Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 21

Dingusiame povandeniniame laive „Titan“ plaukė turtingųjų elitas: kas jie ir kas jiems galėjo nutikti?

Šiaurės Atlanto vandenyne dar nuo sekmadienio ryto ieškoma dingusio povandeninio laivo „Titan“, kuris su pilotu ir keturiais keleiviais leidosi į ekspediciją, skirtą aplankyti legendinio „Titaniko“ nuolaužas.
Hamishas Hardingas, Paulas-Henri Nargeolet, Stocktonas Rushas, Shahzadas Dawoodas ir jo sūnus Sulemanas Dawoodas
Hamishas Hardingas, Paulas-Henri Nargeolet, Stocktonas Rushas, Shahzadas Dawoodas ir jo sūnus Sulemanas Dawoodas / „Scanpix“ nuotr.

6,5 m ilgio laivas „Titan“ į vandenyno gelmes pradėjo leistis birželio 18 dieną, tačiau netrukus su juo buvo prarastas ryšys. Laive iš viso plaukė penki asmenys. Didžiausią baimę kelia faktas, jog šiam žmonių skaičiui laive deguonies užtenka tik keturioms paroms.

Paieškos komanda tyrinėja atokią Šiaurės Atlanto zoną, kurioje už 650 km nuo Niufaundlendo Kanadoje krantų, apie 3800 metrų gylyje guli „Titanikas“.

Kada ir kaip dingo povandeninis laivas „Titan“?

Povandeninis laivas „Titan“, priklauso įmonei „OceanGate Expeditions“. Ši įmonė povandeniniu laivu organizuoja aštuonių dienų keliones, kurių kaina 250 000 JAV dolerių asmeniui, aplankyti legendinio laivo „Titanikas“ nuolaužų vietą. Teigiama, kad šis nėrimas turėjo būti finalinė kelionės dalis. Šios konkrečios misijos metu povandeniniame laive buvo pilotas ir keturi keleiviai.

Kelionė vykdoma iš Niufaundlendo, o jos dalyviai pirmiausia keliauja 400 jūrmylių iki sudužimo vietos, esančios apie 900 mylių (1 450 km) nuo Cape Cod pakrantės, Masačusetso valstijoje.

Sekmadienio rytą, birželio 18 d., povandeninis laivas „Titan“ pradėjo leistis į vandenyną 8 val. ryto ir turėjo iškilti į paviršių po septynių valandų.

Buvo tikimasi, kad jis maždaug dvi valandas praleis leisdamasis iki „Titaniko“, kelias valandas tyrinės jo nuolaužas ir dar dvi valandas kelsis į paviršių, rašo „The Guardian“.

Tačiau praėjus 1 valandai ir 45 minutėms po nusileidimo, „Titan“ prarado ryšį su pagalbiniu laivu „Polar Prince“, kuris jį nugabeno į vietą, pranešė pareigūnai. Paieškos operacijos prasidėjo vėliau tą pačią dieną.

Vis dar neaišku, kas nutiko povandeniniam laivui, kodėl jis prarado ryšį ir kaip arti „Titaniko“, gulinčio 3,8 km gylyje, jis buvo dingimo metu.

Kas plaukė povandeniniame laive „Titan“?

Nors valdžios institucijos nepaskelbė penkių dingusių žmonių vardų ir pavardžių, patvirtinta, kad laive buvo britų verslininkas milijardierius Hamishas Hardingas, prancūzų karinio jūrų laivyno karininkas, laikomas „Titaniko“ ekspertu, naras Paulas-Henri Nargeolet, pakistanietis milijardierius Shahzada Dawoodas ir jo sūnus Suleimanas Dawoodas.

Penktasis asmuo yra įmonės „OceanGate“, kuriai ir priklauso povandeninis laivas „Titan“, generalinis direktorius ir įkūrėjas Stocktonas Rushas.

Hamishas Hardingas gyvena Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir yra orlaivių brokerių bendrovės „Action Aviation“ pirmininkas. Bendrovė socialinėje žiniasklaidoje pranešė, kad H.Hardingas buvo povandeniniame laive; jis ir pats šeštadienį internete paskelbė, kad „didžiuojasi galėdamas pranešti“ apie savo dalyvavimą nardyme prie „Titaniko“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hamishas Hardingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hamishas Hardingas

H.Hardingas yra aistringas nuotykių ieškotojas, praėjusiais metais jis su „Blue Origin“ lėktuvu keliavo į kosmosą ir į Ramiojo vandenyno „Challenger Deep“ gelmę, kuri, kaip manoma, yra giliausia vieta pasaulyje.

Šeštadienį jis buvo paskelbęs, kad kartu su juo povandeniniame laive turėjo būti ir prancūzų naras Paulas-Henri Nargeolet. P.H.Nargeolet šeima CNN patvirtino, kad jis tikrai buvo laive.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas