Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Die Welt“: Rusijos raketos Kaliningrado srityje gąsdina vokiečius

Vladimirui Putinui grasinant branduoliniu ginklu, baimė kausto ne tik artimiausias Rusijos kaimynes. Vokietijos dienraštis „Die Welt“ rašo, kad daugeliui vokiečių tai buvo tikras šokas. Kaliningrado srityje esančios ir branduolinį užtaisą galinčios nešti „Iskander“ raketos gali pataikyti į taikinius už 500 km, tad jos pasiektų penkias Europos Sąjungos sostines.
„Iskander“
„Iskander“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Tad tai ne tik Vilnius. Tai ir Varšuva, Ryga, Kopenhaga bei Vokietijos sostinė Berlynas. Šios sostinės yra nutolusios nuo Kaliningrado srities tokiu atstumu, kad „Iskander“ raketos jas galėtų pasiekti.

„Šalia Lenkijos turistinės vietovės Geldapės (Gołdap) yra trys objektai: vaizdingas ežeras, sanatorija ir – Rusijos masinio naikinimo ginklas. 14 tūkst. gyventojų turintis miestas išsidėstęs prie pat Lenkijos ir Kaliningrado srities sienos.

Regiono, geografiškai esančio prie Baltijos jūros ir atskirto nuo Rusijos, svarbaus Maskvai, kai kalba eina apie grasinimus Europai, taip pat ir branduoliniu ginklu“, – rašo „Die Welt“.

Dienraščio teigimu, nuo 2018 metų Tiuringijos dydžio srityje yra dislokuotos trumpojo nuotolio raketos „Iskander“, kurios gali nešti branduolinį užtaisą: „Rusija tvirtina į Kaliningrado sritį atvežusi raketas kaip atsaką NATO, dislokavusiai savo karius Baltijos šalyse ir Lenkijoje.“

Kadangi šios raketos gali pasiekti taikinius už 500 km, tad tai ir galėtų būti minėtos penkios Europos sostinės.

Kaip rašo Vokietijos dienraštis, raketos Kaliningrado srityje iki šiol Vokietijos žmonėms neatrodė problema, jie mažai domėjosi kariniais ir strateginiais Rusijos karo prieš Ukrainą klausimais.

O ir branduolinio karo grėsmė daugeliui atrodė tikra atgyvena, likusi kažkur devintojo XX a. dešimtmečio pradžioje, kai branduolinio ginklavimosi klausimai išvedė į gatves šimtus tūkstančių vokiečių ir tuometiniam Vokietijos kancleriui kainavo postą.

Tačiau dabar vokiečius vėl ištiko šokas.

Rusijos kariuomenė pirmadienį, vasario 28 d., pranešė, kad jos „branduolinio atgrasymo“ pajėgos perėjo prie sustiprintos kovinės parengties, vykdydamos prezidento Vladimiro Putino įsakymą.

Jis sekmadienį įsakė Rusijos branduolinėms pajėgoms pereiti prie aukšto lygio kovinės parengties ir pareiškė, kad šaliai iškilo grėsmė dėl Vakarų sankcijų ir NATO „agresyvių pareiškimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas