Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 19 /14:48

Paskutinis piligrimų išbandymas: per hadžą Saudo Arabijoje mirė mažiausiai 550 žmonių

Arabų šalių diplomatai antradienį nurodė, kad tvyrant alinantiems karščiams per šiemetinį hadžą Saudo Arabijoje žuvo mažiausiai 550 žmonių.
Musulmonų piligrimė
Musulmonų piligrimė / „Reuters“/„Scanpix“

Keli diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad per piligriminę kelionę mirė mažiausiai 323 egiptiečiai, dauguma jų – nuo ligų, susijusių su karščiu.

Vienas diplomatas pridūrė, kad „visi jie (egiptiečiai) mirė nuo karščio“, išskyrus vieną asmenį, mirtinai sužeistą per nedidelę spūstį.

Teigiama, kad taip pat žuvo 60 jordaniečių. Anksčiau antradienį Jordanija skelbė, kad, oficialiais duomenimis, hadžo metu žuvo 41 jos pilietis.

„AP“/„Scanpix“/Musulmonų piligrimai
„AP“/„Scanpix“/Musulmonų piligrimai

AFP duomenimis, iš viso iki šiol kelios valstybės pranešė apie 577 žuvusiuosius.

Tačiau diplomatai teigė, kad vienos didžiausių Mekos ligoninių morge buvo 550 mirusiųjų palaikai.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo ramsčių, ir visi musulmonai privalo bent kartą gyvenime atlikti šią kelionę, jei yra fiziškai ir finansiškai pajėgūs tai padaryti.

Daugeliui musulmonų hadžas yra vienintelė didelė kelionė gyvenime. Kai kurie jų metų metus taupo pinigus ir laukia leidimo, kad galėtų leistis į kelionę jau būdami vyresnio amžiaus, užauginę vaikus.

Hadžą vis labiau veikia klimato kaita. Gegužę paskelbto Saudo Arabijos tyrimo duomenimis, temperatūra hadžo apeigų vietose kas dešimtmetį pakyla 0,4 laipsnio Celsijaus.

Saudo Arabijos nacionalinis meteorologijos centras pranešė, kad pirmadienį Didžiojoje mečetėje Mekoje temperatūra siekė 51,8 Celsijaus laipsnio.

Neregistruoti piligrimai

Saudo Arabijos valdžios duomenimis, šiais metais hadže dalyvavo apie 1,8 mln. piligrimų, iš jų 1,6 mln. iš užsienio.

Kasmet dešimtys tūkstančių piligrimų bando atlikti hadžą neteisėtais būdais, nes negali sau leisti brangiai kainuojančių oficialių hadžo vizų išdavimo procedūrų.

Tai kelia pavojų šiems neregistruotiems piligrimams, nes jie negali naudotis Saudo Arabijos institucijų įrengtomis patalpomis su oro kondicionieriais hadžo maršrute.

„Reuters“/„Scanpix“/Musulmonų piligrimai
„Reuters“/„Scanpix“/Musulmonų piligrimai

Vienas iš antradienį su AFP kalbėjusių diplomatų tvirtino, kad egiptiečių žūčių statistiką padidino didelis neregistruotų egiptiečių piligrimų skaičius.

„Nelegalūs piligrimai sukėlė didelį chaosą Egipto piligrimų stovyklose, dėl to sutriko paslaugų teikimas, – sakė vienas Egipto pareigūnas, prižiūrintis šalies hadžo misiją. – Piligrimai ilgą laiką buvo be maisto, vandens ir oro kondicionierių.“

Jie mirė „nuo karščio, nes dauguma žmonių neturėjo kur“ prisiglausti, teigė jis.

Anksčiau šį mėnesį Saudo Arabijos pareigūnai pranešė, kad prieš hadžą iš Mekos išsiuntė šimtus tūkstančių neregistruotų piligrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius