Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dienos Donecko fronte – mažos pergalės, nelygios jėgos ir nežinia dėl ateities

Auksaspalvių kviečių lauke, vos prieš keletą minučių tapusiame Rusijos artilerijos taikiniu, dangun šovė raudonos liepsnos. Netoliese vieno Ukrainos fronto būrio vadas pabaigė pietus – makaronus iš skardinio dubens. Laukuose sproginėjant vis daugiau sviedinių, jo vyrai nuskubėjo į savo bunkerius.
Ukrainos kariai Donecke
Ukrainos kariai Donecke / „The New York Times“/Mauricio Lima nuotr.

Gyvenimas fronto linijose Donecko srityje pastarosiomis savaitėmis mažai keitėsi. Ten tarnaujantys Ukrainos kariai sako esą beveik nuolat bombarduojami Rusijos artilerijos ir oro pajėgų.

Laukai ir gyvatvorės aplink juos apanglėję ir rūksta dūmais. Jiems dieną naktį ramybės neduoda tiek šaižūs Ukrainos artilerijos leidžiami šūviai, tiek dusnesni, dundantys, į juos atskriejančios ugnies pliūpsniai.

„Padėtis įtempta, – sakė 55 metų vadas Samsonas, kuris, kaip ir dauguma Ukrainos kariuomenės narių, prašė būti pristatytas tik savo kodiniu vardu, kaip reikalauja karinis protokolas. – Kasdien šaudoma iš minosvaidžių, lėktuvų, sraigtasparnių, „gradų“. Jie turi daug amunicijos.“

Žodis „grad“, reiškiantis krušą, yra rusiškas akronimas, reiškiantis dažniausiai naudojamą daugkartinę raketų paleidimo sistemą.

Balandžio mėnesį pradėjusi puolimą prieš Ukrainos teritorijas rytuose, Rusija daro pažangą stabiliu, nors ir lėtu tempu.

Tačiau prieš dvi savaites užėmę Luhansko provinciją, rusai prarado dalį šio pagreičio. Ukrainos kariai, priversti persikelti į antrosios ir trečiosios gynybos linijos pozicijas, dažniausiai atsilaiko, nepaisant minosvaidžių sviedinių ir raketų išpuolių.

Kol Donecke verda įtemptas mūšis, daugėja grėsmingų ženklų, kad Rusijos karas Ukrainoje intensyvėja ir kituose frontuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas