NATO šalys kaip atsaką panaudojo atominę bombą.

1983-iaisiais įtampa tarp Rytų bloko šalių ir Vakarų valstybių buvo itin padidėjusi. Šaltojo karo kulminacija tapo Pietų Korėjos keleivinio lainerio su 269-iais žmonėmis žūtis – tų metų rugsėjį lėktuvą numušė sovietiniai naikintuvai. Tų pačių metų kovą JAV prezidentas Ronaldas Reaganas Sovietų Sąjungą pavadino blogio imperija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas